• 26 Απριλίου 2024,

Η Θάσος …απομακρύνεται

 Η Θάσος …απομακρύνεται

 

Οι τεράστιες γεωλογικές μεταβολές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας στο διάβα του χρόνου, αποτυπώνονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στην περιοχή μας καθώς υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις τις οποίες δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει επιστημονικά. Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας και αποδεικνύουν πόσο ευμετάβλητος είναι ο κόσμος που ζούμε. Η τεράστια λοιπόν γεωλογική μεταβολή που επήλθε στην περιοχή μας είναι ότι μέσα σε 50 περίπου χρόνια (σε μισό αιώνα δηλαδή) η νήσος Θάσος απομακρύνθηκε από τις ακτές της Καβάλας κατά 8,4 ναυτικά μίλια ήτοι κατά 15 και πλέον χιλιόμετρα.

Η απόδειξη αυτής της μεταβολής είναι η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Η σαφής και ξεκάθαρη διαφήμιση σε τουριστικό οδηγό της Καβάλας του Σταύρου Ρωμανιά του 1968 όπου προβάλλονται τα πλεονεκτήματα του φέρι μποτ «Παπαγεωργίου ΙΙΙ» μεταξύ των οποίων και το γεγονός, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι «…Σας μεταφέρει σε 50 λεπτά της ώρας στον γραφικό Πρίνο…».

Όταν λοιπόν το 1968, την απόσταση των 12 ναυτικών μιλίων που απείχε τότε ο Πρίνος από την Καβάλα την έκανε ένα φέρι μποτ σε 50 λεπτά της ώρας ενώ σήμερα, 51 χρόνια αργότερα τα πιο σύγχρονα (υποτίθεται) φέρι μποτ χρειάζονται 1 ώρα και 25 λεπτά για την ίδια διαδρομή, ε τότε αυτό σημαίνει ότι η Θάσος έχει απομακρυνθεί από την Καβάλα κατά 8 και πλέον μίλια δηλαδή κατά 15 περίπου χιλιόμετρα.

Αποχαιρέτα την λοιπόν την …Θάσο που χάνεις.

Διαβάστε επίσης