Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον στα έτσι κι αλλιώς ενδιαφέροντα και πάντα επίκαιρα τοπικά θέματα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, της εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ΒΦΛ. Την προηγούμενη εβδομάδα και στα δύο θέματα υπήρξαν εξελίξεις που συγκεκριμένα αναφέρονται ως εξής: 1) Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον ΤΑΡ 2) Έγινε γνωστή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αλλάξει τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ.
Τόσο αυτά τα γεγονότα από μόνα τους, όσο και οι πληροφορίες που ταυτόχρονα υπάρχουν δείχνουν ότι και για τον ΤΑΡ και για τη ΒΦΛ είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση. Αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο. Οι προσδοκίες είναι συγκρατημένες αλλά μέσω της διαπραγμάτευσης υπάρχει πάντα ελπίδα και τα δύο θέματα να έχουν θετική ως προς τα τοπικά δεδομένα έκβαση.
Ας δούμε πρώτα την υπόθεση του ΤΑΡ. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων σχετικά με το θέμα της αλλαγής όδευσης. Τέτοιες συσκέψεις έχουν ξαναγίνει (με προηγούμενους υπουργούς), αυτήν την φορά το Υπουργείο δεν κάλεσε τον εκπρόσωπο όσων ζητούν αλλαγή όδευσης.
Πριν τη σύσκεψη η διοίκηση του Δήμου Καβάλας επανήλθε σε «σκληρή» γραμμή στο θέμα. Αυτό επηρέασε όλες τις δημοτικές παρατάξεις (κάποιες από αυτές την διατηρούσαν όλο αυτό το διάστημα), ικανοποίησε τους φορείς του πρώην Δήμου Φιλίππων. Εκφράστηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Τόσο η κ. Τσανάκα όσο και ο κ. Μαρκόπουλος δεν είπαν τίποτα για τη σύσκεψη, πριν από αυτήν. Η κ. Τσανάκα αναφέρονταν σε συνάντηση της με τον Υπουργό και όχι σε σύσκεψη. Ο κ. Μαρκόπουλος σιώπησε εντελώς. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μαρκόπουλος περιέγραψε αναλυτικά τους παρόντες. Η κ. Τσανάκα συνέχισε να μιλά σα να ήταν συνάντηση δική της με τον Υπουργό. Τσανάκα και Μαρκόπουλος συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση για την αλλαγή της όδευσης αρχίζει πάλι. Και οι δύο είπαν ότι με αυτήν την εντύπωση βγήκαν από το γραφείο του Υπουργού. Οι δηλώσεις Τσανάκα και Μαρκόπουλου αποκαλύπτουν ότι στη σύσκεψη δεν ήταν σε όλη τη διάρκεια της ο Υπουργός. Κάποια στιγμή αποχώρησε κι έμειναν εκπρόσωποι του συνεργάτες του.
Τα δελτία τύπου τόσο του Υπουργείου όσο και του ΤΑΡ ανέφεραν ως δεδομένη την όδευση. Το υπουργείο έκανε λόγο για ενημερωτική εκδήλωση, χωρίς να πει πότε αυτή θα γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας ο ΤΑΡ υποσχέθηκε ο αγωγός να μπει πιο βαθιά στη γη (στην επίμαχη περιοχή) κι ο σωλήνας να είναι ακόμη πιο χοντρός. Δεν συζητά αλλαγή της όδευσης. Η αλλαγή της όδευσης αφορά ένα τμήμα του έργου 10- 15 χιλιομέτρων. Αρχίζει λίγο πριν το Ζυγό και φθάνει μετά τη Λυδία. Οι φορείς του πρώην Δήμου Φιλίππων ζητούσαν και ζητούν ο αγωγός να μετατοπιστεί πάνω από τα χωριά (Ζυγός- Κρυονέρι- Φίλιπποι- Κρηνίδες- Λυδία), σε απόσταση 1.000 μέτρων από τα τελευταία σπίτια κάθε χωριού.
Η αλλαγή ηγεσίας στη ΔΕΠΑ
Την Παρασκευή το μεσημέρι αποκαλύφθηκε η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον κ. Κιτσάκο από τη θέση του επικεφαλής της ΔΕΠΑ. Οι γνωρίζοντες κούνησαν το κεφάλι με νόημα. Θύμισαν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή στις14 Νοέμβρη. Εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε χθες «Για τη ΒΦΛ γίνονται κι άλλα».
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κινητικότητα σε αυτό που ο Πρωθυπουργός περιέγραψε (μιλώντας στην Κομοτηνή) με τη φράση «αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή». Σχετικά με την αλλαγή στη ΔΕΠΑ ρωτήθηκε χθες ο Τάκης Εμμανουηλίδης (με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Ε. Αντίσταση) και είπε: «Δε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από το ότι η απομάκρυνση του κ. Κιτσάκου πρέπει να διευκολύνει τη λύση στο πρόβλημα της ΒΦΛ».
Παράλληλα με όλα αυτά είναι βέβαιο ότι συνεχίζονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις των απολυμένων με την εταιρία. Ακόμη κι αν στο ξεκίνημα τους περιελάμβαναν συνάντηση και με τον Λ. Λαυρεντιάδη, σήμερα συνεχίζονται σε επίπεδο δικηγόρων. Λέγεται ότι υπήρξε βασική διαφωνία στον αριθμό όσων απολυμένων επιστρέψουν στο εργοστάσιο. Η εταιρία φέρεται να δέχθηκε λίγους κι έτσι να μην ικανοποίησε βασικό αίτημα του σωματείου.
Με λίγα λόγια οι εξελίξεις για το πρόβλημα της ΒΦΛ γίνονται παράλληλα σε δύο διαφορετικά… γήπεδα. Είναι η απευθείας διαπραγμάτευση κι είναι κι η Κυβερνητική δράση. Άλλοτε έχει σημασία το πρώτο κι άλλοτε νέα παρουσιάζει το δεύτερο. Αν υπάρξει λύση όλα δείχνουν ότι θα προέλθει από συνδυασμό των δύο διαφορετικών δράσεων. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι αυτές έμμεσα ή άμεσα συνδέονται!