Κ. Στασινού: Η Καβαλιώτισσα που “έφερε” το χορό Bollywood στη Β. Ελλάδα (ΦΩΤΟ+VIDEO)

 Κ. Στασινού: Η Καβαλιώτισσα που “έφερε” το χορό Bollywood στη Β. Ελλάδα (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Αναμφίβολα ο ινδικός πολιτισμός είναι ιδιαίτερα γοητευτικός με πολλούς Έλληνες να είναι λάτρεις των ινδικών τεχνών και της ινδικής κουλτούρας. Το πιο διαδεδομένο χαρακτηριστικού του ινδικού πολιτισμού στην Ελλάδα είναι ο κινηματογράφος Bolllywood, από τον οποίο προέκυψε και ο ινδικός χορός με το ίδιο όνομα.

Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος  – thesstoday.gr

Η Κάλυ Στασινού είναι δασκάλα χορού και κατάγεται από την Καβάλα. Από το 2013 έως σήμερα είναι μέλος της πρώτης ακαδημίας Bollywood στην Αθήνα, με την ίδια να φέρνει πρώτη το συγκεκριμένο είδος χορού στην Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα φέτος τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η Ινδία, με τους διοργανωτές να καλούν την Κάλυ και τις μαθήτριές να χορέψουν τον υπέροχο αυτό χορό. Το ThessToday.gr βρέθηκε στη ΔΕΘ και μίλησε με την Κάλυ για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γοητευτικού χορού Bollywood και τις βλέψεις της για το μέλλον του χορού στην Ελλάδα.

Ε: Tι είναι ο χορός Bollywood και από πού προέρχεται;

Α: Ο χορός Bollywood είναι ο χορός της απόλυτης  χαράς. Η λέξη Bollywood δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70′ και χαρακτηρίζει τον ινδικό εμπορικό κινηματογράφο. Το όνομά του προκύπτει  από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (η πρώτη παραγωγός ταινιών) και Hollywood. Είναι μια μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία που παράγει πάνω από 1.000 ταινίες τον χρόνο. Ο χορός είναι μία μίξη κλασικών ινδικών χορών KathakBharatanatyanOdissi, κινήσεις παραδοσιακών ανατολίτικων χορών, καθώς και στοιχεία salsaflamencojazzhiphopcontemporary musical dance. Ο χορός είναι άλλοτε κεφάτος και ρυθμικός και άλλοτε νοσταλγικός και ερωτικός.

https://youtu.be/JK91h37RZZA?t=5

Ε: Πότε ήρθε ο συγκεκριμένος χορός για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

Α: Τα πρώτα βήματα του χορού Bollywoodστην Ελλάδα εμφανίστηκαν το 2009 με διάφορα σεμινάρια στην αρχή. Έγινε ευρέως γνωστό το 2013, με την ίδρυση της πρώτης Ακαδημίας Bollywoodστην Ελλάδα που βρίσκεται στην Αθήνα απ’ όπου πήρα και το πτυχίο μου ως χοροδιδάσκαλος Bollywood.

 

Ε: Υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό για το συγκεκριμένο είδος χορού;

Α: Στην Αθήνα γενικά υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον  λόγω και του όγκου της πόλης. Βέβαια στην Βόρεια Ελλάδα γίνονται τα πρώτα βήματα προς την εξερεύνηση αυτού του είδους εδώ και πέντε χρόνια και προς το παρόν είμαστε οι μόνοι που ασχολούμαστε ενεργά αλλά ευελπιστούμε στο μέλλον να παρουσιαστούν και άλλες τέτοιες ομάδες ενδιαφέροντος.

Ε: Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στη ΔΕΘ;

Α: Φέτος επειδή είναι τιμώμενη χώρα η Ινδία οι διοργανωτές της ΔΕΘ HELEXPO είχαν την καλοσύνη να μας προσκαλέσουν σε μια τριήμερη επίδειξη διαφόρων χορευτικών επιδείξεων με θέμα το Bollywood. Σας περιμένουμε όλους για να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε και να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό τον υπέροχο πολιτισμό.

 

Ε: Διοργανώνετε εδώ και πέντε χρόνια ένα φιλοζωικό φεστιβάλ χορού στην Καβάλα. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ και ποιος είναι ο στόχος του;

Α: Όντας από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποιημένη με το μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα στο δήμο μας αλλά και γενικά στην Ελλάδα αποφάσισα να δημιουργήσω το Bollywood Oriental Festival by Kaly, που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει αυτό τον εκπληκτικό χορό στον κόσμο και επίσης μέσω του φιλοζωϊκού του στόχου, να μαζέψει τροφές για αυτά τα πλασματάκια για να μπορέσουμε έστω και στο ελάχιστο να αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση. Φέτος θα διοργανώσουμε το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ μας, το οποίο όπως και τα προηγούμενα απαρτίζεται από ένα Διεθνή Διαγωνισμό, Σεμινάρια και την τελική Παράσταση με επαγγελματίες χορευτές από Ελλάδα και εξωτερικό σε ένα διάστημα δύο ημερών.

Ε: Κλείνοντας, τι ευελπιστείτε αναφορικά με το μέλλον του χορού Bollywood στην Ελλάδα;

Α: Στόχος μας είναι να μεγαλώσει η οικογένεια Bollywood κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε όλη την χώρα, καθώς και να διώξουμε το ταμπού ότι τοBollywood είναι ένας ξένος  χορός μόνο για επαγγελματίες και για μικρές ηλικίες. Παράλληλα μέσα από την δράση μας στο φεστιβάλ να βοηθήσουμε όλο και μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων ζώων.

σ.σ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου. Οι φωτογραφίες είναι από το χορό των κοριτσιών το απόγευμα της Παρασκευής στη ΔΕΘ. Θα ακολουθήσουν άλλες δυο χορευτικές “επιδείξεις” των κοριτσιών το Σάββατο και την Κυριακή στις 12:00 στην εξέδρα ανάμεσα στα περίπτερα 10 και 13. Ευχαριστώ πολύ της Κάλυ για την όμορφη συζήτηση.

Διαβάστε επίσης