• 15 Μαΐου 2024,

Ηλίας Μωσαϊδης στους 93,7: « Δεν υπήρχε λόγος να φύγω, επηρέασε το… Face Book»

 Ηλίας Μωσαϊδης στους 93,7: «  Δεν υπήρχε λόγος να φύγω, επηρέασε το… Face Book»

Ο Ηλίας Μωσαϊδης ήταν καλεσμένος στην αθλητική εκπομπή του Σαββάτου στους 93,7.

Ο πρώην προπονητής της Καβάλα BC   εξέφρασε τις απόψεις του για τη χρονιά που πέρασε και το πώς η ομάδα τελικά υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία.

Παραθέτουμε ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης.

Ερώτηση: Πως αισθάνεσαι που η ομάδα αποχαιρέτησε την Α2; 

Ξεκίνησες το καλοκαίρι να χτίσεις μια εντελώς νέα ομάδα. 

Απάντηση: Ξεκινήσαμε με διαφορετικές πλεύσεις τη χρονιά. Θέλαμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο.  Είχαμε στην ομάδα πολλά νέα παιδιά, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Δεν πέτυχε.  Η ομάδα έπεσε κατηγορία. Δεν πέτυχε ομαδικά, αυτό το τονίζω. Πέτυχε σε ατομικό επίπεδο. Όλα αυτά τα παιδιά που μέσα  στη χρονιά αναγνωριστήκανε απ` όλη την Ελλάδα σαν καλύτεροι πρωτοεμφανιζόμενοι παίκτες, σαν μεγάλα ταλέντα, στις πρώτες στατιστικές κατηγορίες. Σε αυτό το κομμάτι πετύχαμε. Δεν πετύχαμε στο ομαδικό.  Ηταν πολύ δύσκολο.

Στην Α2 η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο. Βλέπουμε ότι στις ομάδες παίζουν παίκτες μεγάλης ηλικίας και μάλιστα είναι πρωταγωνιστές. Τα νέα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και πολύ ταλέντο αλλά χρειάζονται παραστάσεις για να πετύχουν κάτι περισσότερο. Τα παιδιά που είχαμε αποδείξανε ότι μπορούν να παίξουν καλό μπάσκετ, η ομάδα έπαιξε καλό μπάσκετ  απλά δεν έχει σταθερότητα και διάρκεια να κερδίσει κάποια παιχνίδια.

Ερώτηση: Αν είχε η ομάδα 2-3 έμπειρους θα έμενε άνετα στην κατηγορία;

Απάντηση: Σίγουρα θα έμενε άνετα αλλά ήταν θέμα μπάτζετ. Δε μπορούσαμε βάση του οικονομικού να έχουμε τέτοιους παίκτες. Το θέλαμε στην αρχή , είχαμε μιλήσει με κάποια παιδιά αλλά δε μπορούσαμε.

Η ομάδα το καλοκαίρι έκανε αυτό που μπορούσε.  Αυτά τα λεφτά είχε και αυτούς τους παίκτες μπόρεσε να φέρει στην Καβάλα.  Δεν είχαμε και πολλούς μάνατζερ να ασχολούνται με την ομάδα. Για τους δικούς τους λόγους δε θέλανε επαφές με την ομάδα. Είχαμε 3-4 άτομο που ασχολιόντουσαν. Δεν είχαμε μεγάλο εύρος παικτών. Δεν υποτιμάω τα παιδιά. Εγώ τα διάλεξα το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι για κάποια παιδιά έχω δικαιωθεί. Είχα πει και από την αρχή της χρονιάς ότι όσο περνούσε ο καιρός αυτά τα παιδιά θα γινόντουσαν καλύτερα, με την προπόνηση, με την όρεξη για δουλειά. Είχαν πολύ καλή διάθεση και θεωρώ ότι παίξανε καλό μπάσκετ μέχρι το τέλος της χρονιάς.    Αμυντικά ήμασταν πολύ καλά αλλά επιθετικά είχαμε κενά διαστήματα. Αυτό φαινόταν καθαρά.   Ηταν ηλικιακό το θέμα. Τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν περισσότερες παραστάσεις όταν έπρεπε να πάρουν πάνω τους, ένα δύσκολο σουτ. Το καλοκαίρι έγιναν πολλές προσπάθειες. Κάποιοι παίκτες που είχαμε φέτος και δε βοηθήσανε ήταν λύσεις της τελευταίας στιγμής.   Παλεύαμε για αρκετό καιρό να φέρουμε κάποιους άλλους παίκτες που θα βοηθούσανε πολύ παραπάνω.  Για τους δικούς τους λόγους ο καθένας δεν ήρθαν.  Βγήκανε παιδιά που τα πήραμε για δεύτερους ρόλους αλλά έγιναν πρωταγωνιστές.

Ερώτηση: Εχει συζητηθεί πολύ το θέμα του Μανούσου. Θα είχαμε διαφορετική τύχη αν έμενε μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Απάντηση: Ο Μανούσος είναι ένα παιδί με πολύ ταλέντο αλλά δε μπόρεσε να κολλήσει με αυτή την ομάδα.

Στην αρχή προσπάθησα να του δώσω ένα ρόλο, στο να διδάξει σε αυτά τα παιδιά, να μάθουν δίπλα σε αυτόν εκτός βέβαια από τον ηγετικό ρόλο που θέλαμε να έχει κάτω από το καλάθι.

Δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στην ομάδα παρά να βοηθάει. Βγήκε από μόνος του εκτός ομάδας. Όλα τα παιδιά , κανείς δε μπορούσε να ήταν μαζί του. Ερχόταν και μου λέγανε ότι τους μιλούσε άσχημα, τους συμπεριφερόταν άσχημα.   Ότι νίκες έκανε στην αρχή η ομάδα, τις έκανε χωρίς να έχει μεγάλη συμμετοχή ο Μανούσος.  Αυτό το ενοχλούσε.  Όταν αυτός πήγαινε ατομικά καλά η ομάδα… έχανε.

Στράβωσε η σκέψη του και δημιουργούσε προβλήματα.  Δεν έκανε καλό στην ομάδα.

Δεν ήταν κακό που έφυγε, ίσα- ίσα ηρέμησε την ομάδα.  Υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα, αυτά ο κόσμος δεν τα βλέπει.  Δημιουργούσε προβλήματα στην προπόνησε, δε μπορούσαμε να χαμογελάσουμε.

Αυτό το κλίμα το οικογενειακό που θέλαμε, δεν έβγαινε. Κάτι έπρεπε να γίνει. Ηταν μεγάλη απόφαση και προς τιμή του κ. Παππά που την πήρε σχετικά γρήγορα.  Δεν είναι εύκολο να λες φύγε σ` έναν παίκτη που του έχεις δώσει πολλά λεφτά. Αυτό όμως μας βοήθησε.

Επανήλθαν τα χαμόγελα και το κλίμα που θέλαμε.

Ερώτηση: Τελικά πόσο έφταιξε η διαιτησία που υποβιβάστηκε η ομάδα;

Απάντηση:  Κάποιες φορές  η τις περισσότερες οι διαιτητές είναι πιο «ευαίσθητοι» σε ομάδες που έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ.   Έχουν δώσει πολλά λεφτά για να ανέβουν και θα πάρουν βοήθειες. Κακά τα ψέματα το νιώσαμε και εμείς αυτό όταν ήμασταν δυνατοί.

Επίσης παίζουν ρόλο οι έδρες όταν οι ομάδες είναι ισοδύναμες. Πάντα η σκέψη μου είναι να φτιάξω την ομάδα για να κερδίσει αν χρειαστεί και τους διαιτητές.  Στους Μαχητές στο πρώτο ματς στα πλέι άουτ, η ομάδα είχε 12/27 βολές. Σε αυτό δεν έφταιγε ο διαιτητής. Έχεις παίξει καλά, έχεις φτάσει το παιχνίδι εκεί που θες αλλά έχεις χάσει 15 βολές.  Δε φαίνεται καλά για κάποιον που διαβάζει τη στατιστική, αν γυρνάς να πεις κάτι για τους διαιτητές. Απλά εμένα να κοιτάζω περισσότερο την ομάδα, πώς να βελτιωθεί για να κερδίζει.

Ερώτηση: Πόσο πικράθηκε ο Ηλίας Μωσαϊδης όταν του είπανε ότι θα γίνει αλλαγή προπονητή;

Απάντηση: Εντάξει ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Δεν ήμασταν εκτός στόχων.  Η ομάδα έκανε 2-3 παιχνίδια άσχημα αλλά με κάποιες ομάδες που είχαμε ελλείψεις αλλά και δε μπορούσαμε.

Δεν ήταν το καλύτερο.  Μιλήσαμε το καλοκαίρι και ξέραμε ότι η χρονιά θα πάει έτσι.  Στην κόψη του ξυραφιού για να μείνουμε στην κατηγορία. Να έχεις γερό στομάχι μέχρι τέλος.

Φαινόταν ότι θα έχουμε καλές αλλά και κακές μέρες με το νεανικό ρόστερ. Ξέραμε ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.  Μου φάνηκε ότι η κριτική που κάνανε κάποιοι απ` έξω στα  facebook και στο internet επηρέασε πάρα πολύ. Το μπάσκετ παίζεται μέσα στο γήπεδο.   Πρέπει να ξέρεις να αντιμετωπίσεις τα κακοπροαίρετα σχόλια.  Υπάρχει μια πικρία για τον τρόπο που έγινε. Για μένα δεν υπήρχε λόγος να φύγω.

 Ερώτηση: Αν ήταν πιο «ζεστός» ο Παπακωνσταντίνου, που έχει προσφέρει τεράστια πράγματα στην ομάδα, ίσως να είχε η ομάδα καλύτερη τύχη;

Απάντηση: Όλα ήταν θέμα το καλοκαίρι που ξεκινήσαμε μ` ένα μικρό μπάτζετ.  Ήθελες αυτό. Αν υπήρχε κάποιος που θα έδινε κάτι παραπάνω θα παίρναμε και παίκτες που είναι αγαπητοί στην πόλη και έχουν μεγάλη εμπειρία.   Θα βοηθούσαν πάρα πολύ. Θα ήταν εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα.

Το οικονομικό παίζει μεγάλο ρόλο.  Για μένα ήταν πολύ καλή εμπειρία. Με τον κόσμο υπάρχουν οι καλές στιγμές αλλά και οι κακές.  Εγώ έμεινα ευχαριστημένος από τη συνεργασία με τα παιδιά.

Τ. Π

Διαβάστε επίσης