Η πρόεδρος του συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ν. Καβάλας κ. Γεωργία Εμινίδου μίλησε στην Πρωινή για τις δυσκολίες του επαγγέλματος στη δεύτερη και μεγαλύτερη καραντίνα που διανύουμε.
Αφορμή ήταν η δωρεά του συλλόγου προς το Νοσοκομείο. Πράξη που υλοποιήθηκε την Τετάρτη. Βασικό θέμα της συζήτησης οι δυσκολίες των λογιστών που κι αυτήν την φορά είναι πολλές.
Η συνέντευξη
Ερ: Ξαναγυρίζοντας στους λογιστές- φοροτεχνικούς γνωρίζοντας ότι είναι στην πρώτη γραμμή. Έχουν πάλι ένα μεγάλο φόρτο δουλειάς να διεκπεραιώσουν (είναι και το τέλος το χρόνου)…
Απ: Τα πράγματα σαφώς είναι πολύ δύσκολα για όλο τον κόσμο, για τους πολίτες, τους επιχειρηματίες. Εμείς ως κλάδος από την προηγούμενη καραντίνα, είμαστε στην πρώτη γραμμή της οικονομίας. Πρώτα απ` όλα στην πρώτη γραμμή στην υγεία είναι οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στη συνέχεια είμαστε εμείς στην πρώτη γραμμή της οικονομίας, καλούμενοι να εφαρμόσουμε τις εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά τα πράγματα για μας είναι λίγο πιο γνωστά από την προηγούμενη.
Βέβαια οι καθυστερήσεις πάλι είναι πολλές. Αργούν να βγουν οι εγκύκλιοι, εφαρμόζουμε πράγματα προτού βγει η εγκύκλιος. Εν πάση περιπτώσει μάθαμε και εξακολουθούμε και παλεύουμε.
Ερ: Πήγατε στο νοσοκομείο και κάνατε μια δωρεά στα χέρια του συναδέλφου σας κ. Κλειτσιώτη. Περί τίνος πρόκειται;
Απ: Θεωρούμε ότι ο κάθε σύλλογος ας είναι και επαγγελματικός όπως είμαστε εμείς, θα πρέπει να έχει και να την αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία. Σκεφτήκαμε και εμείς επειδή στους κόλπους μας έχουμε ασθενείς από κορωνοϊό και μάλιστα στο πανελλήνιο έχουμε χάσει και συναδέλφους ότι ως σύλλογος κάπως έπρεπε να αντιδράσουμε και να δείξουμε έμπρακτα αυτή την κοινωνική μας ευαισθησία.
Με απόφαση του Δ. Σ και κατόπιν συνεννοήσεως με το νοσοκομείο μας, με τον διοικητή για τις ανάγκες που έχει το νοσοκομείο, προβήκαμε στην αγορά ενός αναπνευστήρα που μας ζητήθηκε. Με την ευχή βέβαια να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει κανένας άνθρωπος.
Ίσως είναι λίγο ουτοπική η ευχή μας αλλά θα δούμε. Θέλαμε να δείξουμε ένα κοινωνικό πρόσωπο προς τους συμπολίτες μας της Καβάλας γιατί επαναλαμβάνω είμαστε και εμείς κλάδος, είμαστε άνθρωποι που αρρωσταίνουμε.
Παρόλο που παλεύουμε με αντίξοες συνθήκες, είμαστε ο μοναδικός κλάδος στο Πανελλήνιο που δεν δικαιούμαστε ξέρετε να αρρωστήσουμε.
Δεν δικαιούμαστε να ασθενήσουμε. Ο λογιστής αν αρρωστήσει και μάλιστα ο λογιστής ο οποίος είναι μόνος του στο γραφείο, είναι υπεύθυνος λογιστής μιας επιχείρησης και πρέπει να υποβάλλει τις δηλώσεις οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η μη υποβολή των δηλώσεων πέρα από την προσαύξηση που έχει, επιφέρει και πρόστιμο. Αυτό το πρόστιμο δεν είναι δίκαιο και λογικό και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας πελάτης μας.
Ποιος το πληρώνει λοιπόν; Ο λογιστής. Όταν θα γίνω καλά αν αρρωστήσω, θα προκύψει ένα μεγάλο πρόστιμο το οποίο πρέπει να πληρώσω εγώ. Φωνάζουμε χρόνια τώρα, για να έχουμε δικαίωμα στην ασθένεια. Αν κάποιος αρρωστήσει, στη συνέχεια να πάρει μια παράταση για όλες τις υποβολές. Δυστυχώς δεν πέρασε στη βουλή το αίτημα μας όπου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ως τροπολογία.
Ερ: Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι τα χρήματα των αναστολών;
Απ: Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν από δημόσια αρχή, πληρώθηκαν 27/11. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις πληττόμενες θα πληρωθούν 11/12.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες όπως την προηγούμενη φορά, οι επιχειρήσεις που πλήττονται και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν από δημόσια αρχή. Τα λεφτά, ο σωστός τύπος είναι 800 δια 30 επί τις ημερολογιακές μέρες που παίρνει ένας εργαζόμενος που παίρνει ένας εργαζόμενος σε αναστολή. Δεν είναι πάντα 800.
Ερ: Με το πρόγραμμα Μέτιου, τι εντύπωσε έχετε; Κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις από την Καβάλα;
Απ: Απ` ότι ξέρουμε κατατεθήκαν πολλές. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι ακόμη κάνανε υποβολές γι` αυτές τις αιτήσεις. Θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα, γιατί οι επιχειρήσεις δυστυχώς είναι σε τραγική κατάσταση.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, είναι δεύτερο συνεχόμενο lock down στην ίδια χρονιά. Ξέρετε ότι ούτε τα 800αρια, ούτε τα 500αρια φτάνουν, οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο κάθε επιχειρηματίας θέλει να ανοίξει το μαγαζί του να δουλέψει.
Να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, να πάει το φαγητό στην οικογένεια του.
Ερ: Οι συμψηφισμοί που λέμε για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας θα φτάσουν στην αγορά της Καβάλας; Θα επωφεληθούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες;
Απ: Μακάρι. Δεν είμαι σίγουρη. Προς αυτή τη κατεύθυνση κινούνται, τι να σας πω τώρα; Επειδή έχουμε δει πολλά, περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη. Οι φορείς διεκδικούν, μακάρι να γίνουν συμψηφισμοί και να ανακουφιστούν με κάθε τρόπο οι επαγγελματίες. Το ζητούμενο είναι να ανακουφιστεί και να ενισχυθεί ο κάθε επιχειρηματίας.