Η Ηρώ Καραμανλή ασχολήθηκε με τις όμορφες ιστορίες του Αμυγδαλεώνα (φωτογραφίες)

 Η Ηρώ Καραμανλή ασχολήθηκε με τις όμορφες ιστορίες του Αμυγδαλεώνα (φωτογραφίες)

Στην εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο «Καπνομάγαζο» του Αμυγδαλεώνα παρουσιάστηκε το νέο, δεύτερο στη σειρά, βιβλίο που έγραψε η Ηρώ Καραμανλή.

Τίτλος «Αγάπη Πικραμύγδαλο». Η κ. Καραμανλή πριν την εκδήλωση, μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι έχει προηγηθεί πριν τη συγγραφή και την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου σας;

Απ: Έχει προηγηθεί το βιβλίο «Έρωτας Νηπενθής». Είχε εκδοθεί το 2021 και ήταν πεζά κείμενα απλά, γραμμένα σε ποιητικό λόγο. Αυτό το βιβλίο είναι το δεύτερο. Το «Αγάπη Πικραμύγδαλο» όπου η ιστορία διαδραματίζεται στον Αμυγδαλεώνα. Οι δυο πρωταγωνιστές είναι από τον Αμυγδαλεώνα, φυσικά με διαφορετικά ονόματα. Η ιστορία τους είναι κατά κάποιο τρόπο αληθινή αλλά περιπλεγμένη με μύθο. Ωστόσο επειδή πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο έκανα συνεντεύξεις με πολύ μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία, ανθρώπους του χωριού μου εκ των οποίων κάποιοι έχουν πεθάνει δηλαδή ήταν πάνω από 90 χρονών, για να μου πούνε αυτά που θυμούνται για ιστορίες από το χωριό μου. Πλαισιώνονται αυτές οι ιστορίες μέσα στην κεντρική ιστορία και είναι αληθινές. Αφορούν ανθρώπους που έζησαν στον Αμυγδαλεώνα και η μορφή τους ακόμη και σήμερα παραμένει αναλλοίωτη και τη θυμόμαστε και εμείς. Αλλά και ανθρώπους που ζούνε ακόμη και μάλιστα κάποιοι από αυτούς θα παραβρίσκονταν ως αφηγητές στην παρουσίαση την Κυριακή.

Ερ: Έχει πολύ Αμυγδαλεώνα το βιβλίο «Αγάπη Πικραμύγδαλο»

Απ: Ναι ακριβώς έχει πολύ Αμυγδαλεώνα αλλά πιστεύω ότι αυτές οι ιστορίες αγγίζουν όλο τον πληθυσμό. Γυρνάνε πίσω στα νεανικά μας χρόνια. Σε εκείνη τη ζωή την αθώα, την πολύ όμορφη, στην παιδική ηλικία. Ξεκινά από την παιδική ηλικία, μετά την εφηβική και τα νεανικά χρόνια. Αγγίζει όλους τους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο τον Αμυγδαλεώνα.

Ερ: Τότε τα χωριά ήταν αλλιώς, δεν ήταν όπως σήμερα. Άλλαξαν και τα χωριά τώρα.

Απ: Φυσικά. Η εξέλιξη είναι παντού, δεν είναι μόνο στα αστικά κέντρα. Σήμερα ο Αμυγδαλεώνας έχει εξαπλωθεί. Κάποτε είχε 1.500 κατοίκους και τώρα έχει φτάσει στους 4.000. Οπότε είναι λογικό να αλλάξει μορφή ένα χωριό. Τα συναισθήματα παραμένουν συναισθήματα. Δεν αλλάζουν τα συναισθήματα. Αυτή η επιστροφή πιστεύω θα χαροποιήσει τους ανθρώπους στη δική μου ηλικία αλλά και τους πιο μεγάλους.  Ακόμη και τους πιο μικρούς.

Ερ: Γιατί έγινε αυτή η επιλογή του θέματος; Πως η Ηρώ Καραμανλή πιάστηκε στον Αμυγδαλεώνα, σε αυτό το χώρο και σε αυτό το παρελθόν;

Απ: Θυμάμαι παλιές ιστορίες οι οποίες έμειναν στη μνήμη μου και αυτό με παρακίνησε ώστε να γράψω αυτές τις ιστορίες. Τις θυμάται όλος ο κόσμος του Αμυγδαλεώνα. Δε θα ήθελα να ξεχαστούν. Θα ήθελα να αποτυπωθούν σε ένα βιβλίο και να υπάρχουν ώστε να τις διαβάζουν οι νεότερες γενιές. Είναι πολύ όμορφες ιστορίες.

Ερ: Ο τίτλος «Αγάπη  Πικραμύγδαλο»;

Απ: Έχει σχέση με τον Αμυγδαλεώνα. Οι ιστορίες του βιβλίου είναι γλυκόπικρες οπότε είναι ακριβώς όπως το πικραμύγδαλο. Ο Αμυγδαλεώνας ήταν γεμάτος από αμυγδαλιές και είναι. Κυρίως οι άσπρες αμυγδαλιές αλλά υπάρχουν και οι ροζ που βγάζουν τα πικραμύγδαλα. Γιατί έτσι ξεχωρίζεις μια αμυγδαλιά. Ξέρουμε ότι το πικραμύγδαλο αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα σε αρρωσταίνει. Έχει ένα δηλητήριο μέσα για αυτό ονομάζεται και πικραμύγδαλο, το οποίο καμία φορά μπορεί να εκφέρει και το θάνατο. Εμείς πάντως δίνουμε αγάπη σε νορμάλ δόση πικραμύγδαλου.

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από την εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου)  

Διαβάστε επίσης