Η Κεραμωτή είναι έτοιμη αλλά οι τουρίστες δεν φάνηκαν ακόμη

 Η Κεραμωτή είναι έτοιμη αλλά οι τουρίστες δεν φάνηκαν ακόμη

Ο κ. Γιάννης Χατζηγερακούδης είναι ένας από τους επαγγελματίες του τουρισμού κυρίως στην Κεραμωτή αλλά και στη Θάσο. Ταυτόχρονα είναι δημοτικός σύμβουλος Νέστου, μέλος στην τουριστική επιτροπή του ίδιου Δήμου.

Ρωτήθηκε ειδικότερα για την Κεραμωτή κι απάντησε ότι σε αυτήν η τουριστική περίοδος δεν ξεκίνησε ακόμη. Φάνηκε προβληματισμένος.

Ζήτησε να μην γίνουν τα περσινά κυβερνητικά λάθη. Περιμένει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η τουριστική κίνηση κι ελπίζει- το πιστεύει κιόλας- ότι φέτος το Καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως ήταν -από τουριστικής πλευράς- η Κεραμωτή το Μάιο του 2020 και πως είναι σήμερα; Τι προοπτικές υπάρχουν;

Απ: Το 2020 θα το συγκρίνουμε με το 2019 που ήμασταν κάπως στην κορυφή. Η κίνηση ήταν πεσμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, περίπου ήμασταν στο 30% του 2019 δηλαδή μια πτώση περίπου στο 70%. Φέτος ευελπιστούμε  για κάτι καλύτερο χωρίς ακόμη να φαίνονται σημάδια βελτίωσης. Δειλά-δειλά έχουμε κάποιες κρατήσεις ενώ βέβαια ακόμη επίσημα δεν έχει ανοίξει ο τουρισμός. Επειδή εγώ επιχειρώ και στη Θάσο, περισσότερο είναι πάλι στο νησί. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πέρυσι από αυτό του 30% που απέμεινε ήταν από το εγχώριο τουρισμό. Ήταν από αυτά τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και από Έλληνες που επιχειρήσανε να κάνουν διακοπές για τριήμερα-τετραήμερα. Πολύ μικρής διάρκειας δηλαδή. Τώρα αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Αν πάει καλά εδώ η ανοσία με τους εμβολιασμούς θα πρέπει να πάει εξίσου καλά και στις χώρες από τις οποίες περιμένουμε επισκέπτες. Εδώ η Βόρεια Ελλάδα, η Κεραμωτή, η Θάσος, περιμένουν κυρίως τα Βαλκάνια. Αν Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία έχουν καλά αποτελέσματα στον εμβολιασμό και δεν παίξουν και παιχνίδια όπως έγινε  πέρυσι οι κυβερνήσεις που βρήκαν την ευκαιρία και έκαναν εσωτερικό παιχνίδι, τότε ίσως έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα κριθούν όλα από πολλούς παράγοντες αν πάμε όπως πέρυσι και τουλάχιστον λίγο καλύτερα.

Ερ: Όλοι οι κυβερνητικοί λένε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα φέτος. Εσείς το βλέπετε, το αισθάνεστε αυτό το πράγμα;

Απ: Όχι ακόμη δεν το βλέπουμε. Δεν έχουμε σημάδια από τις κρατήσεις για να πούμε ότι θα είναι καλύτερα.

Ευελπιστούμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσο θα μπαίνουμε προς το καλοκαίρι και τα πράγματα θα καλυτερεύουν υγειονομικά πιστεύω ότι οι επισκέπτες που εμείς δουλεύουμε εδώ στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν και μια η δυο ημέρες πριν ξεκινήσουν ενώ από την Βόρεια Ευρώπη πρέπει να κάνουν σωστό προγραμματισμό αρκετών ημερών, αρκετών εβδομάδων για να ταξιδέψουν εδώ.

Ερ: Οι φίλοι μας στη Θάσο λένε ότι έχουν κάποιους Ρουμάνους που έχουν εμβολιαστεί και κάποιους λίγους Βούλγαρους μέχρι τώρα. Η Κεραμωτή έχει πάρει κάτι από αυτά;

Απ: Ελάχιστο είναι το ποσοστό. Οι περισσότεροι που επισκέπτονται την περιοχή μας είναι κυρίως Βούλγαροι και λιγότερο Ρουμάνοι, που έχουν αγοράσει  σπίτια και διαμερίσματα και έρχονται για συντήρηση και να ελέγξουν τα κινητά τους. Από καθαρούς τουρίστες είναι μηδέν σχεδόν.

Ερ: Τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί;

Απ: Κατά πολύ λίγο. Σκεφτείτε ότι το τελευταίο είναι στις 20:30 πολύ νωρίς, σχεδόν μέρα δηλαδή. Τα δρομολόγια δε νομίζω ότι είναι θέμα προς το παρόν και αν αυξηθεί η κίνηση αμέσως θα αυξηθούν και τα δρομολόγια. Οι εταιρείες έχουν τα καράβια σε αναμονή να τα βάλουν σε κίνηση. Το θέμα είναι ότι πρέπει φέτος να μην γίνουν τα ίδια λάθη τα οποία πέρυσι έγιναν και ήταν τραγικότατα από την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι φέτος θα τα αποφύγουμε γιατί αν γίνουν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν θα στοιχίσουν πάρα πολύ.

Ερ: Πείτε μας ένα δύο λάθη που έγιναν πέρυσι;

Απ: Τα λάθη βασικά ήταν ο προγραμματισμός που δεν έγινε σωστά πέρυσι. Είχαμε προβλήματα με τη φόρμα και το πώς θα συμπληρώνετε, τα τεστ που δεν φροντίσαμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα να γίνονται στην είσοδο γιατί μόνο ο Προμαχώνας είχε μείνει. Αποτέλεσμα όταν αποφασίσαμε μέσα σε μια εβδομάδα  οι επισκέπτες να έρχονται μόνο με αρνητικό τεστ, να μην μπορούν να προγραμματίσουν γιατί ήταν πολύ λίγα τα σημεία που μπορούσαν να κάνουν πιστοποιημένο τεστ και θα έπρεπε να το μεταφράσουν και επίσημα κτλ. Το ακυρώσανε οι πάντες. Η είσοδος από τη Νυμφαία ήταν κάτι τραγικό. Είναι η βασική είσοδος στην Ελλάδα από τη Ρουμανία.

Ερ: Τώρα η Νυμφαία άνοιξε πολύ πριν τις 15 Μαΐου και είναι σίγουρα μια βελτίωση. Παραμένει ανοιχτή και σίγουρα είναι μια επιτυχία αυτή.

Απ: Το κυνηγάνε από πέρυσι όλοι οι φορείς. Τοπική αυτοδιοίκηση, σωματεία, σύλλογοι κτλ. Τι να πω; Τα αυτονόητα, τα κάνουμε σήριαλ.

Ερ: Το Χειμώνα που μεσολάβησε και παρά το ότι προερχόταν από μια κακή τουριστική σεζόν όλος ο νομός, οι κλίνες στην περιοχή της Κεραμωτής και στην ευρύτερη περιοχή της Κεραμωτής αυξήθηκαν;

Απ: Σίγουρα πάρα πολύ. Αυτό έχει να κάνει, ήταν συνέχεια της οικοδομικής δραστηριότητας πριν ξεσπάσει αυτή η ιστορία ο κορωνοϊός. Πιστεύω ότι κανείς δεν σταμάτησε τα προγράμματα, ήταν το ΕΣΠΑ σε εξέλιξη και έγιναν αλλά και συνεχίζουν να γίνονται πάρα πολλά καταλύματα στην Κεραμωτή. Σε μεγαλύτερο βαθμό γίνονται και στο νησί της Θάσου.

Ερ: Με τα κουνούπια πως είμαστε στην Κεραμωτή;

Απ: Στα κουνούπια το καλό είναι ότι φέτος ξεκίνησε το πρόγραμμα της Περιφέρειας νωρίς-νωρίς. Ξεκίνησε πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά και  σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε φοβερό πρόβλημα. Ξεκινήσανε μετά τον Ιούνιο. Φέτος βλέπουμε τους αεροψεκασμούς να έχουν ξεκινήσει σχεδόν εδώ και ένα μήνα.

Ερ: Είστε επιφυλακτικός. Περιμένετε να δείτε πράσινο φως όσον αφορά τον τουρισμό και δεν το έχετε δει ακόμη ενώ είμαστε στις 11 Μαΐου.

Απ: Έτσι ακριβώς. Είναι πολύ παράγοντες που θα πρέπει να συγχρονιστούν για να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς αυτή την αισιοδοξία που βλέπουν οι κυβερνητικοί. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Πολύς κόσμος ζει από αυτό το κομμάτι του τουρισμού. Να βρούμε σιγά-σιγά το κομμάτι του τουρισμού μας και μετά από 2-3 χρόνια να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης