• 12 Μαΐου 2024,

Ήρθε η ώρα των εγκαινίων για τον Μεντρεσέ- Έτοιμο να λειτουργήσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

 Ήρθε η ώρα των εγκαινίων για τον Μεντρεσέ- Έτοιμο να λειτουργήσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Λειτουργεί, κατόπιν σχετικής αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, υπό την ευθύνη του Συλλόγου Μικρασιατών. Ουσιαστικά θα εγκαινιαστεί το έργο του μεντρεσέ, το οποίο άρχισε επί ημερών Κωστή Σιμιτσή και ολοκληρώθηκε στην θητεία της Δήμητρας Τσανάκα.

Ο μεντρεσές ανακαινίσθηκε και όπως πολύ σωστά δήλωσε στη συνέντευξη τύπου η αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη, βελτίωσε αισθητικά ολόκληρη την περιοχή που βρίσκεται πίσω και κοντά στις Καμάρες. Το έργο καθυστέρησε έως ότου ολοκληρωθεί. Δέχθηκε κριτική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει όσους είχαν την αρχική ιδέα και έμπνευση. Φυσικαά δικαιώνει και όσους συνέχισαν την εκτέλεση του έργου, υλοποιώντας και την απόφαση του κ. Σιμιτσή, να δοθεί το ανακαινισμένο κτήριο προς χρήση στο Σύλλογο Μικρασιατών.

Η αλήθεια είναι ότι αναμέναμε διαφορετικό τον ανακαινισμένο μεντρεσέ και πολύ μεγαλύτερο. Δημιουργήθηκαν τρεις ξεχωριστοί χώροι που αξιοποιήθηκαν από το Μουσείο, εκτάσεως 45 τετραγωνικών μέτρων. Ο Σύλλογος Μικρασιατών, που τα έξι τελευταία χρόνια λειτουργούσε το μουσείο σε διαφορετικό χώρο, τοποθέτησε στα δωμάτια του μεντρεσέ όσα περισσότερα εκθέματα μπόρεσε. Πρόκειται για αντικείμενα, κειμήλια, ιστορικά εκθέματα και έπιπλα.

Χρησιμοποιήθηκαν τρεις προθήκες που είναι δώρο του δήμου Καβάλας. περίπου εξακόσα είναι τα εκθέματα ενώ άλλα τόσα βρίσκονται στις αποθήκες του Συλλόγου. Ο Σύλλογος Μικρασιατών δημιούργησε ένα μουσείο που ομοιάζει με σπίτι και παραπέμπει σε δύο διαφορετικές εποχές. Στην περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες διατηρούσαν τα νοικοκυριά τους στην Μικρά Ασία και στην περίοδο που οι Έλληνες ως πρόσφυγες μετακινήθηκαν κι εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Καβάλας.

Έφορος του μουσείου είναι ο Μανώλης Ζαχαρόπουλος. Ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού εθελοντικά τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί έως τις 1:30 το μεσημέρι και Κυριακή από τις 11:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι. Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν μεγάλες πινακίδες και χάρτες του ελληνισμού στην ανατολή. Οι πληροφορίες αναγράφονται και στην αγγλική γλώσσα.

Ικανοποιημένος και συγκινημένος ο Μανώλης Ζαχαρόπουλος, εξήγησε στους δημοσιογράφους τη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης των εκθεμάτων στο νέο τους χώρο. Παρέθεσε όλες τις ενέργειες που προηγήθηκαν και την κοπιώδη προσπάθεια που απαιτήθηκε ώστε να ετοιμασθεί το νέο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Σημειώνεται ότι ο χώρος είναι ιδιαιτέρως περιποιημένος κι εξαιρετικά καλαίσθητος.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος σημείωσε πως ο δήμος Καβάλας αναγνώρισε την προσπάθεια του Συλλόγου Μικρασιατών, παραχωρώντας το χώρο κι επιτρέποντας να μετατραπεί σε μουσείο. Όπως τόνισε ήρθε η ώρα να λειτουργήσει το μουσείο και να εγκαινιασθεί. Εκεί υπάρχουν κειμήλια από όλες τις πατρίδες της ανατολής ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι ρίζες μας, υπογράμμισε ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Εκ μέρους του δήμου η αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη επεσήμανε: «Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ σήμερα, προκειμένου να παρουσιάσουμε στην τοπική κοινωνία έναν εξαιρετικό χώρο που ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στο Σύλλογο Μικρασιατών. Έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και με ουσία. Έναν χώρο που επί σειρά ετών φιλοξένησε πρόσφυγες και ανάθρεψε γενιές προσφύγων και από την Κυριακή θα στεγάζει την πολύτιμη συλλογή κειμηλίων και ιστορικών εκθεμάτων του Συλλόγου Μικρασιατών.

Η ολοκλήρωση των εργασιών στο χώρο αυτό φανερώνει για μία ακόμη φορά τη συνέχεια και τη συνεργασία της δημοτικής αρχής. Δύο διοικήσεις, δύο δήμαρχοι εργάστηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα ώστε το κτίσμα αυτό να πάρει και πάλι ζωή. Με την ανακατασκευή του βελτιώνεται αισθητικά ολόκληρη αυτή η περιοχή πλησίον ενός από τα εμβληματικότερα μνημεία της Καβάλας, τις Καμάρες.

Τα εγκαίνια του νέου χώρου φιλοξενίας και παρουσίασης της σημαντικής και μεγάλης συλλογής ιστορικών εκθεμάτων και τεκμηρίων εκθεμάτων του Συλλόγου Μικρασιατών, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την ιστορία της πόλης. Τη συνδέει ακόμη περισσότερο με το ιστορικό παρελθόν της και τις χιλιάδες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν διαχρονικά σε αυτήν αλλάζοντας σημαντικά τη φυσιογνωμία της».

Διαβάστε επίσης