• 6 Μαΐου 2024,

Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Α-Μ ζητά ενίσχυση με προσωπικό της πολεοδομίας Καβάλας

 Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Α-Μ ζητά ενίσχυση με προσωπικό της πολεοδομίας Καβάλας

Έκδοση Οικοδομικών Αδειών από ΥΔΟΜ Δήμου Καβάλας

Με αφορμή την επαναφορά στη δημοσιότητα της καθυστέρησης έκδοσης οικοδομικών αδειών από την ΥΔΟΜ Καβάλας σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:


1) Η έκδοση οικοδομικών αδειών, από τον Οκτώβριο του έτους 2018, γίνεται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής e-adeies.

2) Οι προθεσμίες ελέγχου για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, όσο αφορά τους Μηχανικούς της ΥΔΟΜ Καβάλας, τηρούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι αν μια ηλεκτρονική άδεια κατηγορίας 1 και 2 (χωρίς προέγκριση) πληροί όλα τα στάδια ελέγχου, είναι δυνατόν να εκδοθεί εντός δύο μηνών από την στιγμή της υποβολής της στο ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies.

3) Οι καθυστερήσεις που έχουν αναφερθεί, ως προς τον έλεγχο και έκδοση οικοδομικών αδειών από την ΥΔΟΜ Καβάλας, αφορούν στις οικοδομικές άδειες που εισήλθαν στην Υπηρεσία προ της ημερομηνίας εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies.

4) Οι Μηχανικοί της ΥΔΟΜ Δήμου Καβάλας που απασχολούνται κυρίως με την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μόλις δύο (2), ενώ σύμφωνα με τα πρότυπα ελάχιστης στελέχωσης θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τέσσερις (4). Στην ελάχιστη στελέχωση θα πρέπει να προστεθεί και ένας (1) διοικητικός υπάλληλος ο οποίος θα υποστηρίζει τη λειτουργία του Τμήματος.

5) Οι ανωτέρω Μηχανικοί απασχολούνται και σε άλλα αντικείμενα εργασίας, εκτός της έκδοσης οικοδομικών αδειών (Επιτροπές διαγωνισμών μελετών και έργων σε επίπεδο ΠΕ Καβάλας, Επιτροπές ελέγχου επικίνδυνων κατασκευών κ.α.).

6) Η ΥΔΟΜ Δήμου Καβάλας εξυπηρετεί διοικητικά και τους Δήμους Θάσου και Νέστου, ενώ μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε και τον Δήμο Παγγαίου, με υποθέσεις από τον εν λόγω Δήμο να ευρίσκονται μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα.

7) Στη Νήσο Θάσο αντιστοιχεί μεγάλο ποσοστό οικοδομικών αδειών οι οποίες θα έπρεπε να εκδίδονται από την ΥΔΟΜ Δήμου Θάσου. Η σημερινή της στελέχωση όμως δεν επαρκεί ούτε καν για τα υπόλοιπα αντικείμενα εργασίας (Πολεοδομικές εφαρμογές, Έλεγχος κατασκευών,κ.λπ.).

8) Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, έχει αναγνωριστεί από τους ιδιώτες συναδέλφους Μηχανικούς, ότι η ΥΔΟΜ Καβάλας διαθέτει μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε διοικητικά θέματα και σε θέματα της πολυδαίδαλης πολεοδομικής νομοθεσίας και για το λόγο αυτό προτιμούν σε ορισμένες περιπτώσεις να εισάγουν ακόμη και άδειες κατηγορίας 3 (προεγκρίσεις) προς έκδοση από την Υπηρεσία, ενώ έχουν το δικαίωμα να τις εκδώσουν μόνοι τους χωρίς την εμπλοκή της.


Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι: 1) Η υποστελέχωση της ΥΔΟΜ Δήμου Καβάλας είναι εξαιρετικά μεγάλη σε σχέση με τον μεγάλο όγκο εργασιών που υπάρχει προς διεκπεραίωση. 2) Η ΥΔΟΜ Δήμου Θάσου δεν δύναται να αναλάβει την έκδοση των οικοδομικών αδειών που αφορούν στην χωρική της αρμοδιότητα λόγω υποστελέχωσης. 3) Ο Δήμος Νέστου δεν έχει συστήσει μέχρι σήμερα ΥΔΟΜ λόγω υποστελέχωσης. Θεωρούμε ότι η στελέχωση των Υπηρεσιών με μόνιμους Μηχανικούς είναι η πλέον αξιόπιστη και οικονομικότερη λύση.

Οποιαδήποτε άλλη οδός και να επιλεχθεί (π.χ. με συμβασιούχους μέσω Αναπτυξιακών Εταιρειών) θα είναι ακριβότερη και δεν θα διαθέτει την αξιοπιστία που διασφαλίζεται μέσω των έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών του Δημοσίου αλλά και μέσω της συνεχούς παρουσίας τους στην Υπηρεσία.


Καλούμε τους κκ Βουλευτές Νομού Καβάλας, τους κκ. Δημάρχους Καβάλας, Θάσου και Νέστου καθώς και το ΤΕΕ Ανατ. Μακεδονίας να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία στελέχωσης των ΥΔΟΜ των Δήμων Καβάλας και Θάσου αρχικά και Νέστου στη συνέχεια, ώστε να μπορούν να παρέχουν γρήγορες και αξιόπιστες Υπηρεσίες στους Δημότες, στους Επιχειρηματίες και στους
συναδέλφους ιδιώτες Μηχανικούς.

Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να επισπευστεί, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα περιοριστικά μέτρα, που επηρεάζουν εξαιρετικά την οικονομία της χώρας (και κατ΄επέκταση του Νομού μας), και η οποία στο χρονικό διάστημα που έρχεται θα πρέπει να στηριχθεί από αξιόπιστες Δημόσιες Υπηρεσίες.

Παραμένουμε στη διάθεση όλων των φορέων για οποιαδήποτε πληροφορία και για μια εποικοδομητική συνεργασία στο κοινό πρόβλημα της εξεύρεσης.

Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας

Τζίνης Παντελής          Αργυρού Δήμητρα

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης