Η Κάτια Μανφρέντι δηλώνει πιστή σε κάτι που αγάπησε από μικρή, σαν κολυμβήτρια του ΟΘΑΚ.
Η κολύμβηση είναι διαχρονικά στην ατζέντα της. Τελευταία συμμετείχε σε αγώνες Masters κολύμβησης και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Η ίδια μιλώντας στην Αθλητική Πρωινή και στον Τάσο Πατσίδη πήρε θέση και για την ένωση του ΝΟΚΑ με τον ΟΘΑΚ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο καλό.
Ακόμη τόνισε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στους κολυμβητικούς ομίλους της πόλης.
Αναλυτικά η συνέντευξη.
Ερ: Πότε άρχισε η ενασχόληση σου με την κολύμβηση;
Απ: Από πολύ μικρή ηλικία, 8-9 ετών, στο ανοιχτό κολυμβητήριο της Καβάλας. Ξεκίνησε αρχικά η αδελφή μου την οποία ακολούθησα και εγώ. Πάντα ήμουν στον ΟΘΑΚ. Συμμετείχα σε πολλούς αγώνες. Ήμουν απόλυτη και στο τι θα ακολουθήσω μετά το σχολείο και ήταν εκείνη την εποχή η γυμναστική ακαδημία.
Ερ: Μετά απ` όλα αυτά αποφάσισες να επανέλθεις στην πισίνα αφού πέρασαν κάποια χρόνια;
Απ: Ναι μετά από αρκετά χρόνια θα έλεγα. Το master στην κολύμβηση ξεκινάει από 25 ετών μετά ανά πενταετία. Ξεκινάς σε ότι ηλικία σε βολέψει. Αν έχεις κάνει οικογένεια μπορείς να ξεκινήσεις από 30 ή 35 χρονών.
Ακόμη και αργότερα. Εδώ θέλω να πω ότι στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο διαδεδομένοι οι αγώνες Masters. Από το 2015 και μετά ξεκίνησε πιο δυναμικά. Εγώ ήμουν συνέχεια στον ΟΘΑΚ και σαν προπονήτρια και συνέχισα στους Masters. Οι αγώνες ήταν περισσότεροι φυσικά πριν την πανδημία. Πήγαμε στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης το 2017, στην Κύπρο, στην Αδριανούπολη. Είμαστε ένα γκρουπ 10-12 ατόμων αλλά τώρα στους αγώνες πάμε με μικρότερη συμμετοχή.
Τώρα με τη συνένωση του ΝΟΚΑ με τον ΟΘΑΚ πιστεύω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός. Θα επωφεληθούμε οι Masters στις σκυταλοδρομίες περισσότερο. Η σκυταλοδρομία που είναι πολύ καλή και έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και διεθνή μίτινγκ αλλά και σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Την ομάδα αποτελούμε εγώ, η Κική Αρσένη, η Λία Κυρανούδη, η Μελίνα Ανδρεάδου.
Επίσης έχουμε «χρησιμοποιήσει» και την Έλενα Τσολαρίδου το 2019 αφού έλειπε η Λία. Τότε ήταν σε πανελλήνιο πρωτάθλημα και είχαμε πάρει το χάλκινο μετάλλιο σε μικρότερη ηλικιακή κατηγορία. Το 2020 δεν είχαμε πάει στην Τρίπολη λόγω απόστασης αλλά και λόγω του ότι ήταν λίγο πριν το lockdown.
Για μένα ο αθλητισμός γενικά είναι ένας τρόπος ζωής και για αυτό συνεχίζω.
Ερ: Η συνένωση του ΝΟΚΑ με τον ΟΘΑΚ ήταν κάτι αναγκαίο; Έπρεπε να γίνει;
Απ: Ναι έπρεπε να γίνει. Νομίζω και πριν πολλά χρόνια, έπρεπε οι δυο σύλλογοι να προχωρήσουν σε συνεργασία, προκειμένου όλα τα τμήματα να δυναμωθούν παραπάνω. Είναι κάτι καλό, θα δυναμώσουν και οι δυο σύλλογοι εξίσου. Σίγουρα θα δυναμώσουμε και εμείς σα Masters. Το θέμα είναι να επανέλθουν παλιοί κολυμβητές από τους δυο συλλόγους που πλέον θα είναι ένας αλλά και πολίστες.
Ερ: Φέτος έχετε λάβει μέρος σε κάποιες διοργανώσεις;
Απ: Ναι έχουμε πάει στο Πανελλήνιο όπου λόγω της πανδημίας έγινε αυτή την εποχή. Σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν το καλοκαίρι. Απλά με τα ανοίγματα και τα κλεισίματα των κολυμβητηρίων δεν ήταν έτοιμοι οι αθλητές.
Η διοργάνωση έγινε τώρα για αυτό το λόγο ακριβώς. Επίσης συμμετείχαμε η ομάδα του ΟΘΑΚ στο διεθνές μίτινγκ που έγινε στο Μπουργκάς στη Βουλγαρία. Για φέτος δεν υπάρχει μεγάλη διοργάνωση. Υπάρχει μια ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.
Ερ: Πόσες ώρες προπόνηση κάνετε την εβδομάδα για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στους αγώνες masters κολύμβησης;
Απ: Χρειάζεται πολύ προπόνηση το άθλημα της κολύμβησης. Ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας, προσπαθεί να προπονηθεί όσο μπορεί. Συνήθως δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Φυσικά δεν είναι αυτοσκοπός να πάρουμε μετάλλια και να διεκδικήσουμε πρώτες θέσεις και ρεκόρ.Περισσότερο μετράει η συμμετοχή. Με το πέρασμα των χρόνων βλέπουμε ότι συμμετέχουν και άτομα που έχουν αρχίσει από το κοινό δηλαδή ξεκίνησαν για θεραπευτικούς λόγους, επειδή τους το είπε ο γιατρός.
Επίσης επειδή θέλανε να αθληθούν. Μετράει η όρεξη και η διάθεση. Βγάζουνε στη συνέχεια δελτίο και συμμετέχουν. Στους αγώνες masters κολύμβησης βέβαια συμμετέχουν και παγκόσμιοι πρωταθλητές, μεγάλα ονόματα. Στην Καβάλα εμείς το κάνουμε πιο γνωστό, με τις επιτυχίες μας στους αγώνες που συμμετέχουμε. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να παρασύρουμε παλιούς συναθλητές μας. Όλα ξεκινάνε από το μεράκι και την αγάπη που έχουμε για την κολύμβηση.
Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στους Masters. Στη Λάρισα στο Πανελλήνιο συμμετείχε ο Κραβαρίτης από το Βόλο που είναι 88 ετών. Βραβεύτηκε και σαν ο μεγαλύτερος αθλητής. Στο εξωτερικό έχουμε δει και άτομα πάνω από 90. Εγώ μέχρι… όσο πάει. Δε βάζω όριο.
Ερ: Υπάρχουν ταλέντα στην κολύμβηση της Καβάλας;
Απ: Σίγουρα υπάρχουν. Γίνεται πολύ καλή δουλειά. Οι προπονητές είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση και πιστεύω ότι θα φανούν τα αποτελέσματα.
Ήταν δύσκολο που ήταν κλειστό το κολυμβητήριο. Η κολύμβηση είναι πολύ απαιτητικό άθλημα. Είναι δύσκολο αν δεν μπεις στο νερό να στοχεύσεις σε κάτι καλό. Εδώ μας δυσκόλεψε και εμάς που σίγουρα δεν έχουμε τους στόχους που υπάρχουν στα αγωνιστικά τμήματα.
Ερ: Παράλληλα σε βλέπουμε και σαν κριτή στίβου.
Απ: Ναι αυτό γίνεται από το 2016 και μετά. Τελευταία συμμετείχα με αυτή τη ιδιότητα μου στο Πανελλήνιο της Ελευθερούπολης όπου το στάδιο είναι καταπληκτικό. Στην Ελευθερούπολη και σε ένα τέτοιο άψογο γήπεδο μπορούν να γίνουν σπουδαίοι αγώνες σε όλες τις ηλικίες. Φυσικά και μεγάλοι αγώνες διεθνούς επιπέδου. Μου αρέσει ο στίβος και συμμετέχω ως κριτής στους αγώνες εδώ και μια πενταετία.