• 14 Μαΐου 2024,

Κατά πλειοψηφία η νέα απόφαση για τους συμβασιούχους

 Κατά πλειοψηφία η νέα απόφαση για τους συμβασιούχους

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, μ΄ ένα μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση διήρκεσε μία ώρα, κατέληξε σε μία ακόμη απόφαση υπέρ των συμβασιούχων, απόφαση που τελικά πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Διαφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, δηλαδή της παράταξης της κας Τσανάκα, Νίκος Μαυρίδης.

Νωρίτερα χθες το πρωί στο Δημαρχείο πληροφορήθηκαν ότι ο επίτροπος κοινοποίησε στο Δήμο Καβάλας, την πράξη λύσης των συμβάσεων των γνωστών συμβασιούχων, 63 στον αριθμό. Έπρεπε εντός της ημέρας να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, ουσιαστικά απέλυσε και επαναπροσέλαβε τους 63 συμβασιούχους, ακολουθώντας οδηγίες του επιτρόπου αλλά και του υπουργείου εσωτερικών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι προσήλθαν αρκετοί το μεσημέρι στην αίθουσα, η απαρτία εξασφαλίστηκε με μια μικρή δυσκολία. «Συγγνώμη που ξεσηκώσαμε εκτάκτως», είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γραμμένος, ανακοινώνοντας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι. Εξηγήθηκε το πώς έχουνε τα πράγματα. Οι 63 συμβασιούχοι που απολύθηκαν κι επαναπροσλήφθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει επιλεγεί με ΑΣΕΠ, ένας μόνο προέρχεται από δίμηνη απασχόληση.

Η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα εξήγησε τι έχει προηγηθεί, στηρίζοντας την εισήγηση. «Συμφωνούμε κι εμείς είπε κ. Σιμιτσής, η υπηρεσία έχει ανάγκες», συμπλήρωσε. Είπε στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχος: «Η τοπική αυτοδιοίκηση περπατά σε ναρκοθετημένο τοπίο, λόγω λαθών του υπουργείου. Ελπίζω κι εύχομαι να γίνουν γρήγορα οι μονιμοποιήσεις».

Ο Μ. Παπαδόπουλος άσκησε κι αυτός κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι συμβασιούχοι είναι όμηροι κατ΄ εξακολούθηση. Συμφώνησε με την πρόταση της διοίκησης.

Ο Μαν. Κελαϊδάκης χαρακτήρισε τη γενικότερη κατάσταση ελεεινή. Συμφώνησε με την εισήγηση.

Ο Άρης Βέρρος συμφώνησε κι αυτός, λέγοντας ότι οι περισσότεροι συμβασιούχοι επιλέχθηκαν αξιοκρατικά. Είμαστε θετικοί είπε, με επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Δήμου.

Ο Χρ. Ποτόλιας είπε ότι είναι μια λύση, που δίνει χρόνο για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζόμενων και ψήφισε την εισήγηση κι εκείνη την ώρα διαπιστώθηκε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν μιλήσει και είχαν δηλώσει την άποψή τους, αποχωρούσαν από τη συνεδρίαση κι η αίθουσα άδειαζε. Υπήρξε διαμαρτυρία του κ. Βέρρου και θετική προς τη διαμαρτυρία αντίδραση του Γ. Γραμμένου.

Στο τέλος μίλησε ο Ν. Μαυρίδης που είπε όχι στην εισήγηση, ασκώντας κριτική στη διοίκηση του Δήμου, ότι ειδικά στα δίμηνα προσλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια άτομα. «Δεν γίνονται διακρίσεις» τον διαβεβαίωσε η κα Τσανάκα.

Ο Γιώργος Φιλόσογλου μίλησε τελευταίος και είπε: «Θα είχα πολλούς λόγους να είμαι αρνητικός. Παρόλα αυτά ψηφίζω την εισήγηση. Όλοι μας ξέρουμε ότι προσποιούμαστε. Η διαδικασία που ακολουθούμε πάσχει. Πάλι σ΄ εμάς θα έρθουν και θα διαμαρτυρηθούν οι συμβασιούχοι. Λέω ναι, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους στους οποίους  δημιουργήθηκε προσδοκία».

Διαβάστε επίσης