Κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης (φωτογραφίες)

 Κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης (φωτογραφίες)

Μετά από αρκετούς μήνες ματαίωσης όλων των εκδηλώσεων, ήρθε η ώρα αυτές να επανέλθουν.

Με την ταυτόχρονη φυσικά τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Η πρώτη μετά από πολλούς μήνες εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση έγινε το απόγευμα της Τρίτης στον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος». Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της κ. Άννας Διαμαντοπούλου με τίτλο «Από το Ντεσεβό στο Drone. Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα».

Το βιβλίο γράφτηκε περίπου προ ενός έτους και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020. Δεν πρόλαβε να γίνει καμιά ζωντανή παρουσίαση διότι επεβλήθη το νέο lockdown.

Υπήρξαν ωστόσο κάποιες διαδικτυακές παρουσιάσεις οι οποίες μάλιστα είχαν μεγάλη επιτυχία, τόση ώστε το βιβλίο χρειάστηκε να κάνει τέσσερις επανεκδόσεις.

Η πρώτη δια ζώσης λοιπόν εκδήλωση παρουσίασης έγινε την Τρίτη στην Καβάλα και αυτός ήταν κι ο λόγος χαράς για την κ. Διαμαντοπούλου.

Η συζήτηση στην εκδήλωση είχε αφορμή το βιβλίο. Κατέληξε σε έναν γενικότερο προβληματισμό για το που οδεύει η χώρα καθώς αντιμετωπίζει με καθυστέρηση τις διάφορες προκλήσεις και ιδιαίτερα εκείνες της ψηφιακής της οργάνωσης.

Στην άφιξη τόσο των ομιλητών όσο και των πολιτών που θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση υπήρξε μια γενικότερη ευχάριστη κατάσταση λόγω του ότι συναντιόνταν και πάλι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, άνθρωποι που είχαν καιρό να ειδωθούν.

Οι μάσκες κατέβαιναν προσωρινά, έγιναν κάποιες χειραψίες και κάποιες προσεκτικές αγκαλιές. Άλλωστε η εκδήλωση ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθούν πάλι άνθρωποι που τόσο καιρό ήταν στα σπίτια τους ή έβγαιναν από αυτά με μεγάλη προσοχή και για λίγο.

Σημειώνουμε ότι ο διοργανωτής (παράρτημα Καβάλας του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης) μαζί με τους εκπροσώπους του «Ζέφυρου» είχαν καλή συνεργασία. Τηρήθηκαν τα μέτρα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όσοι είχε προαποφασιστεί να την παρακολουθήσουν (περίπου 70 άτομα), ενώ για λόγους πρόληψης γίνονταν και θερμομέτρηση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης ήταν ένα από τα πρόσωπα της εκδήλωσης καθώς βρέθηκε μεταξύ παλιών καλών του φίλων. Ο Γιώργος Γκόλνας, η Ολυμπία Αθανασιάδου γρήγορα στάθηκαν κοντά του.

Συζήτηση με τον κ. Φραγκογιάννη είχε και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Τσατσούλης. Την κ. Διαμαντοπούλου υποδέχθηκε ο συμπατριώτης της κ. Δημήτρης Πογαρίδης. Από πλευράς τοπικού ΣΥΡΙΖΑ παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Τάκης Εμμανουηλίδης.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ και μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Κωστής Σιμιτσής και Απόστολος Αγελαράκης (περισσότερο διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο) ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης και επίτιμος δημότης Καβάλας Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και ο χορικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης ο οποίος μάλιστα εξέφρασε ευγενικά τα παράπονά του στον κ. Φραγκογιάννη ότι ενώ έχει έλθει αρκετές φορές στην Καβάλα δεν τον επισκέφθηκε ποτέ στο γραφείο του στο Διοικητήριο.

Ο Κωστής Σιμιτσής πρωτοτύπησε μιλώντας λίγα μόνον λεπτά ο ίδιος προσφέροντας τον υπόλοιπο χρόνο του σε δύο επιχειρηματίες από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη που ηγούνται καινοτόμων επιχειρήσεων με μεγάλο κύκλο εργασιών κυρίως στο εξωτερικό.

Η κ. Διαμαντοπούλου στη δικιά της ομιλία επέμενε στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Εσθονία, που ενώ πριν 20 χρόνια είχε 1000% πληθωρισμό, σήμερα είναι η πιο προηγμένη ψηφιακή χώρα στην Ευρώπη ενώ εμείς είμαστε στην προτελευταία θέση (26η), με τελευταία την Βουλγαρία (27η) και στην 25η την Ρουμανία.

Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι και το προσφυγικό θα είναι (ήδη είναι) το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια φέρνοντας σαν παράδειγμα την Νιγηρία που σήμερα έχει 200 εκατομμύρια πληθυσμό με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο ενώ το 2040, με το ίδιο βιοτικό επίπεδο ο πληθυσμός της θα φθάσει τα 400 εκατομμύρια. Πού θα πάει όλος αυτός ο κόσμος, αναρωτήθηκε, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή;

Οι οικοδεσπότες δώρισαν στην κ. Αγγελοπούλου μια μινιατούρα αυτοκινήτου Ντεσεβό και η εκδήλωση τέλειωσε με ερωτήσεις από το κοινό.

Διαβάστε επίσης