Dark Mode Light Mode

Κατά πλειοψηφία τα οικονομικά του 2020 με παρατηρήσεις για την ενίσχυση λόγω covid

Δύο φορές συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η διαδικασία ήταν μικτή. Στη συνεδρίαση μπορούσαν να είναι παρόντες έως 18 δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι υπόλοιποι θα παρακολουθούσαν και θα συμμετείχαν από απόσταση. Τελικά οι παρόντες ήταν λιγότεροι. Αρκετά μάλιστα αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει από την έναρξη της πανδημίας. Συνεδριάσεις από απόσταση.

Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε τα οικονομικά του Δήμου και ειδικότερα την κατάσταση του Δήμου Καβάλας το 2020. Η εισήγηση δέχθηκε κριτική και ερωτήσεις αλλά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ο κ. Ηλίας Καλανταρίδης επανέλαβε χθες στο ράδιο Πρωινή συμπεράσματα του, σχετικά με την ενίσχυση που έλαβε ο Δήμος Καβάλας από το κράτος λόγω κορωνοϊού. Και πως την αξιοποίησε.

Στην Πρωινή ο κ. Καλανταρίδης δήλωσε:

«Όντως είναι κάτι που έχω ξαναπεί μέσω της Οικονομικής Επιτροπής. Τα χρήματα που πήρε στο οικονομικό έτος του 2020 ο Δήμος Καβάλας για την αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών λόγω της πανδημίας. Ουσιαστικά είναι ποσό γύρω στο 1,9 εκ ευρώ.

Αν λοιπόν κάποιος κάνει μια πράξη στους κωδικούς που έχουν αναφορά στα ίδια έσοδα του Δήμου όπου έχουμε υστέρηση, μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει ότι είμαστε ουσιαστικά στο 200% και παραπάνω στο τι χάσαμε με το τι έχουμε κερδίσει.

Τα νούμερα δηλαδή απλά και καθαρά δείχνουν αυτό το πράγμα. Μιλώ καθαρά για το χρηματικό μέρος. Όντως όσον αφορά το χρηματικό μέρος, τις επιχορηγήσεις που ο Δήμος Καβάλας έλαβε από την κεντρική διοίκηση, όντως βγήκε κερδισμένος. Αυτό για μένα είναι ξεκάθαρο. Βέβαια η πανδημία έχει κι άλλες επιπτώσεις.

Οι οποίες θα έλεγα ότι πολλές φορές είναι πολύ πιο σημαντικές. Δεν είναι, όπως γνωρίζουμε όλοι, μόνο το χρήμα αυτό που μετρά στη ζωή όλων μας. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα, άλλες πλευρές οι οποίες δυστυχώς έχουν αφήσει το στίγμα τους γενικά στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Ένα μέρος των χρημάτων που πήρε ο Δήμος, γύρω στις 600.000 ευρώ, έπρεπε υποχρεωτικά να αξιοποιηθεί σε μέτρα προληπτικά εναντίον της πανδημίας. Κι όντως χρησιμοποιήθηκε εκεί. Το μεγαλύτερο όμως μέρος των χρημάτων αυτών, γύρω στο 1,3 εκ ευρώ, μπορούσε ο Δήμος να το χρησιμοποιήσει όπου ήθελε. Προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις λόγω της υστέρησης των εσόδων του.

Εκεί λοιπόν είναι το θέμα που έχουμε. Η αντίθεση μας σχετικά με το πώς αξιοποιήθηκαν. Θεωρούμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε κωδικούς, σε δράσεις, σε προμήθειες οι οποίες ακριβώς θα βοηθούσαν ώστε γενικότερα οι υπηρεσίες του Δήμου και οι πολίτες να επωφεληθούν. Να σας πω ένα παράδειγμα.

Όπως γνωρίζουμε όλοι στη διάρκεια της πανδημίας και λόγω του «λοκ ντάουν» οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάνε στις υπηρεσίες του Δήμου. Τι θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος; Όπως το ανακοίνωσε άλλωστε. Να φροντίσει να προμηθευτεί όλα αυτά τα λογισμικά σε αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες θα έκαναν εύκολη τη ζωή των πολιτών.

Αντί αυτού τι έκανε; Αφού πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τη στιγμή που ξεκινήσαμε με τα «λοκ ντάουν», δύο ημέρες πριν λήξει ο σχετικός νόμος που επέτρεπε όλη αυτή η διαδικασία να γίνει εκτός διαγωνισμών προμηθειών (αλλά με πολύ σύντομες διαδικασίες)…

Τότε αποφάσισε να το κάνει. Δύο μέρες πριν λήξει ο σχετικός νόμος που του έδινε αυτήν τη δυνατότητα. Για μένα αυτό δείχνει ότι δεν ρίξαμε το βάρος μας εκεί που έπρεπε. Εκεί που μας έδινε τη δυνατότητα ο σχετικός νόμος.

Αυτό ήταν προβληματικό. Δεν ήταν ανάγκη, λέω εγώ, να δώσουμε 25.000 ευρώ για κάγκελα (σας δίνω ένα παράδειγμα). Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν αυτές οι προτεραιότητες. Ήταν άλλες. Κατά την άποψη μου λοιπόν η προτεραιοποίηση σε πολλά θέματα δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι».

Προηγούμενο άρθρο

Λεωνίδας Παππάς: Να κληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο ΟΛΚ και Σ. Γεωργούλιας

Επόμενο άρθρο

Στέλιος Ιγνατιάδης: «Ο προγραμματισμός της ομάδας ήταν για την Α` κατηγορία»