• 27 Απριλίου 2024,

Η γιορτή ορεινής κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία (φωτογραφίες)

 Η γιορτή ορεινής κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία (φωτογραφίες)

Γράφει ο Μπάμπης Παναγιωτίδης


Μετά από αποχή δύο χρόνων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα “Ο ΠΡΟΦΉΤΗΣ ΗΛΙΑΣ “, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Νέστου, πραγματοποίησαν για 22η χρονιά -και συνολικά 24η- την Γιορτή Κτηνοτροφίας, στον ορεινό όγκο του Νομού Καβάλας, στον πανέμορφο και στολισμένο με τα φθινοπωρινά του χρώματα Πλαταμώνα.

Ο μεγάλος σύμμαχος των διοργανωτών -που πάσχιζαν επί πολλές ημέρες για να παρουσιάσουν το αρτιότερο δυνατόν αποτέλεσμα- ήταν ο καιρός. Μια ηλιόλουστη Κυριακή που επέτρεψε περί τα 2.000 άτομα να βρεθούν στο μικρό χωριό και να απολαύσουν εκ πρώτης το σήμα κατατεθέν, τη βραστή γίδα, καθώς επίσης πολλά πλούσια εδέσματα και προϊόντα που παράγονται στον ορεινό μας όγκο.

Πολλοί μικροπωλητές ήταν “στημένοι” στον περιβάλλοντα χώρο -στην τοποθεσία “Τουμπί”- όπου πραγματοποιείται παραδοσιακά η εκδήλωση και πουλούσαν τα προϊόντα τους, ενώ στον εσωτερικό χώρο οι μυρωδιές από την βρασμένη γίδα (πάνω από 500 κιλά), τα σουβλάκια και τα κεμπάπ, σου τρυπούσαν τη μύτη.

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης μαζί με την Πρόεδρο του Συλλόγου Σταυρούλα Τσεντεμεΐδου και τη Γενική Γραμματέα Νέλη Τσεσμετζόγλου ευχαρίστησαν όλους όσους με την παρουσία τους λάμπρυναν την φετινή εκδήλωση, ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη από τους αρμόδιους προκειμένου να συνεχίσει να πραγματοποιείται και στο μέλλον και χωρίς εμπόδια αυτή η γιορτή, ενώ εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων -με πόνο ψυχής- τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ζήτησε επιτακτικά να μην τους ξεχάσει η Πολιτεία, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι εμπλεκόμενες -μ’ αυτό- υπηρεσίες.

Ο Σύλλογος του Πλαταμώνα θέλοντας από πλευράς του να τιμήσει την Επέτειο 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, κάλεσε τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας -με την πρόεδρο Σοφία Τσίγκου και μέλη του ΔΣ- οι χορευτές του οποίου παρουσίασαν ένα πλήρες πρόγραμμα χορών από τις Αλησμόνητες πατρίδες και δικαίως απέσπασαν τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Σε άλλη γωνιά οι μικροί μας φίλοι με την βοήθεια ανθρώπων από τον Σύλλογο Artattack Kavalas δημιούργησαν σε μικρογραφία μια μακέτα-κολάζ τον Πλαταμώνα. Το έργο αυτό θα στολίζει εφεξής μια γωνιά της Πολιτιστικής στέγης.

Με την δική τους σημαντική παρουσία συμμετείχαν στην εκδήλωση τα μέλη της Διασωστικής ομάδας Νέστου. Να μη ξεχάσουμε βεβαίως να αναφερθούμε στο Ποντιακό ορχηστρικό και καλλιτεχνικό σχήμα που διασκέδασε τον κόσμο μέχρι αργά το απόγευμα και αποτελούνταν -επί τω πλείστον- από άτομα με καταγωγή από τον πρώην Δήμο Ορεινού.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Τάνια Ελευθεριάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο Αντιδήμαρχος Ορεινού Γιάννης Τερζόπουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλαταμώνα Θεόδωρος Βελισσαρίδης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Νέστου, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Αρχέλαος Γρανάς, ο Πατέρας Θεόδωρος Κοργιανόγλου, Αστυνομικοί – Στρατιωτικοί – Υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όλοι ευχήθηκαν η Γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας – που έτσι κι αλλιώς έχει γίνει θεσμός – να συνεχίσει να υπάρχει και να πραγματοποιείται για πολλά χρόνια ακόμη. Και του χρόνου με υγεία…..

*Εις μνήμην της μητέρας μου Σοφίας Παναγιωτίδου – Τσεντεμεΐδου, με καταγωγή από τον Πλαταμώνα Καβάλας.

Διαβάστε επίσης