• 6 Μαΐου 2024,

Η επιτυχία των εθελοντικών αιμοδοσιών στα χωριά του Ν. Καβάλας

 Η επιτυχία των εθελοντικών αιμοδοσιών στα χωριά του Ν. Καβάλας

Αύριο το πρωί από τις 9:00 μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι πραγματοποιείται στην αίθουσα του Διοικητηρίου «Νικόλαος Μάρτης» μία ακόμη εθελοντική αιμοδοσία.

Διοργανώνεται από το σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου Καβάλας. Υποστηρίζεται και προβάλλεται και μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν για αυτόν τον λόγο να βρίσκονται χθες το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη.

Για την ανάγκη των εθελοντικών αιμοδοσιών μίλησαν ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης, η διευθύντρια του σταθμού αιμοδοσίας Ευαγγελία Πανώρη και ο διευθυντής υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Το προηγούμενο διάστημα ο σταθμός αιμοδοσίας του νοσοκομείου Καβάλας επωφελήθηκε εθελοντικών αιμοδοσιών που έγιναν με μεγάλη επιτυχία στο Ορφάνι και το Χρυσοχώρι (φωτογραφία).

Προχθές Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία στο Χρυσοχώρι μέσω του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού απέφερε 60 μονάδες αίματος ενώ στο Ορφάνι οι μονάδες ήταν ακόμη περισσότερες 75.

Ο σταθμός αιμοδοσίας χαίρεται που συμπληρώνει τα αποθέματα αίματος με τις εθελοντικές αιμοδοσίες που γίνονται στο Νομό Καβάλας. Το προσεχές διάστημα θα βρίσκεται στον Ξεριά (7/2), στην Ελευθερούπολη (21/2) και στο Ακροβούνι (28/2).

Οι εθελοντικές αιμοδοσίες στα χωριά δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Τελευταία γίνονται συχνότερα και έχουν καλά αποτελέσματα για το σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου. Αυτός του Χρυσοχωρίου έγινε μετά από πολύ καιρό αφού ο σταθμός αιμοδοσίας είχε να εξυπηρετήσει τέτοια δραστηριότητα στο Χρυσοχώρι αρκετά χρόνια!

Για την εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται αύριο στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» έγινε γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Για να συμμετάσχει κάποιος στην αυριανή εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να κλείσει ραντεβού. Υπάρχει έλλειψη αίματος, είπε η Ευαγγελία Πανώρη. Κάλεσε τους συμπολίτες να παρευρεθούν στη διαδικασία. Είπε ότι το προηγούμενο έτος, το 2020, το 60% των μεταγγίσεων που έγιναν στο Νοσοκομείο Καβάλας έγιναν με αίμα προερχόμενο από εθελοντές αιμοδότες.

Το υπόλοιπο αίμα προέρχονταν από συγγενικά πρόσωπα των ασθενών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» την Τετάρτη ενώ ο Χρήστος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αποφεύγεται η παρουσία του εθελοντή αιμοδότη στο νοσοκομείο. Στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» -συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος- υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Το πρόβλημα που παρουσιάζουν οι σταθμοί αιμοδοσίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας οφείλεται στα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Οι εθελοντές αιμοδότες αποφεύγουν να  να επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία φοβούμενοι μην κολλήσουν κορωνοϊό. Για αυτό το λόγο στην Καβάλα η διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης, σε μία κατάλληλη αίθουσα.

Διαβάστε επίσης