Η μοναδική εμπειρία του Μαραθωνίου της Αθήνας για τη Δέσποινα Μπλούκου

 Η μοναδική εμπειρία του Μαραθωνίου της Αθήνας για τη Δέσποινα Μπλούκου

Η Δέσποινα Μπλούκου πρόσφατα έζησε τη μοναδική εμπειρία να συμμετέχει στον 39ο Μαραθώνιο Αθηνών.

Ήταν η πρώτη της φορά και κατάφερε μάλιστα να πετύχει νέο ατομικό ρεκόρ. Η ίδια αφηγείται με χαρακτηριστικό τρόπο τη μεγάλη της προσπάθεια αλλά και κάποιες λεπτομέρειες του αγώνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Πατσίδη.

Ερ: Πρώτη συμμετοχή στο Μαραθώνιο της Αθήνας;

Απ: Πραγματικά ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Ήταν μια φοβερή εμπειρία την οποία δε μπορώ να συγκρίνω με καμία άλλη έως τώρα. Μόνο που τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο είναι πολύ συγκινητικό. Κατάφερα να τερματίσω υγιής με περίπου 3 ώρες και 36 λεπτά. Στην τελική κατάταξη βρέθηκα στην 115η θέση, ανάμεσα σε 3.048 γυναίκες που έλαβαν μέρος.

Ο χρόνος ήταν ικανοποιητικός αν σκεφτούμε ότι ήταν η πρώτη μου συμμετοχή. Συνοδεύτηκε αυτή η πρώτη μου συμμετοχή και με ατομικό ρεκόρ αν συγκρίνουμε την περσινή μου παρουσία στον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος». Πιστεύω ότι μπορώ να το βελτιώσω και άλλο. Μπορούν να πέσουν οι χρόνοι μου περισσότερο. Φυσικά χρειάζεται σκληρή δουλειά και πολλή προπόνηση.

Ερ: Πως έζησες αυτή την εμπειρία;

Απ: Όντως είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι η κλασσική διαδρομή η οποία κρύβει πίσω της, μια μεγάλη ιστορία. Δε μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Είναι κάτι το σημαντικό. Το συναίσθημα είναι πολύ όμορφο. Είναι ένα ατελείωτο πανηγύρι, έχει πάρα πολύ κόσμο σε όλη τη διαδρομή. Ζεις την κάθε στιγμή.

Το δέος είναι μεγάλο. Έχεις απέναντι σου, μεγάλα ονόματα. Προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Γενικά δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα κάνεις, σημασία σε αυτόν αγώνα έχει η συμμετοχή. Άλλο να ακούς γι’ αυτόν τον αγώνα και άλλο να συμμετέχεις.

Ερ: Πόσο δύσκολη, πόσο απαιτητική είναι η διαδρομή;

Απ: Είναι αρκετά απαιτητική. Έχει σε κάποια σημεία συνεχόμενες ανηφόρες και αυτό μεγαλώνει το βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο αν είσαι καλά προετοιμασμένος και σε καλή μέρα, όλα πάνε καλά.  Χρειάζονται προπονήσεις σκληρές. Προπονήσεις πολλών χιλιομέτρων ώστε το σώμα να συνηθίσει τον πόνο και να προετοιμαστεί κατάλληλα αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Είναι κάτι το πολύ ενδιαφέρον.

Ερ: Μέχρι τώρα ο πιο δύσκολος αγώνας που έχεις λάβει μέρος;

Απ: Σίγουρα ήταν το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής. Επιφυλάσσομαι όμως και για άλλα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο επόμενος μου αγώνας. Σίγουρα όμως η συμμετοχή μου στο Μαραθώνιο της Αθήνας ανέβασε ακόμη περισσότερο τη ψυχολογία μου και ελπίζω πάντα σε κάτι καλύτερο. Πρώτα απ’ όλα υγεία, αυτό είναι το βασικότερο.

Ερ: Το κουράγιο να τερματίσει ένας άνθρωπος 90 χρονών, νομίζω ότι συγκλόνισε τους πάντες.

Απ: Πραγματικά. Ζήσαμε από κοντά το κατόρθωμα αυτού του ανθρώπου. Παρακολούθησα τον τραυματισμό του. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένα παράδειγμα για όλους εμάς που πραγματικά βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην κάνουμε πράγματα. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία υπάρχουν άνθρωποι που μας βάζουν τα γυαλιά. Ήταν κάτι το πολύ συγκινητικό. Είναι μια φιγούρα η οποία μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου. Σεβασμός, τίποτα άλλο.

Ερ: Ποια είναι η αίσθηση όταν τερματίζεις στον αγώνα;

Απ: Όταν μπαίνει στο «Καλλιμάρμαρο» νιώθεις ένα δέος. Φεύγουν όλοι οι πόνοι από τη δύσκολη προσπάθεια που έχεις κάνει. Απολαμβάνεις τη στιγμή. Νιώθεις υπερηφάνεια που κατάφερες, να τερματίσεις.

Ερ: Υπάρχουν βέβαια και τα events την ημέρα του Μαραθωνίου.

Απ: Όλα είναι μια γιορτή. Είναι πραγματικά απίστευτες συνθήκες. Υπάρχει πολύς κόσμος στην εκκίνηση και στον τερματισμό. Ο κόσμος προσπαθεί να εμψυχώσει τους αθλητές. Παράλληλα βέβαια γίνονται στο χώρο, μικρές δράσεις. Είναι μοναδική εμπειρία.

Πριν το Μαραθώνιο τις προηγούμενες ημέρες υπάρχουν αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων. Φυσικά η μεταφορά της φλόγας στην ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου.  Το άναμμα βωμού της φλόγας.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου είχαμε το συνέδριο Authentic Talks και επίσημο γεύμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Δεν έλειψε ο αγώνας για τα παιδιά 1,2 χιλιομέτρων με τερματισμό τον Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ η εκκίνηση δόθηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Βουλής.

Ακόμη το πρόγραμμα περιελάμβανε βράβευση της Εθνικής Ομάδας κτλ. Γενικά ήταν τόσο καλά οργανωμένο που το λατρεύεις όταν ολοκληρώνεις την προσπάθεια σου και σκέφτεσαι αμέσως την επόμενη σου συμμετοχή σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα.

Ερ: Βάζεις πλώρη και για τον επόμενο Μαραθώνιο της Αθήνας;

Απ: Πρώτα ο Θεός, ναι. Να έχουμε υγεία και φυσικά όλα τα άλλα γίνονται. Ο επόμενος στόχος είναι να κατεβάσω και άλλο το χρόνο μου. Το κάθε μετάλλιο στον Μαραθώνιο της Αθήνας, έχει ένα ξεχωριστό γράμμα για να συμπληρώσεις τη λέξη Μαραθώνιος. Ουσιαστικά σε βάζει στη διαδικασία να θελήσεις να το συμπληρώσεις αλλά πρέπει να κάνεις αρκετούς Μαραθώνιους για να το κάνεις αυτό.

Ερ: Πίσω μια επιτυχία θεωρούμε ότι κρύβονται και κάποια πρόσωπα.

Απ: Ακριβώς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι συντελούν στο αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή του κ. Δημήτρη Τζεφαλή, το φυσικοθεραπευτή μου κ. Γιάννη Παπαδόπουλο που ήταν συνέχεια δίπλα μου και με στήριξε σε οποιοδήποτε προβλήματα και να αντιμετώπισα, τη διατροφολόγο μου, κ. Άννα Κερασσού και φυσικά όλη την οικογένεια μου. Πάντα η οικογένεια μου είναι εκεί και με στηρίζει.


Στην 91η θέση στη λίστα των καλύτερων Ελληνίδων Μαραθωνοδρόμων

Η Δέσποινα Μπλούκου μετά τη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο της Αθήνας, βρίσκεται στην 91η θέση στη λίστα των καλύτερων Ελληνίδων Μαραθωνοδρόμων με χρόνο 3.36.34. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου της Νεάπολης με χρόνο 2.46.01 τον οποίο πέτυχε πρόσφατα στην Αθήνα. Η Δέσποινα ήδη έχει κατέβει 5 θέσεις από το 2021, όταν ήταν στην 96η θέση με χρόνο 3.45.49, τον οποίο είχε κάνει στο Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης