• 25 Απριλίου 2024,

Καβάλα: Η Πριγκίπισσα της Μακεδονίας – Γεμάτη χρώματα και άρωμα ζωής (φωτογραφίες)

 Καβάλα: Η Πριγκίπισσα της Μακεδονίας – Γεμάτη χρώματα και άρωμα ζωής (φωτογραφίες)

Αφιέρωμα του Newsbomb στη «Γαλάζια Πολιτεία»


«Γαλάζια πολιτεία» με κρυστάλλινες ακτές, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνά. Χτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της θάλασσας, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Καβάλα σας προσκαλεί να την ανακαλύψετε.

Πόλη γαλάζια, με καταγάλανα νερά, αμμώδεις παραλίες, τεράστια ακτογραμμή και οργανωμένες ή ανεξερεύνητες ακτές, με ταβερνάκια δίπλα στο κύμα κι αναπάντεχα όμορφα σημεία. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι παραλίες της Καβάλας… τα έχουν όλα!

Πόλη δραστήρια, που συνδυάζει τους ρυθμούς της μεγαλούπολης με μια απόλυτα χαλαρωτική διάθεση κάθε στιγμή!

Πόλη ζωντανή, που ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της μακραίωνης ιστορίας της, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος ως το πλέον ανεπτυγμένο αστικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με ένα μεγάλο λιμάνι και μία μαρίνα σύγχρονων προδιαγραφών, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα της χώρας.

Κάτω στο λιμάνι της – ιδανικός προορισμός κρουαζιέρας – η Καβάλα ζει στους ρυθμούς της αγοράς και της εργασίας. Όμως, καθώς η μέρα περνάει, επικρατεί σιγά-σιγά μία γλυκιά χαλάρωση. Απλώνεται στα υπαίθρια καφενεία και τα ταβερνάκια με το ούζο και τους μεζέδες, αντανακλάται στη θέα της χερσονήσου της Παναγίας με το Φρούριο και την Παλιά Πόλη, αποτυπώνεται στις μικρές βόλτες στον λιμενοβραχίονα, όπου αράζουν τα τουριστικά σκάφη.

Στα εμπορικά της, στα στενά του Αγίου Νικολάου, δίπλα στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου τα εμπορικά μαγαζάκια αποπνέουν ακόμη άρωμα άλλης εποχής. Δεν λείπουν, όμως και τα σύγχρονα και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που βρίσκονται από την άλλη μεριά, στις οδούς Ομονοίας και Βενιζέλου. Αυτές τις δύο αγορές «ενώνει» το επιβλητικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, σημείο αναφοράς για τα καθημερινά ψώνια, κυρίως είδη διατροφής.

Στις γειτονιές της αποκαλύπτεται σταδιακά, στον Αϊ-Γιάννη, τη συνοικία-καρδιά της πόλης, με τα παλιά αρχοντικά και την ομώνυμη εκκλησία. Στην οδό Κύπρου, με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικά κτίρια. Αλλά και στις άλλες της συνοικίες, Κηπούπολη, Βύρωνα, Ποταμούδια, Προφήτη Ηλία, Καλλιθέα. Όλες τους με όμορφα μικρά σπίτια, με αυλές, κήπους και στέγες από κεραμίδια.

Αλλά… όπως θα κάνετε τη βόλτα σας, να μην βιαστείτε. Γιατί κάπου εκεί, στο κέντρο, τα στενά και τις γειτονιές της πόλης, στα μαγαζιά ή το λιμάνι της, σε αναπάντεχα σημεία, θα σας κεράσουν ένα ουζάκι με μεζέ ή το γλυκό της αρεσκείας σας. Και θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε με τους κατοίκους μιας πόλης γνήσια ελληνικής – μιας πόλης, δηλαδή όμορφης και φιλόξενης!

πηγή: Newsbomb

Διαβάστε επίσης