Η μεγάλη παρέα της διαιτησίας: Γράφει ο Κώστας Κουγιουμτζόγλου

 Η μεγάλη παρέα της διαιτησίας: Γράφει ο Κώστας Κουγιουμτζόγλου

Μέσα στο χρόνο που περνάμε και με αφορμή το πρόσφατο θάνατο του Γιάννη Κορμόπουλου, διαιτητή της παλιάς «φρουράς», θα κάνω μια αναφορά στη «φρουρά» αυτή σαν ηθική υποχρέωση για τα πολλά χρόνια μιας θετικής συνεργασίας μου με τους πρωτεργάτες του Συνδέσμου Διαιτητών Καβάλας που ιδρύθηκε το 1963.

Μιας καλής παρέας όπως ήταν τότε, η κοινή διαπίστωση. Ήταν οι άνθρωποι που θέλησαν πιστεύω να βοηθήσουν το τοπικό ποδόσφαιρο με τη δύσκολη και κάποιες φορές παρεξηγημένη αποστολή τους στα γήπεδα. Το δρόμο στο τοπικό ποδόσφαιρο άνοιξαν οι πρωτοπόροι Αδάμ Πασχαλίδης, Θανάσης Αποστολίδης, Παύλος Παπαδόπουλο κ.α.

Στη συνέχεια είχαμε πολλά νέα πρόσωπα κυρίως από το χώρο του ποδοσφαίρου. Ήταν οι Γκαγκάκης, Αγγελίδης, Βασταρούχας, Κορμόπουλος, Καπετάν, Κούκος, Τσίρος, Φουρλής, Τσινόπουλος, Παυλίδης, Εμμανουηλίδης, Δαούτσαλης, Κόγιας, Τσανακλίδης, Ναζλίδης κ.α.

Στις αρχές της δεκαετίας του`70 ο σύνδεσμος με την προσθήκη νέων μελών και με την αποτελεσματική δουλειά όλων μπήκε σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας στην κορυφή της Ελληνικής διαιτησίας. Πρωτεργάτης της προσπάθειας ήταν ο Σωτήρης Ιατρού. Αφετηρία της σπουδαίας του συνδρομής στο τοπικό σύνδεσμο ήταν η γενικότερη και έντονη επιθυμία της κοινωνικής του προσφοράς.

Με άξιους συνεργάτες τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Γκαγκάκη, τους παλαιότερους και αξιόλογους Παύλο Παπαδόπουλο, Σπύρο Καπετάν, Γιάννη Βασταρούχα, Γιώργο Τσίρο και τους νεώτερους Βελισάρη Τελίδη, Δημήτρη Καπετανανδρέου κ.α. ο σύνδεσμός απέκτησε πανελλήνια οντότητα, έχοντας για πρώτη φορά δυο διαιτητές και οκτώ επόπτες στην Α` Εθνική. Ο Ιατρού άνοιξε το σύνδεσμό στον τοπικό τύπο, με διάφορες  πρωτοβουλίες έδειξε το κοινωνικό πρόσωπο των διαιτητών, έφτασε μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΟΠΕ και φεύγοντας άφησε ένα δυναμικό σύνδεσμο με δυο διαιτητές στην Α` Εθνική και τουλάχιστον 12 επόπτες Α` Εθνικής.

Διαιτητές ήταν ο Θεόδωρος Τσανακλίδης με διεθνείς συμμετοχές αλλά και μια ατυχία. Αξιολογήθηκε για συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1978 όμως μια ξαφνική ασθένεια έγινε αφορμή να μην το δούμε στην κορυφαία εκδήλωση του ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Κυφωνίδης που το πέρασμα του από τα γήπεδα της Α` Εθνικής χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα θετικό. Η συνέχεια στη λειτουργία του συνδέσμου ήταν αναμφίβολα πολύ καλή.

Αποκτήθηκαν ιδιόκτητα γραφεία και στην Α` Εθνική σφύριξαν ο Ναθαναήλ Χαραλαμπίδης και ο Παρασκευάς Χέλης. Ακόμη από μεταγραφή λόγω αλλαγής ηλικίας και επαγγέλματος ο Σταύρος Μάνταλος (γιος του παλιού διαιτητή Νίκου Μάνταλου) και ο Γιώργος Σαραλιώτης.

Ευοίωνο λοιπόν το μέλλον της τοπικής κοινωνίας; Αναμφίβολα ναι. 

Διαβάστε επίσης