Κοινωνικό μέρισμα 2018: Νέα κριτήρια και αδικίες

 Κοινωνικό μέρισμα 2018: Νέα κριτήρια και αδικίες

Άρθρο του λογιστή Γιώργου Ξηντάρα.

Για δεύτερη χρονιά αναμένεται με ανυπομονησία το οικονομικό βοήθημα του κοινωνικού μερίσματος από εκατοντάδες νοικοκυριά.

Η αρχική ημερομηνία για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα γίνουν οι δηλώσεις μεταβλήθηκε και αναμένεται εκ νέου η  έναρξη της λειτουργία της μέχρι και την Παρασκευή 07/12/2018. Επίσης αναμένεται και η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια καταβολής του μερίσματος.

Σημαντική ενημέρωση υπάρχει σχετικά με ηλικιωμένους άνω των 70 ετών για τους οποίους οι αιτήσεις θα γίνουν αυτόματα και θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή και σε όσους δεν καταβληθεί το ποσό που τους αναλογεί θα πρέπει να κάνουν την αίτηση μόνοι τους.

Τα κριτήρια αποτελούνται από τρία μέρη, βέβαια για να το δικαιούται κάποιος θα πρέπει να αναγνωρίζεται από το σύστημα σαν νοικοκυριό. Για αυτή την περίπτωση θα πρέπει το σπίτι που διαμένει ο εν δυνάμει δικαιούχος να είναι είτε ιδιόκτητο, είτε δωρεάν παραχωρημένο, είτε μισθωμένο στο όνομά του. Τηρώντας την προϋπόθεση αυτή στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει εισόδημα ως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε ενήλικο  μέλος και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος. Τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψιν είναι αυτά που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις για το 2017.

Επιπλέον κριτήριο είναι το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού. Η ακίνητη περιουσία που βρίσκεται υπο την κατοχή των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το ποσό των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι και το ποσό των 180.000 ευρώ.

Το κριτήριο των καταθέσεων φαίνεται μείζονος σημασίας αλλά καίει πολλά νοικοκυριά. Θα ακυρώνονται απευθείας οι αιτήσεις δικαιούχων μονοπρόσωπου νοικοκυριού που έχει καταθέσεις άνω των 9.000 ευρώ ενώ το ποσό αυξάνεται αναλογικά με τα μέλη της οικογένειάς και έχει όριο τις 27.000 ευρώ. Επίσης θα ακυρώνονται οι αιτήσεις όσων έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέν, ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού!

 

 

Διαβάστε επίσης