• 20 Απριλίου 2024,

Η αναβίωση του εθίμου «ΤΣΑΝΙΑ» στο Παλαιοχώρι Παγγαίου (ΦΩΤΟ)

 Η αναβίωση του εθίμου «ΤΣΑΝΙΑ» στο Παλαιοχώρι Παγγαίου (ΦΩΤΟ)

Η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού με τη συνοδεία νταουλιού και ζουρνά.

Την Κυριακή (15/07) αναβίωσε στο Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου, ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Πρόκειται για τα «ΤΣΑΝΙΑ», τα οποία διοργάνωσε γι’ ακόμη μία χρονιά με απόλυτη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου.

Κόσμος από το χωριό, τη γύρω περιοχή και όχι μόνο, είτε συμμετείχε, είτε παρακολούθησε, ένα από τα αρχαιότερα έθιμα του Νομού Καβάλας ενώ στη συνέχεια απόλαυσε το μεγάλο γλέντι που στήθηκε στην πλατεία με πλούσια εδέσματα, άφθονο ποτό και πολύ κέφι.


Τι είναι τα «ΤΣΑΝΙΑ»
Το έθιμο συνδέετεαι με το μυθικό Θράκα βασιλιά του Παγγαίου, Ρήσο, ο οποίος σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο. Κάθε χρόνο λοιπόν, πριν από τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, οι άνδρες του χωριού, νωρίς το πρωί στολίζουν με χάντρες τα χαλινάρια των ζώων και τους περνούν μεγάλα κουδούνια, τα λεγόμενα «Τσάνια».


Αφού πάρουν την ευλογία του ιερέα, ξεκινούν από τον Προφήτη Ηλία και ανεβαίνουν στο καστανόδασος. Εκεί κόβουν ξύλα και στη συνέχεια «στήνουν» μεγάλο γλέντι με παραδοσιακή μουσική.


Το απόγευμα και λίγο πριν τη δύση του ήλιου, φορτώνουν τα ξύλα στα στολισμένα τους άλογα και κατηφορίζουν προς το χωριό, με τη συνοδεία νταουλιού και ζουρνά καθώς και τους ήχους που κάνουν τα «Τσάνια».


Διασχίζουν την πλατεία του χωριού όπου τους περιμένει ο κόσμος και κατευθύνονται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα ξεφορτώσουν τα ξύλα τους και θα επιστρέψουν και πάλι στην πλατεία, όπου στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι.


Ο χορός καλά κρατεί, με τοπικές γεύσεις και παραδοσιακή μουσική. Φέτος, το μουσικό σχήμα Μπάντα Τέτοια / Band-a Tetoia ξεσήκωσε τον κόσμο, στη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στο Παλαιοχώρι!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)

Πηγή: Life-events.gr

Διαβάστε επίσης