Η Ελλάδα έχει τη δική της “βασίλισσα” στο σκάκι – Αφιέρωμα στη Σταυρούλα Τσολακίδου (φωτογραφίες)

 Η Ελλάδα έχει τη δική της “βασίλισσα” στο σκάκι – Αφιέρωμα στη Σταυρούλα Τσολακίδου (φωτογραφίες)

Το “Γκαμπί της Βασίλισσας”, η αριστουργηματική σειρά επτά επεισοδίων που “σαρώνει” στο  Netflix, έφερε στο προσκήνιο ένα άθλημα που σπάνια -ειδικά στη χώρα μας- απασχολεί την επικαιρότητα: Το σκάκι.

Η τελευταία φορά που το σκάκι έγινε η αφορμή για να γίνουν ρεπορτάζ σε ελληνικά ΜΜΕ ήταν για το …χατίρι μιας όμορφης νεαρής Καβαλιώτισσας, της Σταυρούλας Τσολακίδου που άφησε άφωνη την Ελλάδα με τα κατορθώματα της: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων U14 το 2013, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια U16 το 2015. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στης Νεάνιδες (U18) το 2016…

Το παιδί-θαύμα από την Καβάλα μεγάλωσε και το SportBubble απαντά στο ερώτημα: Που βρίσκεται σήμερα η Σταυρούλα Τσολακίδου; “Η Σταυρούλα είναι 20 ετών και παραμένει μια από τις κορυφαίες σκακίστριες στον κόσμο”, λέει στο SportBubble ο Βασίλης Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας στον οποίο αγωνίζεται η Σταυρούλα. “Αποφοίτησε με πολύ υψηλή βαθμολογία από το 1ο Λύκειο Καβάλας, είχε βαθμό απολυτηρίου 19,4 αν θυμάμαι καλά.

Πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όμως αποφάσισε να δεχθεί την Υποτροφία που της έδωσε το αμερικάνικο Κολέγιο του Σεντ Λιούις που διαθέτει ίσως την κορυφαία ομάδα σκάκι στις ΗΠΑ. Σπουδάζει ψυχολογία.

Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα του παγκόσμιου rating(U20), ενώ στην Ελλάδα θα έλεγα πως δεν έχει αντίπαλο.

Τι να πω για την Σταυρούλα μας; Καταπληκτικό παιδί, με αδαμάντινο χαρακτήρα. Αγάπησε το σκάκι από νεαρή ηλικία, παθιάστηκε με αυτό, ήταν πάντα μεθοδική, επίμονη. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 8 ετών, της έμαθε ο πατέρας της, συνέχισε στο σχολείο και η εξέλιξη της ήταν θα έλεγα ραγδαία.

Ευτυχώς από ένα σημείο και έπειτα η αξία της αναγνωρίστηκε, κατάφερε να βρει χορηγούς και να συμμετέχει σε τουρνουά υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό.

Τώρα βρίσκεται στο 2ο έτος στο Σεντ Λιούις. Παρακολουθεί τα μαθήματα της διαδυκτιακά εξαιτίας της πανδημίας. Νοιώθει λίγο άβολα με όλο αυτό που γίνεται με την σειρά του Netflix.

Της ζητούν να μιλήσει για αυτό όμως αισθάνεται πως αυτός δεν είναι λόγος για να βρίσκεται στην επικαιρότητα”, λέει ο κ. Θεοδωρίδης, πρόεδρος ενός συλλόγου (Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας), που καλλιεργεί με συνέπεια το σκάκι για πολλές δεκαετίες , έχοντας να επιδείξει 5 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και πολλές πρωτιές σε τουρνουά Νέων-Παίδων-Κορασίδων.


**Το σκάκι έχει αναγνωριστεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή ως πνευματικό άθλημα. Στην Ελλάδα έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας στα Σχολικά Αθλήματα καθώς είναι ανταγωνιστικό και καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα. Από το 1969 είναι ενταγμένο στην ΓΓΑ με δική του Ομοσπονδία (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, www.chessfed.gr) .

πηγή: sportbubble.gr

Διαβάστε επίσης