• 2 Μαΐου 2024,

Κάποια στιγμή η αίθουσα θύμιζε περισσότερο χάβρα και λιγότερο συνεδρίαση!

 Κάποια στιγμή η αίθουσα θύμιζε περισσότερο χάβρα και λιγότερο συνεδρίαση!

Κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα έθεσε το απόγευμα της Δευτέρας στο σώμα το θέμα μετακίνησης των προσφύγων από τον καταυλισμό του Εσκί Καπού. Η δήμαρχος υπενθύμισε τη βοήθεια που προσέφεραν οι καβαλιώτες στους πρόσφυγες επί σειρά μηνών, θύμισε το καθήκον που ανέλαβε ο δήμος και φυσικά το οικονομικό βάρος που φορτώθηκε χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εκταμιευθεί τα υπεσχημένα ποσά, ενώ έκανε λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη συναίνεση των καβαλιωτών.

Η δήμαρχος μίλησε για γκετοποίηση που επιχειρείται εντός του αστικού ιστού της πόλης, γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, επεσήμανε επίσης ότι η επιλογή του στρατοπέδου Ασημακόπουλου δημιουργεί νέα προβλήματα. Ούτε η διάρκεια λειτουργίας του νέου κέντρου φιλοξενίας είναι γνωστή αλλά ούτε και το κόστος. Χρήματα δαπανήθηκαν ήδη για την προετοιμασία του καταυλισμού στο Εσκί Καπού, σημείωσε η δήμαρχος, ενώ εξέφρασε και την αγωνία της διότι το ευρύχωρο στρατόπεδο ίσως και να προοιωνίζει αύξηση του αριθμού των προσφύγων.

Ακόμη και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει από αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των καβαλιωτών, υπογράμμισε η κ. Τσανάκα, επαναλαμβάνοντας την κάθετη άρνησή της με την διαδικασία μεταφοράς και κατ’ επέκταση την γκετοποίηση εντός της πόλης. Η δήμαρχος ζήτησε να ακούσει τις απόψεις των μελών του σώματος αλλά και ονομαστική ψηφοφορία για τη μεταφορά των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Ο Άρης Βέρρος πρότεινε στο προεδρείο να ενταχθεί το θέμα ως έκτακτο στη συνεδρίαση προκειμένου το σώμα να το εξετάσει διεξοδικά και καθένας να εκφέρει την άποψή του. Ο Χρήστος Ποτόλιας θεώρησε ότι το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να παραμείνει μόνο του στη συνεδρίαση και τα λοιπά να αναβληθούν. Αναρωτήθηκε όμως εάν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή εάν πρόκειται μόνο για φήμες. Η δήμαρχος απάντησε ότι ο στρατηγός Σταματιάδης την ενημέρωσε πως η μετακίνηση θα συντελεσθεί εντός του μηνός, ενώ ανάλογη ενημέρωση έλαβε και από το βουλευτή Δ. Εμμανουηλίδη.

Ο κ. Ποτόλιας πρότεινε στη δήμαρχο να επικοινωνήσει άμεσα με τον αρμόδιο υπουργό ώστε να εξασφαλίσει έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι έχει σημασία να λειτουργήσει το σώμα «προληπτικά» και να εκφράσει άποψη που θα την καταθέσει στους αρμόδιους. Ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος συμπλήρωσε ότι ήδη άρχισαν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ο Μάκης Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στη δήμαρχο δήλωσε: «Μας δουλεύετε που ζητάτε να αποφασίσουμε βασισμένοι σε φήμες» και διευκρίνισε ότι δεν σκόπευε να υπερψηφίσει για τη συζήτηση του θέματος. Ο Βαγγέλης Παππάς πάντως συμφώνησε με τη θέση της δημάρχου να ζητά προληπτική απόφαση.

Συμφωνήθηκε τελικά να προχωρήσει η εκτός ημερησίας κατάθεση ερωτημάτων στο προεδρείο προκειμένου το προσφυγικό να εξετασθεί σαν έκτακτο θέμα της συνεδριάσεως. Για μία ακόμη φορά ωστόσο τα περισσότερα ερωτήματα δεν αφορούσαν στη φλέγουσα επικαιρότητα αλλά σχετιζόταν με χρονίζοντα ζητήματα που δε σημειώνουν θεαματικές εξελίξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συζήτηση του προσφυγικού ζητήματος να συνεχιστεί δέκα λεπτά μετά τις 21:00.

ΕΠΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΣΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΔΗΛΩΣΕΙ

Η δήμαρχος επεσήμανε ότι στο μεσοδιάστημα της συνεδριάσεως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού εθνικής άμυνας από όπου διευκρινίστηκε ότι το στρατόπεδο Ασημακοπούλου προορίζεται για συνεκμετάλλευση με το δήμο. Έτσι η κ. Τσανάκα εξέφρασε φόβο ότι όσες δαπάνες απαιτηθούν για τη μεταφορά μάλλον θα αποδειχθούν μάταιες.

Ο Θόδωρος Μουριάδης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα γκέτο εντός της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι στοιβαγμένοι στο καταυλισμό και ταλαιπωρούνται υπό άσχημες συνθήκες. Ο κ. Μουριάδης αναρωτήθηκε εάν κάποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η παραμονή των προσφύγων στο στρατόπεδο θα είναι προσωρινή και όχι μόνιμη. Σε ανάλογη περίπτωση η παράταξη συμφωνεί αλλά διαφωνεί με τη μόνιμη μετεγκατάστασή τους.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος κατέστησε υπεύθυνη τη δήμαρχο για την ενδεχόμενη μεταφορά των προσφύγων στο στρατόπεδο, μίλησε για μία σύσκεψη παρωδία άνευ προτάσεως και εισηγήσεως κι αναρωτήθηκε εάν η κ. Τσανάκα τελικά τους δουλεύει. «Πίσω από κάθε πρόβλημα της Καβάλας βρίσκεστε εσείς, πείτε την αλήθεια στους καβαλιώτες, αφού αποδεχθήκατε λανθασμένες αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Προκάλεσε τη δήμαρχο να διαψεύσει τα λεγόμενα του βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη και δήλωσε: «Τέρμα τα παιχνιδάκια σας, εμείς δε θα συμμετέχουμε σε παραπλανητική ψηφοφορία». Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να φέρει επίσημη πρόταση στο σώμα.

Ο Βαγγέλης Παππάς παρατήρησε ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και υπενθύμισε τις αντιρρήσεις που είχε φέρει για την περιοχή του Εσκί Καπού. Επανέλαβε ότι κανείς δεν επιθυμεί τη γκετοποίηση και την πρόταση που είχε διατυπωθεί για διανομή των προσφύγων σε όλους τους δήμους με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Η μετακίνηση στο στρατόπεδο θα υποβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή του Περιγιαλίου όπου θα προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα στους κατοίκους.

Ο κ. Παππάς όμως σημείωσε ότι το στρατόπεδο έπαψε να έχει στρατιωτική χρήση κι άρα θα πρέπει να αποδοθεί στην κοινωνία της Καβάλας ώστε να γίνει ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο. Αναρωτήθηκε λοιπόν πως θα φιλοξενηθούν στο χώρο συναυλίες εάν εκεί μετακινηθούν οι πρόσφυγες. Αγωνιστική διάθεση ζήτησε ο κ. Παππάς ενάντια στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και πρότεινε στο δήμο να δεχθεί μεν τους πρόσφυγες αλλά σε όλη την έκταση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Όχι στο γκέτο, όχι στο στρατόπεδο, διανομή τους σε όλους τους δήμους, κατέληξε ο Βαγγέλης Παππάς.

Ο Άρης Βέρρος επανέλαβε ότι το προσφυγικό αφορά στην κεντρική διοίκηση που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παραμένει αμέτοχη. Ο κ. Βέρρος επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξής του για τον άθλιο χώρο του Εσκί Καπού καθώς και για τη δημιουργία ενός γκέτο, επανέλαβε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης ενός νέου καλύτερου και προσωρινού χώρου. Ο κ. Βέρρος ζήτησε να αναγνωρισθεί στους πρόσφυγες η δυνατότητα ενσωμάτωσης όπως συνέβη και στο παρελθόν για τους κατοίκους της Αλβανίας, ζήτησε να πάψει η ξενοφοβία, θύμισε την άποψη της παράταξης ότι τα στρατόπεδα πρέπει να αποδοθούν στην κοινωνία. Η προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στο Ασημακοπούλου δε σημαίνει ότι θα σταματήσει η διαδικασία αξιοποιήσεως του χώρου από το δήμο. Ενώ οι όποιες εργασίες γίνουν στα κτήρια θα μείνουν και ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Διαβεβαίωση για τον προσωρινό χαρακτήρα της φιλοξενίας ζήτησε ο κ. Βέρρος και υπό αυτή την προϋπόθεση μόνο δέχθηκε να συμφωνήσει για τη μεταφορά.

Ο Χρήστος Ποτόλιας χαρακτήρισε ως ψευτοδίλημμα το ερώτημα μεταφοράς και κινδύνου δημιουργίας γκέτο εντός της πόλης και επεσήμανε ότι η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι προσωρινή. Ανήγαγε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας άσκηση πίεσης προκειμένου να αρθούν οι αποφάσεις περί κλειστών συνόρων καθώς και την καταγγελία του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο χώρος πρέπει να πληροί προϋποθέσεις προσωρινής διαμονής, διότι εάν οι πρόσφυγες πεταχθούν τότε αυτονόητα θα δημιουργηθεί ένα ακόμη γκέτο ασχέτως αν θα είναι εκτός ή εκτός πόλεως κατέληξε ο κ. Ποτόλιας.

Ο Παράσχος Αγανικόλας επανέλαβε την άποψη της παράταξης για διαμονή των προσφύγων εκτός αστικού ιστού, ζήτησε εγγυήσεις από την κεντρική διοίκηση ότι η μεταφορά τους δε θα προσελκύσει επιπλέον προσφυγικές παρουσίες κι αγανάκτησε διότι η κυβέρνηση δε ρωτά τις τοπικές κοινωνίες για τις απόψεις τους. Μέχρι και κάλπη προκειμένου να εκφράσουν άποψη οι καβαλιώτες πρότεινε ο κ. Αγανικόλας. Όχι στη γκετοποίηση με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα και απροσδιόριστο αριθμό προσφύγων επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΝΑΖΑΝ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΕΙΠΑΝ

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Γιώργου Γραμμένου και του Νίκου Μουρτασάγα, όταν ο πρόεδρος ανέβασε τους τόνους κι έκανε λόγο για ψεύτες και πολιτικούς απατεώνες ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον οι πολιτικές αλητείες δεν περνούν στο δήμο Καβάλας. Ο Άρης Βέρρος κατηγόρησε τον κ. Γραμμένο ότι δεν προστατεύει τη διαδικασία, του ζήτησε να υπερασπιστεί την ιδιότητα του. Φασίστες και πατριδοκάπηλοι ήταν κάποιες επιπλέον λέξεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της συζητήσεως από τον έτερο αντιδήμαρχο Ανέστη Τσουρουκίδη, που αφηγήθηκε και την προσωπική προσφυγική του ιστορία.

Εκτός εαυτού ωρυόταν η Αναστασία Ιωσηφίδου απειλώντας τους βουλευτές ότι θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στην Καβάλα εάν συναινέσουν στη δημιουργία ενός γκέτο εντός της πόλης. Οι κ.κ. Τριανταφυλλίδης και Τελίδης θεώρησαν ότι η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη. Πάντως, στη διάρκεια της συζητήσεως η εικόνα των άδειων εδράνων ήταν αποκαρδιωτική, αφού λιγοστοί σύμβουλοι είχαν μείνει εντός της αιθούσης.

Στις 23:00 έλαβε και πάλι το λόγο η δήμαρχος παραπονούμενη ότι οι καβαλιώτες δεν άξιζαν τέτοια συμπεριφορά, να αποφασίζουν δηλαδή κάποιοι πίσω από την πλάτη τους. Σε σημείο εκνευρισμού οδηγήθηκε η κ. Τσανάκα τόσο από το Μάκη Παπαδόπουλο όσο και από τον Άρη Βέρρο εξαιτίας των παρεμβάσεών τους με κύρια αιτία αψιμαχίας τη σύσκεψη της προηγούμενης Δευτέρας και τις απουσίες των παρατάξεων. Μάλιστα ο Βαγγέλης Παππάς αποχώρησε από τη συνεδρίαση ενώ αργότερα αποχώρησε και η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου.

Κάποια στιγμή η αίθουσα θύμιζε περισσότερο χάβρα και λιγότερο συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου. Η ονομαστική ψηφοφορία με το ερώτημα εάν το σώμα συμφωνεί με την επιλογή του στρατοπέδου ως χώρο μετεγκατάστασης, άρχισε στις 23: 20 και παρά τις απουσίες καταγράφηκαν  αποδείχθηκε η αντίρρηση των συμβούλων ενώ ο κ. Ποτόλιας δήλωσε ότι απείχε.

 

 

Διαβάστε επίσης