Ως επιχειρηματίας της Καβάλας που ταυτόχρονα συμμετέχει και στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο Κίμωνας Παπαδόπουλος σχολιάζει την κατάσταση στην αγορά και στην τοπική οικονομία.
Οι εκτιμήσεις του δεν διαφέρουν από αυτές των περισσότερων. Ξεχωρίζει το θετικό του σχόλιο για τα κυβερνητικά μέτρα και η άποψη του για διαφορετικές διαδικασίες – πιο γρήγορες- ώστε να πληρωθεί στην ώρα της η μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ
Η συνέντευξη
Ερ: Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για την κατάσταση στους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες εμπόρους στο Νομό Καβάλας; Σε τι κατάσταση είναι σήμερα;
Απ: Έχω την αίσθηση ότι περνάμε λίγο δύσκολα όλοι. Ειδικά στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της εστίασης η κατάσταση θα έλεγα ότι είναι οριακή πλέον για αυτούς και μάλιστα βλέπω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, μετά το πέρασμα όλης αυτής της διαδικασίας πιθανόν και να μην ξανά ανοίξουν οι επιχειρήσεις τους.
Γενικά υπάρχει μια εγκράτεια στην αγορά τόσο και από τους πολίτες ευρύτερα. Όσον αφορά το κομμάτι λειτουργίας των καταστημάτων υπάρχει ένα θέμα.
Φαντάζομαι ότι το ίδιο θέμα υπάρχει σε όλη τη χώρα. Δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο για την αγορά της Καβάλας. Νομίζω είναι και παγκόσμιο. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρω ποιες θα είναι και οι συμπεριφορές του κόσμου και πόσο γρήγορα μπορούμε να πάρουμε μπρος.
Πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία μας και να ξαναγυρίσει σε προηγούμενες τιμές. Θεωρώ ότι αυτό θα πάρει χρόνο. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα με ευχές ή ένα «ζήτω».
Ερ: Από όλα αυτά τα σενάρια που ακούγονται, όχι ανοίγουμε τον Απρίλιο, όχι ανοίγουμε το Μάιο ποιο θεωρείτε εσείς ως επικρατέστερο;
Απ: Γενικά έχει περάσει ένας χρόνος τώρα που ακούμε διάφορα σενάρια και βλέπουμε διάφορες καταστάσεις. Πρώτο κύμα, δεύτερο κύμα, τρίτο κύμα, τώρα σε λίγο θα μας πουν ότι θα έρθει και τέταρτο κύμα.
Μακάρι να ήταν κάποιος γνώστης και να έλεγε ότι αισθάνομαι αυτό ή ξέρω αυτό ή είδα το άλλο. Εδώ τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βλέπετε ότι τα δεδομένα ανατρέπονται. Μέσα σε αυτή τη χρονιά που μας πέρασε, μέσα στο 2020 είδαμε τόσες διαφορετικές στιγμές που να ανατρέπουν εκτιμήσεις, να ανατρέπουν προγραμματισμούς.
Είναι κάτι απροσδόκητο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός βλέπουμε ότι σιγά- σιγά αρχίζουμε ως λαοί, ως κοινωνία να ανακάμπτουμε. Υπάρχουν βέβαια και οι συνάνθρωποι μας που έχουν νοσήσει, έχουν αποκτήσει αντισώματα που και αυτοί λειτουργούν ως μια μικρή φραγή.
Σιγά-σιγά όσο προχωράει η διαδικασία του εμβολιασμού θεωρώ ότι χτίζεται βήμα- βήμα που με ασφάλεια θα μπορούμε να έχουμε εκτιμήσεις και να ξαναβάλουμε μπρος την οικονομία μας σε κίνηση.
Ερ: Την τουριστική περίοδο θα τη σώσουμε; Τι λέτε;
Απ: Τι να πει κανείς; Να ευχηθούμε το καλύτερο και από πλευράς όλων μας να ακούσουμε τις γνώμες των ειδικών, να πειθαρχήσουμε σε αυτά τα οποία έχουν σχεδιαστεί ή προβλέπεται να εφαρμοστούν ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα στο κοινό που περιμένουμε να έρθει στη θερινή περίοδο.
Βλέπω ότι και πέρυσι και φέτος υπάρχει διάθεση των ανθρώπων να έρθουν και να επισκεφτούν την χώρα μας. Θα αναφερθώ στους Βαλκάνιους, Ρουμάνους, Βουλγάρους κτλ όπως και σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
Υπάρχει διάθεση να έρθουν αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις χώρες αυτές και πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Πως θα εξελιχθεί το κομμάτι του εμβολιασμού. Είναι πολλές οι παράμετροι. Όπως αντιμετωπίζουμε και εμείς διάφορα οικονομικά θέματα το ίδιο έχουν και οι λαοί αυτοί. Πρέπει να είναι και αυτοί στη θέση την οικονομική για να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας κατά τη θερινή περίοδο.
Ερ: Το κράτος στήριξε όσο έπρεπε; Τι λέτε επ’ αυτού;
Απ: Πάντοτε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θεωρώ ότι το δικό μας κράτος τουλάχιστον μέσα στην τελευταία δεκαετία πέρασε από μια έντονη οικονομική κρίση που είχε διαρκέσει και σε μάκρος.
Το τελευταίο χρόνο που βιώνουμε την κατάσταση με τον κορωνοϊό έκανε ότι μπορούσε. Έκανε ότι ήταν δυνατό εφικτό. Μπορούσε να κάνει και περισσότερο αλλά αν μη τι άλλο ότι μπορούσε έκανε. Θα έλεγα ότι εμένα προσωπικά με κατέπληξε.
Δεν περίμενα ότι το Ελληνικό κράτος θα μπορούσε να στηρίξει σε αυτό το μέγεθος και σε αυτό τον βαθμό τους επιχειρηματίες και ειδικά τους πολίτες αυτού του τόπου.
Ερ: Υπάρχει και αυτό το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας που αργεί. Ξέρετε κάτι για αυτό;
Απ: Όχι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση. Γνωρίζω όλα όσα έχουν ειπωθεί στην πορεία μέχρι τώρα για τη μη επιστρεπτέα, για τα διάφορα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πορεία. Θεωρώ ότι έπρεπε να επιλεγεί ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα όπως αυτός της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Βλέπουμε ότι με την επιστρεπτέα γίνεται η προκήρυξη και με άμεσες διαδικασίες εκδίδεται η χρηματοδότηση των δικαιούχων. Θεωρώ ότι και η μη επιστρεπτέα έπρεπε να γίνει με την ίδια διαδικασία.
Αυτό έχω την αίσθηση ότι οφείλεται σε έναν μηχανισμό που έχει μείνει στη χώρα μας από το παρελθόν και είναι ευκαιρία τώρα με την περίοδο του κορωνοϊού να βρούμε το θάρρος και να τον ξεπεράσουμε.
Αναφέρομαι σε αγκυλώσεις και σε λογικές του παρελθόντος, το να θέλουν κάποιοι υπηρεσιακοί πλέον μηχανισμοί και όχι αιρετοί άρχοντες κάποια λογική η οποία είναι ξεπερασμένη.
Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε καινούριες διαδικασίες, καινούριους τρόπους, καινούριους μεθόδους διοίκησης της χώρας διότι από ότι αντιλαμβάνεστε το παλιό όσο και να θέλεις να το επισκευάσεις, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να το αποσύρεις.
Δημιουργεί μόνο προβλήματα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Η όλη αυτή μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα μπορούσε να είχε γίνει άμεσα και εύκολα αν γινόταν με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όπως αυτή της επιστρεπτέας.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό υπήρχε. Η προέλευση των χρημάτων αλλά και οι διαδικασίες ήταν οι ίδιες. Άρα ότι γίνετε ψηφιακά και χωρίς να υπάρχει μεσολάβηση ανθρώπων και πολλών χεριών και πολλών διαδικασιών, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και άμεσα.
Ερ: Σε αυτό το κλίμα και σε αυτή την κατάσταση το Επιμελητήριο στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο συμμετέχετε, μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έκανε;
Απ: Θεωρώ ότι εγκαίρως κάναμε όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε ως Επιμελητήριο να κάνουμε. Στις συνεδριάσεις οι οποίες μεσολάβησαν σε όλες εξ’ αυτών καταθέσαμε τις απόψεις μας. Εγώ προσωπικά το έκανα και εγγράφως. Αυτές άλλες υιοθετήθηκαν και άλλες όχι.
Μεταφέρθηκαν προς τον τύπο άμεσα, τουλάχιστον οι δικές μου προτάσεις κατά καιρούς που μου δόθηκε η ευκαιρία και ο λόγος. Η διοίκηση υιοθέτησε πάρα πολλές από αυτές όπως και πολλών άλλων συναδέλφων σκέψεις και καταθέσεις σκέψεων.
Έκανε και αυτή τις απαραίτητες ενέργειες. Από εκεί και πέρα σας είπα ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.