Η νέα εποχή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της επένδυσης με το μεγαλύτερο καταβληθέν τίμημα παραχώρησης στην Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά, ολοκληρώνοντας με ταχείς ρυθμούς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κοινοπραξία Fraport Greece από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία.
Μία νέα εποχή που εγκολπώνει την ενίσχυση και την ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας έρχεται ως «απάντηση» στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.
Η διαδικασία για το «πέρασμα» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον ιδιωτικό τομέα άρχισε να σχηματοποιείται με την έναρξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση τον Μάρτιο του 2013. Το 2014 η κοινοπραξία της Fraport Greece κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την ανάληψη της λειτουργίας, ύψους 1,234 δισ. ευρώ (εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό), προσφορά που ανακηρύχθηκε προτιμητέα.
Επόμενη χρονιά- σταθμός ήταν το 2016 όταν και επικυρώθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο του 2017 η κοινοπραξία ανέλαβε τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια, καταβάλλοντας εφάπαξ το προκαταβολικό ποσό, των 1,234 δισ. ευρώ.
Σήμερα όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί, γίνονται με εντατικούς ρυθμούς πραγματικότητα καθώς ήδη τρία αεροδρόμια είναι υπό παράδοση ενώ τα υπόλοιπα 11 είναι στο στάδιο των εργασιών με πλάνο ολοκλήρωσης το 2021.
Tα τρία υπό παράδοση αεροδρόμια, σε Ζάκυνθο, Καβάλα και ΧανιάΤο έργο των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, η λειτουργία, διαχείριση, ανάπτυξη και συντήρηση δηλαδή, είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Με τεράστια οφέλη για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, η επένδυση λειτουργεί ως όχημα πολυεπίπεδης ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Η Fraport Greece είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αεροδρομίων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Χανίων.
Το έργο της διαχείρισης των αεροδρομίων, διάρκειας 40 ετών, δημιουργεί νέες προοπτικές για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν όχι μόνο το τουριστικό τους προϊόν, αλλά και τομείς ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας όπως η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η αξιοποίηση ακινήτων και πολλά άλλα.
Τα σχέδια της μεγάλης επένδυσης προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και/ή την επέκταση της υποδομής των αεροδρομίων, συμπεριλαμβάνοντας εργασίες όπως ανακαινίσεις υποδομών, κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στις περιοχές και στους χώρους των αεροδρομίων. Συνολικά, η Fraport Greece θα επενδύσει 415 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη της υποδομής των αεροδρομίων μέχρι το 2021.
Τερματικοί σταθμοί
Τα κτίρια των επιβατικών τερματικών σταθμών της Ζακύνθου (ZTH) και της Καβάλας (KVA) θα είναι πλήρως ανακαινισμένα και ανανεωμένα, με ολοκαίνουργια συστήματα αναχώρησης για επιβάτες και αποσκευές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται νέες θυρίδες check-in, μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και νέων οθονών πληροφοριών πτήσεων (FID).
Ο εξοπλισμός των σημείων ελέγχου ασφαλείας, οι πάγκοι ελέγχου διαβατηρίων και οι πάγκοι των πυλών αναχώρησης είναι επίσης ολοκαίνουργια. Και τα δύο κτίρια των σταθμών είναι εξοπλισμένα με «έξυπνα» συστήματα και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δεδομένων με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας όπως εξοπλισμό HVAC κλάσης Α, φωτισμό LED και μονωμένα παράθυρα, καθώς και συστήματα ασφαλείας όπως κεντρικό σύστημα CCTV / Ελέγχου Πρόσβασης, «Green» Boxes και σύστημα πυρανίχνευσης και συναγερμού.
Επέκταση όλων των τερματικών
Στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και των Χανίων (CHQ) έχουν υπάρξει «εσωτερικές» επεκτάσεις των ημιορόφων τους και στον τερματικό της Καβάλας επέκταση των πυλών και του χώρου διαχείρισης αποσκευών.
Στους κοινόχρηστους χώρους και των τριών αεροδρομίων, οι επιβάτες θα έχουν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ για τις έξυπνες συσκευές τους με σαφείς ανακοινώσεις για τις πύλες από το νέο/ανακαινισμένο σύστημα, νέα σήμανση διαδρομών, μοντέρνα WCs, ακριβή έλεγχο θερμοκρασίας, εξαιρετικούς εμπορικούς χώρους και άφθονα καθίσματα. Ολοκαίνουργια καθίσματα όσον αφορά την περίπτωση του αεροδρομίου της Καβάλας.
Διάδρομος αποπροσγείωσης
Και στα τρία αεροδρόμια, οι περιοχές στάθμευσης αεροσκαφών θα έχουν μετατραπεί σε χώρους με λειτουργίες οπισθώθησης (pushback), με νέους/ανακαινισμένους ιστούς, φωτισμό LED, βελτιωμένα οδοστρώματα και πρότυπα EASA για διαγραμμίσεις και σήμανση. Οι διάδρομοι και οι τροχόδρομοι θα αποκτήσουν επίσης νέα σήμανση και διαγράμμιση, αν και θα χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για ολοκλήρωση των εργασιών.
Ευρύτερος χώρος αεροδρομίου
Στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, ο πυροσβεστικός σταθμός, το φυλάκιο και ο κύριος ηλεκτρικός υποσταθμός έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλαιά κτίρια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της κατεδάφισης.
Σε εκείνο της Καβάλας, το φυλάκιο είναι εντελώς καινούργιο ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις επεκτείνονται και ανακαινίζονται. Σε αμφότερα τα αεροδρόμια Χανίων και Καβάλας, διαμορφώνονται νέες συνδέσεις με τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για καλύτερη διάθεση των λυμάτων.
Περιοχή ελεύθερης πρόσβασης
Το αεροδρόμιο της Ζακύνθου διαθέτει νέα εξωτερικά πάνελ οροφής και προσφάτως βαμμένη πρόσοψη. Εκείνο της Καβάλας αποκτά μια πλήρως ανακαινισμένη εξωτερική εμφάνιση με φινίρισμα εν είδει μαρμάρου και ελκυστικό περίγραμμα. Το αεροδρόμιο των Χανίων αποκτά νέες υποδομές στάθμευσης οχημάτων.
Τα αεροδρόμια με πλάνο ολοκλήρωσης το 2019 και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2021Οι τερματικοί σταθμοί σε Άκτιο (PVK) και Κεφαλονιά (EFL) θα έχουν τα ίδια συστήματα και τεχνολογία με τα περιγραφέντα. Στο αεροδρόμιο στο Άκτιο θα γίνει επέκταση, ενώ εκείνο της Κεφαλονιάς αποκτά έναν εντελώς νέο τερματικό σταθμό. Οι βασικές κατασκευαστικές δραστηριότητες για τις προσεχείς φάσεις περιγράφονται παρακάτω.
Άκτιο (2019)
Το αεροδρόμιο του Ακτίου αποτέλεσε κυψέλη δραστηριοτήτων στο μέτωπο των κατασκευών όλο το χειμώνα. Τα πράγματα κινούνται γρήγορα και ήδη το κτίριο της διαχείρισης των αποσκευών (BHS) είναι έτοιμο και συνεχίζεται η στεγάνωσή του, η επέκταση των πυλών έχει ολοκληρωθεί ενώ στο νέο χώρο για τα check-in, οι μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις προχωρούν παράλληλα με άλλες προπαρασκευαστικές εργασίες για τις νέες θυρίδες.
Μέχρι τα μέσα του 2019, τα έργα θα ολοκληρωθούν μαζί με μια αναδιατεταγμένη πίστα και βελτιωμένο φωτισμό του αεροδρομίου, καθώς και μια συνολική ανακατασκευή του χώρου ελεύθερης πρόσβασης.
Κεφαλονιά (2019)
Έχει τελειώσει με το πρώτο μισό του νέου τερματικού σταθμού επιβατών στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου», καθώς και με μια προσωρινή αίθουσα αφίξεων. Οι επιχειρησιακές λειτουργίες έχουν μετακινηθεί από το παλιό κτίριο στο νέο.
Ο νέος τερματικός σταθμός θα διαθέτει όλα τα συστήματα που περιγράφηκαν παραπάνω για τα προς παράδοση αεροδρόμια. Τοαεροδρόμιο της Κεφαλονιάς αποκτά επίσης νέο πυροσβεστικό σταθμό, φυλάκιο, υποσταθμό, σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και συναφείς εγκαταστάσεις.
Σκιάθος (2019)
Στη Σκιάθο (JSI), επαναπροσδιορίστηκε ο παλιός τερματικός σταθμός. Ο τερματικός σταθμός 1 θα περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα συστήματα των υπό παράδοση αεροδρομίων.
Παράλληλα, στο νέο τερματικό σταθμό πραγματοποιούνται εργασίες για την πλήρη ανακαίνισή του και τη σημαντική επέκτασή του. Στους χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης, ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών λειτουργεί πλέον με σύστημα pushback.
Ο νέος σταθμός διάσωσης και πυρόσβεσης βρίσκεται υπό κατασκευή. Στους χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης του αεροδρομίου θα δημιουργηθεί μια νέα είσοδος σε συνδυασμό με εργασίες ανανέωσης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων στάθμευσης οχημάτων.
Σάμος (2019)
Στη Σάμο (SMI) οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Με την κατεδάφιση του παλιού τερματικού σταθμού, ξεκίνησαν σημαντικές εργασίες επέκτασης για την παροχή του απαιτούμενου χώρου για τις νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποσκευών.
Στον υφιστάμενο τερματικό σταθμό, συνεχίζονται από τον Μάρτιο του 2018 οι εργασίες ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης. Στην τελική της μορφή, η αίθουσα check-in θα έχει αναδιαρρυθμιστεί πλήρως, με σύγχρονες εγκαταστάσεις check-in και εγκαταστάσεις in-line παράδοσης και ελέγχου αποσκευών. Έχει ξεκινήσει η επέκταση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού για τη δημιουργία μιας πρόσθετης πύλης και εγκαταστάσεων άφιξης. Από την πλευρά των αφίξεων, η πρώτη ζώνη παραλαβής αποσκευών θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η κατασκευή του νέου Σταθμού Διάσωσης και Πυρόσβεσης ενώ έχει ανακαινιστεί ήδη και η περιοχή στάθμευσης αεροσκαφών.
Μυτιλήνη (2019)
Στη Μυτιλήνη (MJT), οι εργασίες κατασκευής του ολοκαίνουργιου τερματικού σταθμού στο βόρειο άκρο του αεροδρομίου προχωρούν σταθερά. Τα έργα σκυροδέματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει οι εσωτερικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Η νέα επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών έχει ξεκινήσει με τα έργα βελτίωσης του εδάφους, ενώ ο υπάρχων βόρειος χώρος στάθμευσης έχει ανακαινιστεί με νέα στρώση ασφάλτου. Ο νέος σταθμός διάσωσης και πυρόσβεσης βρίσκεται υπό κατασκευή, καθώς επίσης και ο νέος σταθμός επεξεργασίας λυμάτων.
Ρόδος (2019)
Εξαιρετικά σημαντική περίοδος αυτή που διανύουμε για το αεροδρόμιο στη Ρόδο (RHO), τόσο για τον τερματικό σταθμό όσο και για την περιοχή ελεγχόμενης πρόσβασης. Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανακατασκευή σχεδόν ολόκληρος ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών, από την υποβάση και πάνω. Ταυτόχρονα, προχωρά η αναδιαμόρφωση στο εσωτερικό του ισογείου και των δύο σταθμών.
Ολόκληρος ο παλαιός τερματικός σταθμός θα ανακαινισθεί με εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, διευρυμένους χώρους για εμπορικούς ελέγχους και ελέγχους ασφαλείας επιβατών και νέα έπιπλα.
Ο νέος τερματικός σταθμός έχει ήδη τροποποιηθεί για τη δημιουργία μεγαλύτερων χώρων για εμπορική ανάπτυξη, διευρυμένου χώρου για τον έλεγχο των επιβατών και μιας περιοχής ανοικτής πύλης.
Η διαδικασία check-in και στους δύο σταθμούς θα βελτιωθεί πλήρως ώστε το αεροδρόμιο να είναι έτοιμο και να ανταποκριθεί κατά την περίοδο που αναμένει ρεκόρ κίνησης επιβατών. Στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου, διαμορφώνονται ο νέος πυροσβεστικός σταθμός και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις που αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Κέρκυρα (2021)
Η πρόοδος στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας (CFU) είναι πραγματικά εκπληκτική, με τα έργα επέκτασης να είναι αρκετά μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Οι υπερκατασκευές σκυροδέματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τώρα τα έργα βρίσκονται στο στάδιο της τοιχοποιίας και των δαπέδων.
Στον υφιστάμενο τερματικό σταθμό, η αναδιαμόρφωση που περιλαμβάνει νέα δάπεδα, νέες ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, νέους χώρους, νέα check-ins, και νέους χώρους διαχείρισης αποσκευών προχωρεί εντατικά.
Η επέκταση των 11.000 τ.μ. της πίστας έχει αρχίσει προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών.
Θεσσαλονίκη (2021)
Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (SKG), έχει ολοκληρωθεί πρακτικά η τοποθέτηση όλων των πασσάλων θεμελίωσης και αρχίζουν να φαίνονται τα θεμέλια και τα πρώτα επίπεδα του επιβατικού σταθμού. Σήμερα, στο χώρο της τελετής θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, οι επιβάτες μπορούν να βρουν ήδη διαμορφωμένο το υπόγειο του κτιρίου.
Η θεμελίωση του πυροσβεστικού σταθμού είναι σε αρχικά στάδια. Η ποιότητα του εδάφους είναι τόσο φτωχή στην περιοχή αυτή που πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την κατασκευή αυτών των κτιρίων.
Η κατασκευή χρειάζεται χρόνο ακόμα ωστόσο ένα σημαντικό γεγονός θεωρείται βασικός παράγοντας: Η ενεργοποίηση ενός προσφάτως ανακαινισμένου και επεκταθέντος διαδρόμου 10-28.
Η διαδικασία θέσης σε λειτουργία αυτού του διαδρόμου θα πάρει χρόνο, δεδομένου ειδικά ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι ένα από τα λιγοστά μας αεροδρόμια προσέγγισης ακριβείας, με λειτουργίες χαμηλής ορατότητας κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους.
Κως (2021)
Μέχρι την περίοδο υψηλής κίνησης του 2020, ο αερολιμένας στην Κω (KGS) θα έχει εκσυγχρονιστεί σε σημαντικό βαθμό και θα διαθέτει νέες εγκαταστάσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία των επιβατών και θα διευκολύνουν το έργο όσων εργάζονται σε αυτών.
Ο υφιστάμενος τερματικός σταθμός θα αντικατασταθεί από έναν νέο σταθμό που θα παραδοθεί προς χρήση εντός του 2019. Ο νέος τερματικός σταθμός είναι ένα ισόγειο, και εν μέρει υπόγειο, οίκημα που καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 23.000 τ.μ. με νέο κτίριο Διάσωσης και Πυρόσβεσης, νέο φυλάκιο και νέα περιοχή αποβλήτων.
Οι σωλήνες αποχέτευσης θα συνδεθούν με τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων του δήμου. Νέα οδική πρόσβαση, χώρος στάθμευσης, δρόμοι & πεζοδρόμια αποτελούν μέρος αυτών των μετασχηματισμών του αεροδρομίου.
Τα εξαιρετικά έργα σκυροδέματος στον χώρο και τα κτίρια υπεράνω του εδάφους δημιουργούν μια εντυπωσιακή αίσθηση σε όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών.
Με απαρχή από το φθινόπωρο του 2019, οι επιβάτες θα έχουν την ταξιδιωτική εμπειρία και την ευχαρίστηση να φτάνουν στη νέα αίθουσα αφίξεων αφού η υφιστάμενη αίθουσα θα κατεδαφιστεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο χώρο με τις πύλες αναχωρήσεων.
Εντός της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαΐου 2018, ανακαινίστηκε σε σημαντικό βαθμό το σύνολο του διαδρόμου προσαπογείωσης ενώ έγινε και επιτυχής ανανέωση των 2/3 του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.
Η κατασκευή του πρόσθετου βόρειου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία. Ο τρόπος λειτουργίας της πίστας του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών έχει αλλάξει με επιτυχία σε power-in/push back.
Μύκονος (2021)
Στη Μύκονο (JMK) κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο 2017 – 2018 ανακαινίστηκε πλήρως ολόκληρος ο διάδρομος που αποτελεί πλέον «μία από τις ομαλότερες λωρίδες προσγείωσης» στην περιοχή.
Ένας νέος τρόπος λειτουργίας power-in/push-back εισήχθη στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, μαζί με εντελώς νέο φωτισμό. Η κατασκευή του νέου (επέκταση) σταθμού αφίξεων και του νέου σταθμού Διάσωσης και Πυρόσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη από την άνοιξη του 2018.
Μέχρι το τέλος της επόμενης θερινής περιόδου, το υφιστάμενο κτίριο του τερματικού σταθμού θα έχει ανανεωθεί εκ βάθρων. Η ολοκληρωμένη ανακαίνιση και επέκταση του επιβατικού τερματικού σταθμού, που θα παραδοθεί μέσα σε δύο χρόνια, θα αντικατοπτρίζει την εμβληματική μυκονιάτικη αρχιτεκτονική παράδοση, εμπερικλείοντας ωστόσο και το σύγχρονο περιβάλλον του νησιού ως ενός μοναδικού, πρώτου μεγέθους, παγκόσμιου προορισμού για διεθνείς τουρίστες.
Σαντορίνη (2021)
Το αεροδρόμιο στη Σαντορίνη (JTR) αντικατοπτρίζει το «σχεδόν αδύνατο» έργο. Ένα έργο με δομικά προβλήματα στα θέματα καθορισμού των φάσεων κατασκευής με αποτέλεσμα να χρειαστεί η υποστήριξη των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης.
Σήμερα, η νέα αίθουσα αφίξεων βρίσκεται υπό κατασκευή και ταυτόχρονα δουλεύεται η υλοποίηση πρόσθετων προσωρινών μέτρων για την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης σε αυτόν τον δημοφιλή προορισμό.
Το νέο κτίριο αφίξεων πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλής διάδρομος για τους αφικνούμενους επιβάτες, τουλάχιστον προσωρινώς. Το υπάρχον κτίριο του τερματικού σταθμού της Σαντορίνης θα αντικατασταθεί μέχρι τα τέλη του 2020 με ένα νέο σύγχρονο κτίριο αφίξεων και αναχωρήσεων.
Τέλος η αναβάθμιση της υποδομής του αεροδρομίου θα περιλαμβάνει επίσης έναν νέο Σταθμό Διάσωσης και Πυρόσβεσης και μια σειρά από παρεμβάσεις στην κατάσταση του χώρου στάθμευσης στην περιοχή ελεύθερης πρόσβασης και στο σύστημα του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και διαδρόμου/τροχοδρόμων.