• 21 Μαΐου 2024,

Καλή χρονιά για τα σταφύλια λόγω συγκυριών

 Καλή χρονιά για τα σταφύλια λόγω συγκυριών

Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων «Νικόλαος Μάρτης» του διοικητηρίου με θέμα την πορεία παραγωγής κι εξαγωγής των σταφυλιών της τρέχουσας περιόδου. Συμμετείχαν ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών δήμου Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, ο πρόεδρος του συλλόγου γεωπόνων κ. Μπαλίκας υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, πολλοί εξαγωγείς σταφυλιών και κάποιοι παραγωγοί.

Έγινε αποδεκτό ότι η φετινή παραγωγική περίοδος του σταφυλιού που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν μια καλή χρονιά για την παραγωγή και πώληση του προϊόντος. Άπαντες παραδέχθηκαν ότι αυτό οφείλονταν σε συγκυρίες και ειδικότερα στη μεγάλη ζημιά που υπέστη η σουλτανίνα της Κορινθίας με αποτέλεσμα να επικρατήσει στις αγορές η σουλτανίνα που παράγεται στις γνωστές περιοχές της επαρχίας Παγγαίου. Πρόβλημα υπήρξε μόνο με την ποικιλία Βικτώρια λόγω ζέστης. Πρόκειται για μία πρώιμη ποικιλία που αντιμετώπισε τις συνέπειες του ζεστού καλοκαιριού του 2016.

Όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες πέτυχαν καλές τιμές. Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης γεωργίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Λεωνίδας Καστανάς μίλησε σύντομα κα περιεκτικά. Τόνισε πως ήταν μια καλή χρονιά που οφειλόταν σε θετικές συγκυρίες, κάλεσε τους παραγωγούς να αναδείξουν νέες ποικιλίες καθώς ανταγωνιστές παραγωγοί σταφυλιών όπως για παράδειγμα οι Ιταλοί, έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε απολογισμός της χρονιάς, τονίστηκαν οι καθιερωμένοι στόχοι, η βελτίωση της ποιότητας, η ανάδειξη νέων ποικιλιών και το άνοιγμα προς νέες αγορές. Σημειώθηκε δε διαμαρτυρία για την υπερ-φορολόγηση που αρχίζει από τους αγρότες, συνεχίζεται στα συσκευαστήρια, ακόμη και στους γεωπόνους που παρέχουν αγροτικά φάρμακα στους παραγωγούς σταφυλιών.

Στην εισήγησή του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια τόσο ο τομέας των παραγωγών όσο και ο τομέας των γεωπόνων αλλά και ο τομέας της διάθεσης έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα και από τότε που η Καβάλα ήταν το κακό παράδειγμα της χώρας για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλα τινά πλέον η Καβάλα είναι η περιοχή που δεν υπερβαίνει ούτε τα όρια των υπολειμμάτων αλλά ούτε και υστερεί  στις πιστοποιήσεις, αντιθέτως πρωτοπορεί.

Σημείωσε με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει δρομολογήσει μία μελέτη σε ότι αφορά το σταφύλι και άλλα αγροτικά προϊόντα. Μία μελέτη για την διαχείριση  των αναχωμάτων δηλαδή των εμποδίων που υπάρχουν στην εμπορία των φυσικών αναχωμάτων και θα χρηματοδοτηθεί αυτή για τα επόμενα 2 χρόνια ώστε να διαπιστωθούν πια είναι  τα κυριότερα προβλήματα τα οποία λειτουργούν ανασχετικά στις ποσότητες και στις τιμές που διαθέτουν στο εξωτερικό στα κυριότερα προϊόντα του Νομού Καβάλας με έμφαση στο σταφύλι προκειμένου να μπορέσουν να άρουν αυτά τα αναχώματα.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι προσπαθούν να ενισχύσουν τους παραγωγούς για να ρίξουν το κόστος παραγωγής και να συνδράμουν στον τομέα της άρδευσης με παρεμβάσεις ενώ συντάσσουν μία μελέτη για την μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων νερού στον Δήμο Παγγαίου και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ορφανού από τον Στρυμόνα, ένα έργο 2 εκ. ευρώ, καθώς θα μεταφέρουν 500 κυβικά νερού εκεί. Ανάλογες παρεμβάσεις γίνονται και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.

Με την σειρά του ο κ. Γάκης τόνισε πως η παραγωγή σταφυλιών είναι από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας και των εξαγωγών της περιοχής μας και ως εκ τούτου πρέπει να στηριχθεί η αύξηση της παραγωγής και η εξαγωγή των προϊόντων αυτών. Σημείωσε δε ότι τοπικά παράγουμε μία από τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών και η εξαγωγές πήγαν πολύ καλά πλην μίας ποικιλίας, της Βικτώρια που αντιμετώπισε πρόβλημα στην διάθεση της στις αγορές και αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην σύσκεψη για να διαπιστωθούν οι λόγοι που αυτή η ποικιλία είχε πρόβλημα διάθεσης στο εξωτερικό. Πρόσθεσε δε πως πρέπει να διαπιστώσουν για ποιο λόγο δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις ανταγωνιστικές χώρες στο σταφύλι και είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να στηρίξουν τους παραγωγούς και στους εξαγωγείς που στηρίζουν την τοπική οικονομία.

 

*********

Διαβάστε επίσης