Καινούριο βιβλίο από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη

 Καινούριο βιβλίο από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη

Με ένα ακόμη καινούριο βιβλίο της επανέρχεται δριμύτερη η Μανίνα Ζουμπουλάκη ενόψει Πάσχα αλλά και καλοκαιριού που ακολουθεί.
Αυτή τη φορά, η Μανίνα, διακόπτει προσωρινά την τριλογία της Αθήνας, κρατώντας μας σε αγωνία για το τρίτο μέρος της, και εμφανίζεται με ένα πιο ανάλαφρο αλλά και πολύ αισιόδοξο και …«ανεβαστικό» βιβλίο της με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Το [σχεδόν] ημερολόγιο μιας 82χρονης»
Η ηρωίδα του μυθιστορήματος Μελίνα Μπίλια μας βάζει στην υπόθεση του βιβλίου με το παρακάτω κείμενο:
«Γιατί σηκώνομαι από το κρεβάτι μου κάθε πρωί; Πώς περνάω το χρόνο μου; Μη βιαστείτε να πείτε «πολύ που με νοιάζει», γιατί πριν να το καταλάβετε καλά καλά θα ψάχνετε για τιπς, μια και εκεί που είστε, ήμουνα κι εδώ που είμαι, θα έρθετε. Με λίγη τύχη.
Είμαι ογδόντα δύο χρονών (άσχετα που κρύβω χρόνια, και μπερδεύω τι έχω πει σε ποιον, όσον αφορά την ηλικία μου). Με λένε Μελίνα Μπίλια και δεν είμαι μια συνηθισμένη γιαγιά – παρόλο που έχω πόνους και παθήσεις που πάνε σύννεφο, όπως όλες οι γιαγιάδες του κόσμου. Διαφέρω επειδή έχω κέφι, και ενθουσιασμό, και διάθεση να «κάνω πράγματα»… αρκεί αυτά τα πράγματα να είναι πάνω στη γη, άντε και στη θάλασσα. Δεν είμαι δηλαδή από τις γιαγιάδες που πετάνε με αλεξίπτωτα και πηδάνε από ελικόπτερα και τέτοια./πετάνε με ελικόπτερα, πηδάνε με αλεξίπτωτα και τέτοια.
Είμαι από τις γιαγιάδες που έμαθαν το ίντερνετ χάρη στις εγγονές τους. Επίσης, ο κολλητός μου καλλιεργεί παράνομα φυτά στο μπαλκόνι του και, ένεκα η Κρίση και που έσπασε τη λεκάνη του ΧΩΡΙΣ να πηδήξει από ελικόπτερο/πουθενά, τα φυτά του τώρα τα πουλάμε παρέα. Τα φυτά δεν είναι ραδίκια, εκτός κι αν καπνίζονται τα ραδίκια. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, έχω δουλέψει από γραμματέας μέχρι «πόρτα» σε μαγαζιά της νύχτας, οπότε δεν με τρομάζει το γιαπί, το πιλοφόρι, το μυστρί.
Διαβάζοντας ένα χρόνο από τη ζωή μου, θα ακολουθήσετε τις περιπέτειές μου: πούλησα ̶ όχι ραδίκια, γνώρισα έναν ενδιαφέροντα παππού, ασχολήθηκα με το ερ-μπι-εν-μπι, ανακατεύτηκα στην ερωτική ζωή της εγγονής μου, γενικά είχα ένα σωρό περιπέτειες μέσα σε αυτό το χρόνο. Διαβάζοντας το ημερολόγιό μου, θα καταλάβετε επιτέλους ότι, ΝΑΙ, έχετε λόγους να σηκώνεστε κάθε πρωί από το κρεβάτι σας, και μάλιστα με ΚΕΦΙ, με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ, όπως εγώ… ή ότι δεν χρειάζεστε καν λόγους.
Θα μάθετε επίσης ΠΩΣ πραγματικά είναι να είσαι ογδόντα δύο χρονών (άσχετα αν λες ότι είσαι εβδομήντα πέντε…)
Μελίνα Μπίλια»
«Το [σχεδόν] ημερολόγιο μιας 82χρονης» της Μανίνας Ζουμπουλάκη θα κυκλοφορήσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

Διαβάστε επίσης