• 19 Μαΐου 2024,

Καθαρίστριες μαζί με εργαζόμενους Β.Φ.Λ.

 Καθαρίστριες μαζί με εργαζόμενους Β.Φ.Λ.

Καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Καβάλας, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην οδό Κύπρου, μπροστά από το δημαρχείο. Η κινητοποίησή τους έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα κίτρινα γάντια, της ημέρας που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας.

Οι καθαρίστριες δεν ήταν μόνες τους. Για συμπαράστασή τους ήταν μαζί τους αρκετοί εργαζόμενοι από αυτούς που είναι σε κινητοποίηση στο εργοστάσιο των λιπασμάτων.

Η κα Στρουμπούλη πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Καβάλας, μίλησε στους δημοσιογράφους. Σήμερα οι καθαρίστριες, επιτέλους έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες κι έχουνε πληρωθεί όλα τα χρήματα προηγούμενων μισθών και μηνών, ανησυχούν ωστόσο γιατί δεν είναι βέβαιες ότι θα πληρώνονται κανονικά από δω και πέρα. Ζητούνε μονιμοποίηση και σωστές αποδοχές.

Μετά από παραμονή για περίπου τριάντα λεπτά στην οδό Κύπρου, οι γυναίκες καθαρίστριες ανέβηκαν μαζί στο δημαρχείο κι επέδωσαν ψήφισμα σε εκπροσώπους της διοίκησης. Η κα Στρουμπούλη είπε στους δημοσιογράφους τα εξής:

 

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτήν την κινητοποίηση γιατί προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση την ύπαρξή μας, να μπορέσει να υπογραφεί η υπουργική απόφαση ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να μην έχουμε τα περσινά χάλια. Ανοίξανε τα σχολεία κι εμείς δεν μπορούσαμε να είμαστε στις θέσεις μας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπενθυμίζουμε την ύπαρξή μας, ότι πρέπει να υπογραφεί η υπουργική απόφαση, πρέπει να κοιτάξουμε τις καθαρίστριες των σχολικών κτηρίων και επιπλέον πρέπει να προσέξουμε την ασφάλεια των παιδιών και τη δική μας ασφάλεια. Η 16η Ιουνίου είναι μια μέρα πολύ μεγάλη για εμάς, γιατί είναι η μέρα με τα Κίτρινα Γάντια. Είναι παγκόσμια κίνηση αυτή των Κίτρινων Γαντιών και η Ομοσπονδία Ελλάδας ανήκει σε αυτήν την κίνηση, που αναφέρεται στην ασφάλεια των ανθρώπων που δουλεύουν στην καθαριότητα, αλλά και στην προσοχή και το σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν στην καθαριότητα. Ζητάμε από την κυβέρνηση το 10% που τόλμησε να κόψει από ανθρώπους που παίρνουν από 150 ευρώ μισθό και μας έταξε ότι θα το στείλει, δεν το έστειλε ποτέ. Ζητάμε τα δεδουλευμένα μας, έχει να στείλει η κυβέρνηση δύο μήνες μισθούς. Τελειώνει η σύμβασή μας και δεν ξέρω πότε θα πληρωθούμε. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι τα σχολεία δεν κινούνται με τον αυτόματο πιλότο. Κινούνται με έμψυχο προσωπικό μέσα που αυτοί δίνουν την ψυχή τους για να μπορεί να κρατηθεί το σχολείο και τα παιδιά καθαρά. Είμαστε 8.500 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, στην Καβάλα είμαστε 100 άτομα στην καθαριότητα των σχολείων, οι μόνιμες είναι ελάχιστες, από αυτές που υπάρχουν τις ελάχιστες, 10-12 είναι, βγαίνουν 2-3 πάλι στη σύνταξη, οπότε ο μόνος μοχλός κίνησης της καθαριότητας και της σωστής λειτουργίας των σχολείων είναι οι συμβασιούχες. Για αυτό ζητάμε απ΄ όλο τον κόσμο, από τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, από το Σύλλογο Δασκάλων που είναι όλοι μαζί μας, το Σύλλογο Καθηγητών να μας στηρίξουν γιατί δεν πάει άλλο. Δεν γίνεται να δουλεύουν 100 άνθρωποι στην Καβάλα και να είναι απλήρωτοι. Εάν δεν υπήρχε και ο δήμος θα ήμασταν άστα να πάνε».

Διαβάστε επίσης