• 19 Απριλίου 2024,

Η ψευδαίσθηση της ικανοποίησης

 Η ψευδαίσθηση της ικανοποίησης

Η υποτιθέμενη έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής αμφισβήτησης στις προηγμένες βιομηχανικές χώρες οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο προσωπικές συναισθηματικές και ηθικές αναζητήσεις του ανθρώπου ταυτίζονται με τις επιδιώξεις του κοινωνικοπολιτικού κατεστημένου.

«Ο σημερινός άνθρωπος έχει πειστεί ότι οι άξιες πού προβάλλονται από το κατεστημένο πρέπει να κατευθύνουν και τη δική του συμπεριφορά, ότι το υποτιθέμενο συμφέρον τον συνόλου συμπίπτει μέ το δικό του. Έτσι ή σφαίρα της Ιδιωτικής ζωής απορροφάται από τη σφαίρα της δημόσιας δράσης.

Οι εσωτερικές εμπειρίες ταυτίζονται με την εξωτερική συμπεριφορά, οι συναισθηματικές αναζητήσεις υποτάσσονται στις επιδιώξεις της λογικής της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, Ο σύγχρονος άνθρωπος αποξενώνεται από τον πραγματικό εαυτό του, πού χαρακτηρίζεται από την κριτική στάση την τάση προς την ηδονή, το παιχνίδι και γενικά την άσκοπη και πραγματικά δημιουργική έκφραση.

Όλες του οι αναζητήσεις υποτάσσονται στην ανάγκη να επιβληθεί στη φύση και τους συνανθρώπους του, να σκεφθεί σύμφωνα με τη λογική της παραγωγικής εργασίας, ‘Έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος γίνεται μονοδιάστατος και ή εποχή μας είναι, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Χέγκελ σε σχέση με ρωμαϊκή ιστορία, «το πένθος της Ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το «πένθος» αυτό είναι μάλιστα πιο καθολικό σήμερα γιατί ο σημερινός άνθρωπος δεν το συνειδητοποιεί, όπως, σύμφωνα με τον Χέγκελ, το συνειδητοποιούσε ο Ρωμαίος, Το κατεστημένο στις προηγμένες βιομηχανικές κοινωνίες έχει τα μέσα να διαμορφώνει τα ατομικά ένστικτα χωρίς να τα καταπιέζει άμεσα.

Μπορεί μάλιστα να τους προσφέρει την ψευδαίσθηση της ικανοποίησης, Αντίθετα ο άκαμπτος και δεσποτικός ρωμαϊκός νόμος δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει την ηθική απομόνωση του ατόμου ή και την στάση της αμφισβήτησης και εξέγερσης πού εκφράζει ή ρωμαϊκή σάτιρα, Επειδή το «πένθος» είναι πιο στυγνό, είναι και λιγότερο ριζωμένο…

HERBERT MARCUSE Ο ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΠΑΜΠΗ ΛΥΚΟΥΔΗ από τον ΠΡΟΛΟΓΟ

20 χρόνια Κατάληψη Ευαγγελισμού!! Σας περιμένουμε να τα γιορτάσουμε παρέα!!

Κιτάπι – ομάδα βιβλίου/αρχείου από την κατάληψη Ευαγγελισμού

Μιχάλης ΄Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης