• 19 Απριλίου 2024,

Η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται

 Η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

Η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται. Η περιήγηση στο πλούσιο και πολύτιμο αρχείο της Πρωϊνής μάς το επιβεβαιώνει αυτό καθημερινά. Γεγονότα και ειδήσεις που συνέβαιναν και έβλεπαν το φως της δημοσιότητος καταλαμβάνοντας εξάστηλα και οκτάστηλα πριν πενήντα χρόνια, επανέρχονται σήμερα με άλλη ίσως μορφή αλλά στο μεδούλι τους, στην ουσία τους πρόκειται για μια επανάληψη στον παρόντα χρόνο.

Σήμερα μιλάμε για την βελτίωση του αεροδρομίου της Καβάλας και την πύκνωση των δρομολογίων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το ίδιο ακριβώς πράγμα συζητούσαν οι Καβαλιώτες και πριν μισό αιώνα. Απλώς άλλαξε το αεροδρόμιο. Τότε ήταν στον Αμυγδαλεώνα, σήμερα είναι το «Μέγας Αλέξανδρος». Και η Πρωινή τότε, όπως και σήμερα προτρέπει τις παραγωγικές τάξεις και τους εκπροσώπους της (βλέπε Επιμελητήριο) να δραστηριοποιηθούν για την ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 1968 είχαμε όμως και μια κακοκαιρία στην περιοχή μας με πυκνές χιονοπτώσεις και προβλήματα στις συγκοινωνίες. Ελπίζουμε σ’ αυτήν την περίπτωση η ιστορία να μην επαναληφθεί.

Είχαμε επίσης μια τελετή όπου δόθηκαν τα χρηματικά έπαθλα στους νικητές του διαγωνισμού που είχε διοργανώσει η εταιρία Χρηστίδη για την ονοματοδοσία του ξενοδοχείου «Νεφέλη» που επρόκειτο να λειτουργήσει λίγους μήνες αργότερα και να προσθέσει άλλες εκατό κλίνες στις ξενοδοχειακές υποδομές της Καβάλας που αναπτυσσόταν τότε τουριστικά με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

Η ιστορία με την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Καβάλα είχε ξεκινήσει ήδη και η κουβέντα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ως Καβάλα είχαμε λάβει πολλές υποσχέσεις αλλά δυστυχώς το σχέδιο κατάρρευσε λόγω και της ανικανότητας των τοπικών εκπροσώπων μας στην κεντρική εξουσία και τον κερδίζοντα λαχνό τον τράβηξε μετά από μερικά χρόνια η Αλεξανδρούπολη.

Και για να μη ξεχνιόμαστε, είχαμε χούντα και οι δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού και ο δημόσιος διασυρμός πολλών συμπολιτών μας δυστυχώς συνεχιζόταν.

Διαβάστε επίσης