Η σχέση του αντιγριπικού με το εμβόλιο COVID-19: Γράφει ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

 Η σχέση του αντιγριπικού με το εμβόλιο COVID-19: Γράφει ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

Δεν μας έφτανε η COVID-19, όπου να’ ναι καταφτάνει και η εποχική γρίπη για να δημιουργηθεί το λεγόμενο “twindemic”! Η δίδυμη επιδημία!

Πέρσι λόγω της καραντίνας, των πολλών εμβολιασμών αλλά κυρίως λόγω των κλειστών σχολείων και της ευρύτατης χρήσης μάσκας και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας δεν καταγράφτηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό φοβίζει τους επιστήμονες καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αντιμετώπισε πέρσι τη γρίπη και φέτος θα είναι κάπως «άμαθο» και θα υπάρχει λιγότερη φυσική ανοσία στην κοινότητα. Αυτόν τον χειμώνα περιμένουμε πιο βαριά περιστατικά γρίπης και ίσως πιο νωρίς!

Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι της κοινωνίας μας με αντιγριπικά εμβόλια. Μόνο που ο φετινός αντιγριπικός εμβολιασμός συμπίπτει χρονικά με τον διπλό εμβολιασμό για τον κορονοϊό αλλά και με την τρίτη δόση.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα εμβόλια για το COVID οι συστάσεις του CDC ήταν ότι καλό είναι να απέχουν χρονικά 2 εβδομάδες από το αντιγριπικό για να μην συνυπάρξουν οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Ωστόσο ένα χρόνο σχεδόν μετά την κυκλοφορία τους ο Αμερικάνικος οργανισμός, επανεξέτασε τις οδηγίες του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναμονή είναι περιττή. Μπορούμε να κάνουμε το αντιγριπικό ακόμα και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο για την COVID-19 (σε διαφορετικό χέρι βέβαια).

Ενώ η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας, έρχεται η παλιά γνωστή μας, η γρίπη, για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Οφείλουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό μας και για τα δύο νοσήματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χρονοτριβούμε. Τα εμβόλια κατά του COVID δεν αλληλοεπιδρούν με άλλα εμβόλια, ούτε της γρίπης ούτε του πνευμονιόκοκκου γεγονός που επιτρέπει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων.

Εμβολιαζόμαστε, λοιπόν, γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις! Η γρίπη είναι προ των πυλών ενώ ο COVID επελαύνει εδώ και καιρό!

Διαβάστε επίσης