• 18 Μαΐου 2024,

Η συκιά του Άη Νικόλα

 Η συκιά του Άη Νικόλα

Φούντωσε η συκιά στην οροφή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Καβάλα και πέρα από το άσχημο θέαμα που παρουσιάζει η όμορφη και ιστορική εκκλησία της πόλης μας, υπάρχει πλέον και σοβαρό πρόβλημα με την υγρασία και τις ρίζες του δένδρου που καθώς αναπτύσσεται είναι φυσικό να «αναζητά» ζωτικό χώρο.

Παρατηρούμε στα πεζοδρόμια, με ποιο τρόπο οι ρίζες των δένδρων ξηλώνουν πολλές φορές τα πλακάκια ή τα μάρμαρα. Τα δένδρα όσο κι αν δεν τα υπολογίζει κανείς, έχουν τεράστια δύναμη και αφού ξηλώνουν πλακάκια και τσιμέντα, μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο ευκολότερα μπορούν να σπάσουν κεραμίδια και σουβάδες.

Η ανάπτυξη λοιπόν ολόκληρης συκιάς στην οροφή του Αγίου Νικολάου μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τους διερχομένους. Οι υγρασίες που είναι πλέον ορατές και δια γυμνού οφθαλμού είναι προφανές ότι ευνοούν την ανάπτυξη τόσο της συκιάς όσο και άλλων φυτών που υπάρχουν σε άλλα μέρη της οροφής.

Συνεπώς οι υπεύθυνοι της εκκλησίας οφείλουν να κινηθούν άμεσα για την αποκατάσταση της οροφής με εργασίες που πρέπει να γίνουν συντονισμένα ώστε πέρα από την αποτροπή κάποιου δυσάρεστου γεγονότος, να αποκατασταθεί και η εξωτερική όψη του ναού στο κέντρο της Καβάλας και μάλιστα ακριβώς δίπλα στο μνημείου του Αποστόλου Παύλου που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών, διότι δεν περιποιεί τιμή ούτε για την ίδια της εκκλησία ούτε για την πόλη μας και την εικόνα που θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες μας.

Διαβάστε επίσης