• 5 Μαΐου 2024,

Καλαμίτσα, ΤΑΡ και Ε61 στο δημοτικό συμβούλιο

 Καλαμίτσα, ΤΑΡ και Ε61 στο δημοτικό συμβούλιο

Τον Σπύρο Προυσαεύ, αντικαταστάτη του Νίκου Κιοσσέ καλωσόρισε κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε τελικά ο δήμος Καβάλας στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος των ενστάσεων κι ένα ποσό πέραν των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ θα είναι διαθέσιμα για έργα. Αυτό ανακοίνωσε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.

Ο Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στους ρύπους της ΒΦΛ προτείνοντας την ενεργοποίηση μνημονίου συνεργασίας με το ΤΕΙ ΑΜΘ ώστε να υπάρξει συνεργασία του δήμου και στο συγκεκριμένο τομέα της ρύπανσης. Η δήμαρχος απάντησε ότι ευχαρίστως ο δήμος θα συνεργαστεί με το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η θερμοκρασιακή αναστροφή συνήθως δημιουργεί προβλήματα οσμών, σύμφωνα με όσα έμαθε η κ. Τσανάκα, ωστόσο οι ρύποι είναι κάτι που θα πρέπει να ελέγχονται.

Ο κ. Σιμιτσής ρώτησε εάν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις για την προσφυγή των κατοίκων της Νέας Καρβάλης. Η δήμαρχος χαρακτήρισε έξυπνους τους κατοίκους, αφού ανέθεσαν στον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη να προκαλέσει συνάντηση με τον περιφερειάρχη όπου παραβρέθηκε η Αναστασία Ιωσηφίδου. Η κ. Τσανάκα επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή είναι εξαρχής κατηγορηματικά αρνητική για την κατασκευή της μονάδας τοποθέτησης αδρανών υλικών.

Η δήμαρχος έμαθε ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι περιφερειάρχες θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Αν και δεν κλήθηκε ο δήμος ωστόσο θα δώσει το παρόν παρακολουθώντας το θέμα. Ο κ. Σιμιτσής αναρωτήθηκε εάν θα ανατεθεί στη νομική υπηρεσία του δήμου να στηρίξει την προσφυγή ύστερα από την απόφαση της αποκεντρωμένης διοικήσεως. Η δημοτική αρχή σαφώς και θα στηρίξει, ξεκαθάρισε η δήμαρχος.

Τους απολογισμούς δήλωσε ότι ακόμη αναμένει ο κ. Σιμιτσής για διοργανώσεις του δήμου και φυσικά για την προσφυγική φιλοξενία. Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου είχε μαζί της οικονομικά στοιχεία για το COSMOPOLIS τα οποία επρόκειτο να διανείμει στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Όταν ολοκληρωθεί η τιμολόγηση των χριστουγεννιάτικων εορτών τότε θα κατατεθούν και τα οικονομικά στοιχεία.

Τέλος, ο Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ περί αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία όμως προς το παρόν δε φαίνονται πουθενά. Ρώτησε τη διοίκηση εάν σκοπεύει να ζητήσει κάτι από την εταιρεία ή θα αρνηθεί στο πλαίσιο αντίστασης. Η δήμαρχος εξήγησε ότι διατηρούνται επιφυλάξεις για τα αντισταθμιστικά λόγω δικαστικής διαμάχης. Ο δήμος ζήτησε από την εταιρεία την επέκταση του αρδευτικού δικτύου για την περιοχή της Νέας Καρβάλης και την υδροδότηση από το Κεφαλάρι για την δημοτική ενότητα Φιλίππων. Εάν τα λεφτά δεν επαρκούν, τότε την ολοκλήρωση των έργων θα αναλάβει ο δήμος.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακτής Καλαμίτσα, δηλώνοντας μπερδεμένος από όσα έχει κατά καιρούς υποστηρίξει δημοσίως η δήμαρχος. Η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι πριν λήξει η παραχώρηση της ακτής κατέβηκε στην Αθήνα διεκδικώντας την Καλαμίτσα, αν και έμαθε πως ο κ. Τερζάκης της ΕΤΑΔ ήταν πυρ και μανία για το πρόστιμο. Το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διαγραφή του προστίμου είναι το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) όπου θα έπρεπε να καταθέσει η ΕΤΑΔ αίτηση θεραπείας. Το έπραξε μεν αλλά μόνο για το ένα πρόστιμο και όχι και για τα δύο. Η Ευαγγελία Δρακονάκη διευκρίνισε λεπτομέρειες της πολεοδομικής νομοθεσίας σε σχέση με την επιβολή του προστίμου. Ο δήμος κάλεσε κατ’ επανάληψη την ΕΤΑΔ και τη νομική της υπηρεσία να καταθέσει αίτηση θεραπείας και για το δεύτερο πρόστιμο χωρίς ανταπόκριση, αφού η ΕΤΑΔ επιμένει πεισματικά στη διαγραφή με υπογραφή δημάρχου, αγνοώντας την ειδική διαδικασία περί πολεοδομικών θεμάτων.

Μετέφερε επίσης την είδηση ότι ο οδικός άξονας Ε61 θα κατασκευαστεί από τη Δράμα μέχρι τον Σταυρό ωστόσο το κομμάτι της Καβάλας θα μείνει εκτός και θα μελετηθεί σε επόμενο χρόνο. Κατηγόρησε τη δήμαρχο ότι λειτουργεί εις βάρος των δημοτών και ότι πατάει σε «δύο βάρκες». Η δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση πλην όσων γράφονται στις εφημερίδες. Η κ. Τσανάκα εξέφρασε το φόβο της ότι το έργο θα μείνει μισό όπως έγινε και με την περιμετρική, συμπληρώνοντας ότι η Εγνατία Οδός όφειλε να μελετήσει προσεκτικότερα την περιοχή εφόσον επρόκειτο για δασική έκταση.

Ο Βαγγέλης Παππάς μίλησε για τον Ε61 και το «παραμύθι» που επιχείρησαν να πουλήσουν στο δήμο, πίσω από το οποίο υπήρχε όπως πάντα σκοπιμότητα. Η πρόχειρη αποτύπωση της εταιρείας κατατέθηκε διότι δεν υπήρχε μελέτη. Ο κ. Παππάς θεώρησε ότι όσοι είχαν καταψηφίσει το θέμα αδειοδότησης των ερευνητικών εργασιών της Εγνατίας τελικά δικαιώθηκαν.

Για την Καλαμίτσα, ο κ. Παππάς αποφάνθηκε ότι κανένας μανδαρίνος Τερζάκης δεν έχει το δικαίωμα να λεονταρίζει και να πιέζει για τη διαγραφή του προστίμου. Ζήτησε από τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα και τη διαπραγμάτευση με μυστικό τρόπο. Εκείνη πάντως του απάντησε ότι επί τρίωρο εκβιαζόταν από την ΕΑΤΔ ότι εάν δε σβηστεί το πρόστιμο τότε ούτε το παλιό νοσοκομείο ούτε το παλιό δικαστήριο θα παραχωρηθούν. Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΑΤΔ ότι ο δήμος δεν εκβιάζεται ζήτησε ο Γιώργος Γραμμένος να σταλεί από όλο το δημοτικό συμβούλιο. Σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο παλεύει ο δικηγόρος και τελικά τι ακριβώς θέλει ο δήμος, να στηρίξει τους αγρότες ή να πάρει αντισταθμιστικά οφέλη.

Ο Άρης Βέρρος επανέφερε το θέμα υπερτιμολόγησης των υλικών που προμηθεύτηκε ο δήμος για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης απάντησε ότι εξέτασε όλες τις τιμές όλων των ειδών, ακριβώς επειδή έγινε ντόρος χωρίς να υπάρχει βάση. Προκειμένου να μη μείνουν σκιές, όταν θα γίνει ο απολογισμός θα παρουσιαστούν και οι τιμοκατάλογοι. Μέχρι στιγμής πάντως τίποτε δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί.

Ο κ. Βέρρος αναφέρθηκε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και σε ορισμένες αιχμές που υπήρξαν πως ο δήμος δεν έπραξε όσα όφειλε, να δώσει δηλαδή εντός προβλεπόμενης ημερομηνίας τις ρυμοτομικές γραμμές. Εάν αυτό ισχύει, τότε οι δασικοί χάρτες βασίστηκαν στις γραμμές που είχε δώσει το 2013 η διοίκηση Σιμιτσή. Για ποιο λόγο δε δόθηκαν οι γραμμές και τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα, αναρωτήθηκε ο κ. Βέρρος.

Ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης διευκρίνισε ότι οι χάρτες αφορούν στο παλιό πολεοδομικό σχέδιο της Καβάλας, θύμισε δε ότι το 2013 υπήρξε προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ αφού οικοδομικά τετράγωνα χαρακτηρίζονταν δασικές εκτάσεις και η υπόθεση θα εξετασθεί τον Απρίλιο. Ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε ότι ο δήμος μπορεί να στηρίξει συμβουλευτικά τους δημότες αλλά τίποτε άλλο πέραν τούτου.

Στους δασικούς χάρτες αναφέρθηκε και ο Χρήστος Ποτόλιας επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της περιμετρικής προβλέπεται να περάσει μέσα από το δάσος της Χωράφας, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για τη στάση του δασαρχείου. Για την Καλαμίτσα, ο κ. Ποτόλιας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια απώλειάς της αφού εκεί μπορούν να κάνουν τα μπάνια τους οι καβαλιώτες οι οποίοι λόγω ανέχειας ξέχασαν τις διακοπές. Προειδοποίησε δε ότι η Καβάλα δε θα ανεχθεί να φέρουν στην ακτή κάποιον επενδυτή και να χαθεί το προνόμιο της δωρεάν εισόδου για τους λουόμενους.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης