• 20 Απριλίου 2024,

Ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι οι τοπικοί φορείς για την τουριστική και καλοκαιρινή κίνηση

 Ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι οι τοπικοί φορείς για την τουριστική και καλοκαιρινή κίνηση

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης κοινή συνέντευξη τύπου τοπικών φορέων, ένας μικρός και πρώτος απολογισμός των τουριστικών επιδόσεων στην Καβάλα για την καλοκαιρινή περίοδο που τελείωσε πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν:

Ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Ο Τάκης Αγγελίδης, ως επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια». Ο Κώστας Πεφάνης, ως Πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας.

Ήταν επίσης και είπαν τις δικές τους απόψεις:

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης και των Καφεζυθοπωλών (εκπροσωπώντας συνολικά την εστίαση στο Νομό Καβάλας) κ. Γιώργος Βαφείδης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν δόθηκαν ιδιαίτερα αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, ίσως γιατί είναι νωρίς ακόμη. Υπήρχαν κάποιοι ενθαρρυντικοί σχολιασμοί για την τουριστική κίνηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Κάποια συγκεκριμένα και ήδη γνωστά συμπεράσματα. Ευχές αλλά και οριοθέτηση στόχων για ένα ακόμα καλύτερο καλοκαίρι. Το επόμενο καλοκαίρι.

Ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης βοήθησαν ώστε να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός η πόλη της Καβάλας. Ότι έγινε, δεν έγινε κατόπιν ενεργειών μας… Όλοι βοηθούν». Τόνισε ότι η Καβάλα έγινε σημείο αναφοράς της τουριστικής κίνησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αναφέρθηκε σε εκτόξευση εισπράξεων από το τουριστικό περίπτερο και επαίνεσε το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς. Όπως είπε με την καλύτερη συνεργασία των τοπικών φορέων μπαίνουν ακόμα υψηλότεροι στόχοι για το επόμενο καλοκαίρι».

Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» παραδέχθηκε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Καβάλα αλλά όπως σημείωσε

«… όχι σε αυτόν τον βαθμό». Είπε ειδικότερα ότι επιτεύχθηκε στο Φρούριο αύξηση επισκεπτών  που έφτασε στο 60% του 2019. Ειδικότερα όμως το μήνα Αύγουστο η αύξηση των επισκεπτών ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Στα στοιχεία για το τουριστικό περίπτερο και τους επισκέπτες του, υπήρξε –είπε- αύξηση και επισκεπτών και πωλήσεων. Άρα και αύξηση εσόδων. Αυτή έφτασε στο 85% του 2019. Κατά την άποψή του κ. Αγγελίδη επόμενος στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ένας ποιοτικότερος τουρισμός για την περιοχή της Καβάλας.

Ο πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Κώστας Πεφάνης είπε:

«Η τουριστική επιτροπή επέλεξε -εν ‘όψει του καλοκαιριού του 2021- μία προβολή της περιοχής που έγινε ψηφιακά λόγω των μέτρων πρόληψης της πανδημίας».

Ο Αντώνης Μιτζάλης είπε στους δημοσιογράφους:

«Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού ανακτήθηκε σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους το 2020. Το 2021 ήταν για τον τουρισμό έτος επανεκκίνησης. Ειδικά οι μήνες Ιούλιος-Αύγουστος θύμιζαν τις παλιές καλές εποχές. Η χώρα μας κέρδισε το στοίχημα του αξιόπιστου τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο. Για τον χειμώνα, όσοι συνάδελφοι μας μείνουν ανοιχτοί θα πρέπει να έχουν καλές αντοχές. Συνεχίζουμε να  ζητούμε βελτίωση των υποδομών της περιοχής».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας μεταξύ των άλλων δήλωσε:

«Τέτοια εποχή πέρσι κλαίγαμε. Φέτος ο τουρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα. Χαμογελούμε και αισιοδοξούμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάσαμε τζίρους του 2019. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αρχή της τουριστικής περιόδου η Νυμφαία είχε κλείσει και άνοιξε με παρέμβαση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Τα οποία για τη λειτουργία του συνοριακού σταθμού πληρώνουν ακόμη και σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την στοχευμένη προβολή στα κοινωνικά δίκτυα που έκανε και το Επιμελητήριο Καβάλας για Καβάλα και Θάσο αλλά και την καλή συνεργασία των τοπικών φορέων για την κρουαζιέρα. Επομένως στοίχημα μας είναι το καλοκαίρι του 2022».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης περιέγραψε αύξηση επισκεψιμότητας και τζίρου στην αγορά.

Σε ποσοστό 20 με 30% σε σχέση με πέρυσι. Ζητούμε –είπε- επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ανησυχούμε που δεν μας επισκέπτονται Τούρκοι τουρίστες που στηρίζουν παραδοσιακά την τοπική οικονομία. Τέλος ο Γιώργος Βαφείδης μίλησε για αρκετά μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το 2020 στην εστίαση.

Κάτι που όπως είπε έγινε περισσότερο αντιληπτό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μιλώντας ωστόσο για τα καταστήματα μέσα στην πόλη, καταστήματα της εστίασης, είπε ότι για αυτά ξεκίνα τώρα ή καλή περίοδος. Πλην όμως –θύμισε- υπάρχουν τα γνωστά θέματα με την εφαρμογή των ειδικών μέτρων στην Καβάλα λόγω του ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας βρίσκεται στο κόκκινο.

Διαβάστε επίσης