Η Καβάλα παρουσίασε την καλή της πρακτική στην τελική εκδήλωση του έργου URBACT III Making Spend Matter

 Η Καβάλα παρουσίασε την καλή της πρακτική στην τελική εκδήλωση του έργου URBACT III Making Spend Matter

Η πόλη μας συμμετείχε στο τελικό συνέδριο του έργου Making Spend Matter, ένα από 25 Δίκτυα  Μεταφοράς Καλών Πρακτικών  του Προγράμματος URBACT III, που εγκρίθηκαν το 2019 και αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας μιας αναγνωρισμένης καλής πρακτικής του Δήμου του Πρέστον (Ηνωμένο Βασίλειο), όπου «κεντρικά ιδρύματα» (anchor institutions) της περιοχής αξιοποιούν το εργαλείο της ανάλυσης των δαπανών με σκοπό τον αναπροσανατολισμό τους σε τοπικούς προμηθευτές επ’ ωφέλεια της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Καβάλα είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει την πορεία του έργου μέχρι σήμερα και να εστιάσει στα ευεργετικά αποτελέσματα αυτού για την πόλη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο του έργου η Καβάλα κατάφερε να εντοπίσει, μέσα από έρευνα που διεξήγε στο μητρώο των προμηθευτών, πόσα από τα χρήματα των δημοσίων συμβάσεων που συνάπτει με επαγγελματίες της πόλης επανεπενδύονται στην τοπική αγορά.

Η εικόνα που διαμόρφψσε ο Δήμος για τα δημόσιες δαπάνες του οδήγησε στην αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδίου για τις προμήθειες του Δήμου, ως ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά και χάραξης κοινωνικής  πολιτικής. Οι στρατηγικές προτεραιότητες δόθηκαν από την διοίκηση και  οι προμήθειες απέκτησαν έναν σαφή πράσινο προσανατολισμό.

Τέλος, ο Δήμος Καβάλας επιχείρησε και κατόρθωσε να ενσωματώσει για πρώτη φορά πανελλαδικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια σε ένα δημοτικό διαγωνισμό, αυτόν που αφορούσε σε υλικά καθαριότητας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Προγράμματος URBACTIII, επέλεξε τον Δήμο Καβάλας ως ένα επιτυχημένο Δήμο, παράδειγμα μεταφοράς γνώσης και προσκλήθηκε να παρουσιάσει την εμπειρία του στην τελική συνάντηση του έργου.

Στην εκδήλωση αυτή του δικτύου, η ομάδα έργου του Making Spend Matter, αποτελούμενη από τον Διευθυντή Οικονομικών του Δήμου κ. Ιωάννη Χατζηκωνσταντίνου και την επιστημονική συνεργάτιδα του Δημάρχου Ιώ Χατζηβαρύτη, παρουσίασαν τόσο την ερευνητική πορεία του έργου προς ένα στρατηγικό σχέδιο προμηθειών για τον Δήμος όσο και το επιτυχημένο εγχείρημα να ενσωματωθούν κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στο διαγωνισμό για υλικά καθαριότητας.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής που ανέδειξαν την Καβάλα ως μια ευρωπαϊκή πόλη καλής πρακτικής, ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και αγαστής συνεργασίας με τους τοπικούς προμηθευτές, και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Τελικά το όραμα της ομάδας του Δήμου να επιχειρήσει, για την ευημερία της πόλης, μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των προμηθειών, δικαίωσε την ομάδα και απέδειξε την βαρύτητα που οι δημόσιες συμβάσεις έχουν για την τοπική κοινωνία, καθώς όλες οι δημόσιες σύμβασεις ενέχουν κοινωνική αξία.

Το τελικό συνέδριο του έργου παρακολούθησαν 300 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες και στις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να αναμεταδώσουμε την μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση μέσω των κοινωνικών δικτύων του Δήμου με σκοπό την ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων αυτού.

πηγή: facebook – Δήμος Καβάλας

Διαβάστε επίσης