• 26 Απριλίου 2024,

Η …νομοτελειακή επανάληψη της Ιστορίας

 Η …νομοτελειακή επανάληψη της Ιστορίας

 

Διαθέτοντας το πλουσιότατο αρχείο 65 χρόνων της «Πρωινής», έχουμε την πολυτέλεια να ανατρέχουμε στο παρελθόν και να ανακαλύπτουμε ειδήσεις που όχι απλώς είναι ενδιαφέρουσες αλλά αποκτούν σήμερα και μια ξεχωριστή αξία όταν διαπιστώνουμε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις και νομοτελειακό.

Τι ακριβώς περιέχει το πακέτο της επικαιρότητας στις μέρες μας; Τα προβλήματα στη ΒΦΛ, την γρίπη που είναι σε έξαρση, το πτώμα γυναίκας που βρέθηκε προχθές στο λιμάνι, τον θάνατο του υπέργηρου πρώην εκπαιδευτικού Βασιλείου Χαρώνη.

Ανατρέχουμε στην «Πρωινή» των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου του 1967. Πριν ακριβώς μισό αιώνα (50 χρόνια) και διαβάζουμε πανομοιότυπα γεγονότα και ειδήσεις που αφορούν πολλές φορές τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες καταστάσεις. Συγκεκριμένα: «Ανευρέθη πτώμα πνιγείσης γυναικός», «Ο κ. Στρατής Ανδρεάδης δια τα αποθέματα λιπασμάτων. Το δημιουργηθέν θέμα. Επιτροπή Καβάλας αναχωρεί αύριον εις Αθήνας», «Προσοχή: Γρίππη! Επικίνδυνες οι επιπτώσεις. Οι ιοί «περιπλανώνται» διαρκώς», «Διάλεξις του κ. Β. Χαρώνη εις Ελευθερούπολιν».

Αν αυτό δεν είναι σύμπτωση τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Βέβαια υπάρχουν και μια σειρά από άλλα γεγονότα που καταγράφει η «Πρωϊνή» του 1967 και τα οποία μπορεί να μην επαναλαμβάνονται έχουν όμως το δικό τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως η δίκη του ιδρυτή και διευθυντή της εφημερίδας μας Περικλή Μπακλαβά διότι αναδημοσίευσε ερώτηση – καταγγελία του βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ Πασχάλη Δούκα.

Διαβάστε επίσης