• 26 Απριλίου 2024,

Ικανοποίηση στην Πρωτοβάθμια Καβάλας για την έως τώρα λειτουργία Δημοτικών – Νηπιαγωγείων

 Ικανοποίηση στην Πρωτοβάθμια Καβάλας για την έως τώρα λειτουργία Δημοτικών – Νηπιαγωγείων

Ο κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης μίλησε στην Πρωινή την Παρασκευή για την έως τώρα λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων αλλά και για την τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

Το συμπέρασμα του (ως την προηγούμενη μέρα της συνέντευξης) είναι ότι η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη. Κρούσματα υπάρχουν, κυρίως σε μαθητές, αλλά όπως είπε δεν είναι ή τουλάχιστον ως την περασμένη Πέμπτη δεν ήταν πολλά.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε τι γίνεται από πλευράς κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία στο νομό Καβάλας. Από την μέρα που άνοιξαν τα σχολεία μέχρι τώρα.

Απ: Βλέπουμε μια ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων. Κι ενώ την πρώτη εβδομάδα ήμασταν στα ένα ή δυο κρούσματα την ημέρα, την Πέμπτη(23/9) είχαμε πέντε θετικά. Είναι σε πλαίσια ακόμη όπου μπορούμε εύκολα να τα ελέγξουμε.

Με τους συχνούς ελέγχους οι οποίοι προβλέπονται από την ΚΥΑ, σταματάμε την διασπορά. Μόλις εμφανίζεται κρούσμα άμεσα ο διευθυντής του σχολείου δίνει στους μαθητές που είναι στην ίδια τάξη και θεωρούνται στενές επαφές βεβαιώσεις για να πάνε να κάνουν δυο ράπιντ τεστ σε δομές υγείας και έχουμε και τα δυο σελφ τεστ δωρεάν. Αυτό αφορά τους μαθητές που είναι θετικοί και στους μαθητές που είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Κάθονται μπροστά ή πίσω κτλ. Δίνει η υπηρεσία μας άλλα τρία τεστ έτσι ώστε καθημερινά να ελέγχονται. Προσπαθούμε να σταματήσουμε τη διασπορά. Τα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά. Μέχρι τις 11 το πρωί καταγράφονται τα νέα  κρούσματα.

Τα στέλνουμε άμεσα στην Περιφέρεια και αυτή ενημερώνει το Υπουργείο. Ένας τρόπος ενημέρωσης είναι αυτός. Ο άλλος τρόπος είναι μέσω των Διευθύνσεων Υγείας και μέσω του ΕΟΔΥ.  Κεντρικά έχουμε μια πλήρη εικόνα για όλες τις περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Την Πέμπτη είχαμε 5 κρούσματα σε 4 διαφορετικά τμήματα.  Σε ένα τμήμα είχε δυο κρούσματα. Στα άλλα είναι από ένα και είναι διαφορετικά. Δεν έχει κλείσει κανένα τμήμα ως τώρα. Για να κλείσει τμήμα πρέπει να είναι θετικό το 50% συν ένα των μαθητών.

Ερ: Αν δούμε το ίδιο θέμα από την πλευρά των εκπαιδευτικών τι μπορούμε να πούμε; Νοσούν οι εκπαιδευτικοί;  Κολλάνε οι εκπαιδευτικοί;

Απ: Ναι αλλά πάρα πολύ σπάνια. Αυτές τις μέρες δεν είχαμε. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε. Είναι τρεις οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει. Κάποιοι στην αρχή, ανάμεσα από την 1η Σεπτεμβρίου με τον αγιασμό πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και νομίζω ένας ενδιάμεσα.

Ερ: Τι ποσοστό εμβολιασμένων έχουμε στους εκπαιδευτικούς; Το έχετε δει αναλυτικά;

Απ: Έχουμε δει το ποσοστό που είναι υπόχρεοι για ράπιντ τεστ και είναι το 11 με 12% αν θυμάμαι καλά από τα στοιχεία που έχουμε. Άρα το 88% είναι εμβολιασμένοι ή έχουνε νοσήσει στο τελευταίο εξάμηνο.

Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Είμαστε ευχαριστημένοι.

Ερ: Πως πάει το μάθημα; Η εκπαιδευτική δραστηριότατα; Καθαρίζονται τα σχολεία; Αερίζονται οι αίθουσες;

Απ: Όλα όσα ίσχυαν και πριν, ισχύουν και φέτος. Και ο αερισμός των αιθουσών και μάσκες στα διαλλείματα και η αποφυγή ανάμειξης των τμημάτων και η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών. Οπού υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί είσοδοι, έξοδοι χρησιμοποιούνται, φυσικά και η καθαριότητα. Όλα αυτά τα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε, τηρούνται και φέτος και μάλιστα αυστηρά. Οι μαθητές μας είναι εξοικειωμένοι και οι εκπαιδευτικοί επιτηρούν όλα αυτά τα μέτρα. Δεν υπάρχει έλλειψη από καθαρίστριες. Είμαστε καλά, δε μου έχει αναφερθεί κανένα τέτοιο πρόβλημα.

Ερ: Η εικόνα που μεταφέρουν τα Αθηναϊκά ΜΜΕ και επιβεβαιώνουν οι ειδικοί γιατροί επιδημιολόγοι ότι υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι μια εικόνα που δεν αφορά τα σχολεία της αρμοδιότητας σας.

Απ: Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως σας την περιέγραψα. Έχουμε 5 νέα κρούσματα. Τις προηγούμενες εβδομάδες ήμασταν στα 1-2 κρούσματα. Τώρα πήγαμε στα 5 την ημέρα.

Διαβάστε επίσης