• 5 Δεκεμβρίου 2023,

Η νέα μεγάλη πρόκληση του Σάκη Στημονιάρη, αυτή τη φορά στην Ουγγαρία  

 Η νέα μεγάλη πρόκληση του Σάκη Στημονιάρη, αυτή τη φορά στην Ουγγαρία  

Ο Ιωσήφ Μιχαηλίδης με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή θα υποστηρίξει τον Σάκη Στημονιάρη σε έναν ακόμη σημαντικό αγώνα, που θα ξεκινήσει στην Ουγγαρία (λίμνη Μπάλατον)  την Πέμπτη που μας έρχεται και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στους 93,7 αρχικά ο Ιωσήφ Μιχαηλίδης τόνισε: «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα με τον Σάκη για να πάμε σε έναν ακόμη μεγάλο αγώνα, έναν αγώνα 6 ημερών στην Ουγγαρία. Είναι ο σημαντικότερος παγκοσμίως. Από τους 14 τέτοιου είδους αγώνες που γίνονται στον κόσμο, θεωρείται ο κορυφαίος.

Μαζεύονται απ` όλο τον κόσμο οι καλύτεροι αθλητές. Είναι μια διαδρομή 900 μέτρων μέσα σε ένα πολύ οργανωμένο κάμπινγκ, με πάρα πολύ καλό τερέν απ’ ότι έχουμε μάθει. Δεν τον έχουμε περπατήσει, δεν έχουμε πάει ποτέ.

Είναι ένας αγώνας γρήγορος και έχει πάρα πολλά μεγάλα ρεκόρ. Από Ελλάδα δεν θα έχουμε άλλους αθλητές. Οι δυο άλλοι που είναι στην ομάδα μας, είναι τραυματίες και δεν μπορούν να συμμετέχουν. Θα πάμε εγώ και ο Σάκης. Ελπίζω στον επόμενο αγώνα να καταφέρουμε να πάμε σαν ομάδα. Παρατήρησα τις συμμετοχές και πραγματικά θα μαζευτεί η ελίτ του αγωνίσματος».

Για το στόχο του Σάκη Στημονιάρη σε αυτόν τον αγώνα, ο Ιωσήφ είπε τα εξής: «Είναι μεγάλος αγώνας. Δεν μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για πρωτιά. Εγκυμονεί πολλούς κινδύνους μέσα στον αγώνα.   Μέσα στον αγώνα μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα. Εμείς έχουμε στη σκέψη μας, ότι πάμε να περάσουμε καλά και αν καταφέρουμε να κάνουμε κάτι καλό, καλώς να έρθει».

Όσον αφορά το παγκόσμιο ρεκόρ της διαδρομής των 6 ημερών ενός αγώνα ο Ιωσήφ επισήμανε τα εξής: «Σε 6 ημέρες το παγκόσμιο ρεκόρ το έχει ο Γιάννης Κούρος. Ένας δικός μας, φοβερός αθλητής. Σε 6 ημέρες έτρεξε 1036 χιλιόμετρα το 2005.

Από τότε το 2017 παρουσιάστηκε ένας αθλητής που έχει πατήσει τα 900 χιλιόμετρα. Ήταν μεγάλη, πολύ μεγάλη η επιτυχία του Κούρου. Ένα ρεκόρ που δεν καταρρίπτεται. Είναι 18 χρόνια και δεν μπορώ να το φανταστώ. Μάλιστα οι άνθρωποι τρέχανε τότε με παπούτσια κάποιας άλλη εποχής.

Χωρίς πολλές φορές τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει, έχει βοηθήσει πολλές φορές τους αθλητές αλλά παρόλα αυτά το ρεκόρ του Κούρου, αντέχει ακόμη. Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες κυμαίνονται από τα 700 έως τα 850 χιλιόμετρα».

Μίλησε επίσης για την αγωνιστική κατάσταση του Σάκη Στημονιάρη:

«Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Στον προηγούμενο αγώνα είχαμε πρόβλημα στο γόνατο και έτρεξε σχεδόν απροπόνητος. Πήρε όμως τη νίκη στη Ρουμανία, έκανε ρεκόρ αγώνα, πλησίασε τα 800 χιλιόμετρα.  Είναι πολύ καλύτερα τώρα.

Είμαστε σε  μια καλή φάση αφού έχει ανέβει και η ψυχολογία του σε μεγάλο βαθμό. Θα αναχωρήσουμε την Τρίτη για την Ουγγαρία. Πρέπει να προσαρμοστεί ο Σάκης ένα 24ωρο. Να μείνουμε εκεί στην περιοχή για να κάνουμε τη βιολογική προσαρμογή του.

Ο αγώνας ξεκινάει Πέμπτη μεσημέρι και ολοκληρώνεται και τελειώνει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.  Το να βρέχει για μας δεν είναι κάτι που θα μας βόλευε.  Αυτό είναι κάτι που αρέσει τους βόρειους. Ελπίζω να μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες. Βλέπω ότι θα έχει κάνα δυο βράδια, κάτι τρίωρα, τετράωρα με βροχές. Αν και σε τέτοιους αγώνες μετράει η ψυχή.

Ο Σάκης έχει ψυχή και αυτό το έχει αποδείξει. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Καβάλας που αυτή τη φορά μας βοήθησε πάρα πολύ. Είναι αγώνες… ακριβοί αν βάλουμε και τη μεταφορά. Δεν μπορεί να πάει κάποιος σε μεγάλους αγώνες εκτός Ελλάδας, χωρίς να έχει υποστήριξη από κάποιον χορηγό ή χορηγούς. Εγώ μέχρι τώρα κάνω ότι μπορώ… θα δούμε τη συνέχεια τώρα που υπάρχουν και Ευρωπαϊκοί αγώνες».

Σημειώνουμε ότι στις 3 Ιουλίου ο Κοζανίτης με καταγωγή από τα Πετρανά, ο οποίος όμως ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Καβάλα, Σάκης Στημονιάρης είχε κερδίσει το «Transylvania 6 days» που είχε διεξαχθεί στην πόλη Ρέγκιν της Ρουμανίας.

Κάλυψε 788 χιλιόμετρα σε 6 ημέρες (143 ώρες, 56 λεπτά, 8 δευτερόλεπτα), επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ αλλά ρεκόρ διοργάνωσης. Ο Σάκης πριν από αυτό τον αγώνα είχε ρεκόρ 705. 596 μέτρων,  στον ίδιο αγώνα της Ρουμανίας.

Διαβάστε επίσης