• 13 Μαΐου 2024,

Κεραία κινητής τηλεφωνίας στο ύψωμα Βασιλάκη: Περισσότερες αλλά σε μικρότερο ιστό

 Κεραία κινητής τηλεφωνίας στο ύψωμα Βασιλάκη: Περισσότερες αλλά σε μικρότερο ιστό

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το πρακτικό της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επί του έργου του κομβικού σταθμού βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο ύψωμα «Βασιλάκη.

Πρόκειται για γνωμοδότηση επί αιτήματος εταιρειών, συζήτηση στο συμβούλιο στη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου.

Η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με 35 περιφερειακούς συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ και 5 κατά. Από το πρακτικό της γνωμοδότησης προκύπτει ότι οι εταιρείες εγκρίνουν τους ανανεωμένους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο ύψωμα «Βασιλάκη».

Η εγκατάσταση ανήκει στην εταιρεία Vodafone αλλά σε αυτήν εξυπηρετείται και η εταιρεία Wind.

Με τις αλλαγές που επίκεινται ο ιστός θα φιλοξενεί οκτώ νέες κεραίες από τέσσερις που φιλοξενεί σήμερα αλλά μειώνεται το ύψος του. Στα σχετικά έγγραφα της γνωμοδότησης και το γεγονός ότι η εγκατάσταση δηλαδή η κεραία κινητής τηλεφωνίας που ξεχωρίζει από τις πολλές κεραίες στο ύψωμα Βασιλάκη, βρίσκεται εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως καταφυγίου άγριων ζώων.

Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία που άλλαξε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ευνοεί την εγκατάσταση και λειτουργία τους ενώ οι εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες για τη λειτουργία των κεραιών συχνά χρησιμοποιούν την ίδια εγκατάσταση προς εξυπηρέτηση δικτύων πολλών εταιρειών.

Με λίγα λόγια στο υφιστάμενο δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ιστών) οι κεραίες αυξάνονται για να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότερες εταιρείες και να μην χρειάζεται να ζητούνται άδειες για πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας (πολλούς ιστούς) είτε πρόκειται για δασικές εκτάσεις είτε πρόκειται για κεραίες εντός πόλεων.

Διαβάστε επίσης