• 19 Μαΐου 2024,

Ήταν πραγματική παρέλαση η 12η Αλφαβητοπαρέλαση

 Ήταν πραγματική παρέλαση η 12η Αλφαβητοπαρέλαση

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κατά μήκος της οδού Ομονοίας έως την Κεντρική πλατεία η 12η Αλφαβητοπαρέλαση μαθητών και γονέων κυρίως δημοτικών σχολείων της πόλης. Ήταν μια πετυχημένη αποκριάτική εκδήλωση εξ αιτίας: 1) Της καθιερωμένης μεγάλης συμμετοχής όχι μόνο μικρών αλλά και μεγάλων 2) Της καλής προετοιμασίας και υλοποίησης από ανθρώπους που δρουν εθελοντικά κι έχουν πλέον φανερή εμπειρία 3) Το θέμα που επιλέχθηκε (οι έλληνες και ξένοι ζωγράφοι) δημιούργησε έμπνευση κι έτσι οι στολές ήταν πραγματικά όμορφες. Ταυτόχρονα «άνοιξε» μια συζήτηση περί ζωγραφικής που θα ωφελήσει.

Ο κόσμος που για την Αλφαβητοπαρέλαση βρέθηκε στο κέντρο της πόλης ήταν αρκετός, βοήθησε με την παρουσία του  και τα καταστήματα που λειτουργούσαν. Όλα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα αν βοηθούσε ο καιρός. Το κρύο έκανε απαγορευτική την παραμονή καρναβαλιστών και θεατών σε σημεία που δεν τα φώτιζε ο ήλιος. Αντίθετα στα ηλιόλουστα σημεία η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Ουσιαστικά κόσμος υπήρχε από το κτίριο της Αστυνομίας και πιο κάτω ενώ ο περισσότερος ήταν κοντά στην πλατεία. Η μουσική ακούγονταν δυνατά κι οι αποστάσεις των ομάδων (σχολείων) μικρές. Κάπως έτσι δεν υπήρχαν πολλά και μεγάλα κενά κι η Αλφαβητοπαρέλαση ήταν μια πραγματική παρέλαση που ξεσήκωσε ευχάριστα όσους την είδαν. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο γεγονός που έχει καθιερωθεί στην πόλη, οργανώνεται κάθε χρόνο με έναν εντυπωσιακά μικρό προϋπολογισμό.

Για την διευκόλυνση του γεγονός η Τροχαία Καβάλας έκλεισε φέτος όλη την οδό Ομονοίας, δηλαδή από το δικαστήριο έως και μετά την εκκλησία του Αποστόλου Παύλου. Η κίνηση διοχετεύονταν μέσω Κουντουριώτου στην οδό Ερυθρού Σταυρού χωρίς ιδιαίτερες γκρίνιες. Κλειστή ήταν επίσης η οδός Ι. Δραγούμη και οι κάθετοι στην Ομόνοια δρόμοι.

Παρουσιαστές της παρέλασης ήταν οι δάσκαλοι Απόστολος Μουμτζάκης και Βασιλική Νάτση. Στις 12.30 το μεσημέρι μπήκε στην Κ. Πλατεία το πρώτο γκρουπ με επικεφαλής την Ζ. Ζαχαριάδου. «Την ψυχή της παρέλασης» είπαν οι παρουσιαστές. Ακολούθησαν εθελόντριες της ομάδας Art Attack χωρίς τη δουλειά των οποίων η παρέλαση δεν θα γίνονταν. Αμέσως μετά έφθασε στην πλατεία η ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων. Όπως εκείνη την ώρα ακούστηκε, επιδίωξη των διοργανωτών είναι του χρόνου στο γεγονός να εμπλακούν περισσότεροι σύλλογοι. Αμέσως μετά ήταν τα σχολεία, στα οποία συμμετείχαν και μαθητές γυμνασίων. Κάθε ένας στο δημοτικό σχολείο από το οποίο αποφοίτησε.

Οι επίσημοι που περίμεναν στην κεντρική πλατεία φέτος ήταν λίγοι. Η Δήμαρχος, η Αναστασία Ιωσηφίδου και ο Δημήτρης Καζανίδης. Έδιναν τους επαίνους με πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες. Λόγω της κακοκαιρίας και της απαγόρευσης των δρομολογίων των φέρι μποτ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει (αν και ήταν έτοιμο) το σχολείο του Θεολόγου από τη Θάσο. Στους θεατές μοιράστηκε χρήσιμο ενημερωτικό έντυπο με τη σειρά παρέλασης των γκρουπ και τα θέματα που επιλέχθηκαν. Πολλοί το αγνόησαν νομίζοντας ότι ήταν διαφημιστικό υλικό επιχείρησης! Τέλος στην πλατεία ήταν δύο ζωγράφοι, ο Θ. Κελέκης και ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης