«Η γενοκτονία είναι αποδεδειγμένη με ντοκουμέντα»

 «Η γενοκτονία είναι αποδεδειγμένη με ντοκουμέντα»

Προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής και στην πρόληψη της πανδημίας, έγιναν σήμερα στην Καβάλα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ξεκίνησαν το πρωί στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Εκεί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια άπαντες μετέβησαν στο μνημείο του «Ακρίτα του Πόντου». Ο Μητροπολίτης Στέφανος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Ο πρόεδρος του Ομίλου Πόντιων Χορευτών Χρήστος Ορφανίδης μίλησε για την γενοκτονία των Ποντίων.

Εγκρίθηκε ψήφισμα κι η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων.

Γενικά ο κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση στο μνημείο του «Ακρίτα του Πόντου» δεν ήταν πολύς. Δεν ήταν όπως σε προηγούμενες ίδιες εκδηλώσεις. Ρόλο έπαιξαν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Από πλευράς επισήμων αρκετοί.

Οι βουλευτές Λαζαρίδης- Πασχαλίδης- Ελευθεριάδου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Πεφάνης, αντιδήμαρχοι- περιφερειακοί σύμβουλοι- εκπρόσωποι κομμάτων, οι πρώην βουλευτές Εμμανουηλίδης- Μορφίδης, αρκετοί σύλλογοι και άλλοι. Τα ποντιακά σωματεία της περιοχής κατέθεσαν ένα στεφάνι όλα μαζί.

Στεφάνι κατέθεσε ο Ιορδάνης Παπαντίδης για τη ΝΟΔΕ Καβάλας, ο Ιορδάνης Χοροζίδης για το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές Λαζαρίδης και Ελευθεριάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, η Δέσποινα Ιατρού ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου κτλ.

Στην ομιλία του ο κ. Ορφανίδης είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια από τότε που επιχειρήθηκε η εξόντωση ενός λαού. Αναφέρθηκε στα 353.000 θύματα της γενοκτονίας, μίλησε στη μνήμη και των ποντίων που τελικά ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες κι όπως σημείωσε αντιμετωπίστηκαν από τους ντόπιους «… με προκατάληψη και εχθρότητα».

Στη συνέχεια ο κ. Ορφανίδης σημείωσε:

«Αν στο παρελθόν μιλούσες για τη γενοκτονία των Ποντίων θα ήσουν ή τρελός ή επικίνδυνος. Η γενοκτονία είναι αποδεδειγμένη με ντοκουμέντα».

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωθέντες κι εκφράζει κυρίως τα ποντιακά σωματεία της Καβάλας γίνεται αναφορά στο ρόλο της Ευρώπης και της Αμερικής προκειμένου να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των Ποντίων.

Διαβάστε επίσης