• 18 Μαΐου 2024,

Καταδικάστηκαν τρεις κτηνοτρόφοι για το θάνατο σκυλιού συναδέλφου τους

 Καταδικάστηκαν τρεις κτηνοτρόφοι για το θάνατο σκυλιού συναδέλφου τους

Μια υπόθεση διαφορετική από τις συνηθισμένες απασχόλησε χθες το Τριμελές Καβάλας. Κατηγορούμενοι ήταν τρεις κτηνοτρόφοι, μηνυτής συνάδελφος τους. Όλοι προερχόμενοι από τον πρώην Δήμο Ορεινού. Το επίμαχο περιστατικό έγινε στο μαντρί του μηνυτή τον Μάρτιο του 2014. Ειδικότερα 10 τσομπανόσκυλα από την κτηνοτροφική εγκατάσταση των κατηγορούμενων επιτέθηκαν και «έπνιξαν» το τσομπανόσκυλο του μηνυτή. Μετά την ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις κατηγορούμενους κτηνοτρόφους. Η απόφαση αναφέρεται σε ενδεχόμενο δόλο κι η ποινή είναι φυλάκιση ενός έτους σε κάθε έναν και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ σε κάθε έναν. Δόθηκε 3ετής αναστολή (ασκήθηκε και έφεση) αλλά αυτή δεν αφορά την χρηματική ποινή!

Καταθέτοντας πρώτος ο μηνυτής περιέγραψε το γεγονός. Αν και είχε προειδοποιήσει τους κατηγορούμενους, τα 10 σκυλιά τους βρέθηκαν στο μαντρί του. Επιτέθηκαν και «έπνιξαν» το σκύλο του. Όπως είπε το πρωί που πήγε στο μαντρί, είδε νεκρό το σκυλί του. Εκεί ήταν τα 10 σκυλιά των κατηγορούμενων. «Πέταξα πέτρες και τα έδιωξα» είπε στην κατάθεση του. Ο μηνυτής συγκινημένος είπε ότι το σκυλί που έχασε τη ζωή του στο περιστατικό, το είχε σα παιδί του. Είπε επίσης ότι εξ αιτίας του περιστατικού υπέστη έμφραγμα! Στο δικαστήριο ήταν ένας από τους τρεις κατηγορούμενους. Δήλωσε άγνοια. «Τα σκυλιά μας είναι άκακα» είπε στην απολογία του. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν προηγούμενα ανάμεσα στον μηνυτή και τους κατηγορούμενους.

Η συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι η μήνυση κατατέθηκε (μεταξύ άλλων) και για οικονομικούς λόγους. «Φέρτε μου το σκυλί πίσω και δε θέλω ούτε ένα ευρώ» φώναξε από το ακροατήριο όπου παρακολουθούσε την εξέλιξη της δίκης ο μηνυτής. Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορούμενων, το δικαστήριο τους καταδίκασε με ενδεχόμενο δόλο. Επιβλήθηκαν οι ελάχιστες ποινές που προβλέπει η νομοθεσία.

Νωρίτερα το ίδιο δικαστήριο ασχολήθηκε με κατάληψη και αλλοίωση αιγιαλού λόγω ομπρελών και ξαπλωστρών σε παραλία της πόλης. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ο εξοπλισμός αποσύρθηκε στην Χειμερινή περίοδο κι ότι είχαν άδεια λειτουργίας του καταστήματος (μπιτς μπαρ) που επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη ομπρελών κτλ. Παρά την πρόταση του εισαγγελέα να καταδικαστούν, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική.

Διαβάστε επίσης