Dark Mode Light Mode

Κοπή πίτας του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: οι 6 πυλώνες ανάπτυξης που προτάσσει ο Μάκης Παπαδόπουλος

Με τη συμμετοχή 300 περίπου ατόμων, εκπροσώπων από θεσμικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, φίλων και μελών της δημοτικής κίνησης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η εκδήλωση του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ιερέας – εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο νέος Πρύτανης του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, κ. Δημήτρης Μπαντέκας.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: εκπρόσωποι των Βουλευτών Καβάλας κ. Γιώργου Παπαφιλίππου και κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Ζήση Μπόνια και την Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Αναστασία Ιωσηφίδου, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μαυρίδης, ο πρώην Βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης, εκπρόσωπος του πρώην Βουλευτή Καβάλας κ. Γιώργου Καλαντζή, οι πρώην Δήμαρχοι Φιλίππων κ. Λευτέρης Κωταΐδης και Κεραμωτής κ. Μένανδρος Μαρινάκης, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γκόλνας, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος και πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Καραμπουρνιώτης και οι πρώην Αντιδήμαρχοι Καβάλας κ. Σίμος Μαμτσαδέλης, κ. Τάσος Κακουλίδης, κ. Κώστας Κουνάκος και κ. Νίκος Κούτρας.

Από τοπικούς επαγγελματικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας μαζί με τον Α’ Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας κ. Γιάννη Παναγιωτίδη και τον Β’ Αντιπρόεδρο κ. Τάκη Αγγελίδη, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ξενοφώντας Κροκίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας κ. Φώτης Πούλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Καβάλας κ. Απόστολος Βαγενάς, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Καβάλας κ. Τάσος Ιωαννίδης, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κατερίνα Πετράκη, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας κ. Μάκης Κρεμμύδας μαζί με μέλη της διοίκησης του συλλόγου, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Στράτος Μακρογιαννίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου των Ταξί κ. Χρήστος Ιωαννίδης, ο Σωτήρης Δεληκάρης και ο Ντίνος Κανάκης μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης του ερασιτέχνη ΑΟΚ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού κ. Γιάννης Βύζικας, ο Καθηγητής του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και διευθυντής του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής κ. Δημήτρης Πογαρίδης,  καθώς και εκπρόσωποι συνοικιακών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη του Δήμου μας και στην ανάγκη ενότητας, συστράτευσης και κοινής δράσης όλων των δυνάμεων, για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων. Ειδικότερα, επισήμανε τα εξής:

«Έχουμε πραγματική αγωνία για το τι θα καταφέρει ο Δήμος μας, γιατί η φύση και το μέγεθος των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας διασκορπισμένες.

Ούτε η εκάστοτε Δημοτική Αρχή μόνη της ούτε ο Δήμος μόνος του μπορούν να φέρουν τα απαραίτητα αποτελέσματα.

Ενότητα, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, με αποφασιστική κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, επιστράτευση της γνώσης και της εμπειρίας του, αυτά είναι απαραίτητα για να πετύχουμε.

Γιατί κανένα αποτέλεσμα από μόνο του δεν είναι επιτυχία, αν δεν έχει μέσα του τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

 Πώς θα το πετύχουμε; Ο σχεδιασμός μας αναπτύσσεται σε έξι (6) βασικούς πυλώνες:

 

1ος πυλώνας: Ποιότητα Ζωής

Θέλουμε έναν Δήμο που θα εξασφαλίζει σύγχρονη ποιότητα ζωής για τους δημότες, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα και δράσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών του.

Θέλουμε ο μηχανισμός του Δήμου να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες, όχι τον εαυτό του.

Δεν θέλουμε να γίνονται έργα – “βιτρίνες”, που δεν θα εξυπηρετούν κάποια σημαντική ανάγκη για τους δημότες.

Ύδρευση και αποχέτευση, καθαριότητα, ανακύκλωση και διαχείριση απορριμάτων, πράσινο, καλοσυντηρημένοι δρόμοι, αναπλάσεις και αισθητικές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, παιδικές χαρές, σχολικά κτίρια, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ψυχαγωγία, συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητας του δημότη και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του.

Όλοι αυτοί οι τομείς της καθημερινής ζωής του δημότη δεν είναι ξεχωριστά κομμάτια. Είναι ένα.

Αν πετύχουμε σε όλα αυτά, τότε η Καβάλα θα έχει γίνει ένας πολύ ελκυστικός τόπος για να ζούμε, να εργαζόμαστε, να φτιάχνουμε και να μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας.

Η ποιότητα ζωής είναι για εμάς, εκτός από ζητούμενο, μία νέα ευκαιρία για την Καβάλα.

 

2ος πυλώνας: Αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών

Τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης των συμπολιτών μας δεν μπορούν να περιμένουν.

Ανησυχώ για την αδυναμία συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση σε στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό.

Ανησυχώ όμως εξίσου για την έλλειψη ευκαιριών, που έχει καταντήσει “γάγγραινα” για τους νέους του Δήμου μας.

Πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στον Δήμο μας συχνά αποδυναμώνουν την τοπική κοινωνία και οικονομία, αντί να τις δυναμώνουν. Αποδυναμώνουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει ο τόπος μας.

Η Καβάλα έχει καθηλωθεί στη μετριότητα, τη μοιρολατρία και τη μιζέρια.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνει τις ανισότητες και προκαλεί ανασφάλεια και αστάθεια στους δημότες.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας που θα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στους δημότες. Θα προσφέρει στήριξη σε κάθε άτομο, σε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη. Θα επιστρατεύει έξυπνες λύσεις και τη διεθνή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της ενεργειακής φτώχειας.

Συγχρόνως, χρειαζόμαστε δράσεις και κίνητρα για να κρατήσουμε ενεργούς τους δημότες που έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, μόνο έτσι μπορούμε να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά το “τέρας” του λαϊκισμού και των ακραίων αντιλήψεων, που δηλητηριάζουν την ενότητα της κοινωνίας μας και μας οδηγούν σε λάθος αποφάσεις και επιλογές, που αυξάνουν τα προβλήματα αντί να τα ελαττώνουν.

 

3ος πυλώνας: Ένα φιλόδοξο σχέδιο για νέους πόρους και επενδύσεις

Εμείς το λέμε και το ξαναλέμε: χρειαζόμαστε νέα έσοδα, νέους πόρους, νέες οικονομικές δραστηριότητες.

Εδώ και χρόνια, υπάρχει μείωση στις κρατικές επιχορηγήσεις και στις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης.

Ο Δήμος οφείλει να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές των εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Κι αυτό απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και προγραμματισμό, απαιτεί όραμα και πολιτική βούληση με φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους.

Θέλουμε έναν Δήμο που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και με φροντίδα για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Θα αξιοποιεί κάθε τοπικό πόρο που μένει αναξιοποίητος αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα τα δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί και δεν αξιοποιούνται για να παράγουν νέα υπεραξία.

Είναι έγκλημα εναντίον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας να έχουν αφεθεί στην τύχη τους ολόκληρες περιοχές και να μην αξιοποιούνται ακίνητα όπως το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, το Κάτω Νοσοκομείο, το παλιό Πρωτοδικείο, οι καπναποθήκες και άλλα εγκαταλειμμένα κτίρια, όπως επίσης και η συνοικία της Παναγίας.

Θέλουμε έναν Δήμο που θα έχει τη ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα στέκεται δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Χρειαζόμαστε έργα υποδομής, τεχνικά και τεχνολογικά, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αυτής της υγιούς επιχειρηματικότητας.

 

4ος Πυλώνας: Κατάρτιση για νέες δεξιότητες και νέες ευκαιρίες εργασίας

Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, και να αποκτούν δεξιότητες και προσόντα που θα τους βοηθούν να βρίσκουν εργασία.

Όσο κι αν κάποιοι το θεωρούν έξω από τις αρμοδιότητές της, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπράξει με εκπαιδευτικούς φορείς προς την κατεύθυνση αυτή, με σκοπό να προσφέρει ευκαιρίες σε δημότες να καταρτιστούν σε νέες δεξιότητες και προσόντα, και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με βάση τοπικές ανάγκες και πόρους.

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε πόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας (και μάλιστα με αξιοπρεπείς αμοιβές) θα μπορούσε να δημιουργήσει η τουριστική αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ;

Εμείς μπορούμε, γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει με επιμονή να δημιουργηθεί ένα ειδικό σχέδιο προβολής και αξιοποίησης του μνημείου των Φιλίππων με βάση την εμπειρία της ίδιας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Θα σας δώσω ένα υπαρκτό παράδειγμα επιτυχούς αξιοποίησης:

Υπάρχει ένα μικρό παραδοσιακό χωριό μεταλλωρύχων στη Νορβηγία, το Ρόρος. Όταν μπήκε στα Μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά από σχέδιο και δουλειά, μετατράπηκε σε παγκόσμιο προορισμό με 1 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Για την προβολή αυτού του μικρού οικισμού εκπαιδεύτηκαν 100 τουριστικές επιχειρήσεις και 400 τουριστικοί πράκτορες από όλο τον κόσμο. Συγχρόνως, δημιουργήθηκαν δεκάδες νέες μικρές επιχειρήσεις τροφίμων που παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Αυτή τη στιγμή, διοχετεύουν τα προϊόντα τους σε 900 καταστήματα σουπερ-μαρκετ και 90 ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη Νορβηγία.

Αν τα κατάφερε όλα αυτά ένα μικρό χωριό στην παγωμένη Νορβηγία, μπορούμε να φανταστούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε εμείς με τους Φιλίππους, που είναι γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας διδαχθούμε λοιπόν από τις επιτυχίες των άλλων και ας κάνουμε όσα πρέπει.

 

5ος πυλώνας: Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι καταρτισμένο, πολύ έμπειρο και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της Κεντρικής Διοίκησης. Οι υπάλληλοι ζουν καθημερινά αυτή την κατάσταση και είναι βασικοί σύμμαχοί μας στην προσπάθεια για την αναγέννηση του τόπου μας.

Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί τους με πιο γρήγορους ρυθμούς, να τους παρέχουμε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αντί να γκρινιάζουμε και να υποτιμούμε τις προσπάθειές τους.

Είναι ωστόσο απαραίτητη συνθήκη η ενίσχυση του επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού με νέες συνεργασίες, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση έργων και δράσεων.

Πάντα με έγκαιρο προγραμματισμό, όχι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε ο μηχανισμός του Δήμου να γνωρίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και να μπορεί να ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό.

 

6ος πυλώνας: Επιστροφή και παραμονή των νέων στον τόπο μας

Οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα και τραγικά αδιέξοδα:

με υψηλά προσόντα, χωρίς δουλειά ή με δουλειά σε άσχετο με τις σπουδές τους αντικείμενο και με χαμηλή αμοιβή, μένοντας στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους για πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους, αδυνατούν να κάνουν καριέρα και οικογένεια και κινδυνεύουν να ανήκουν σε μία χαμένη γενιά.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι, χωρίς την αποτελεσματική ένταξη των νέων στις παραγωγικές δραστηριότητες του τόπου μας, δεν υπάρχει μέλλον για τον τόπο μας.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα μία εμβληματική πρωτοβουλία, που θα κάνει την Καβάλα ελκυστική για τους νέους ανθρώπους που φεύγουν για σπουδές και είτε επιστρέφουν και ξαναφεύγουν είτε δεν επιστρέφουν καθόλου.

 

Φίλες και φίλοι, για να έχουν νόημα όλα όσα σας επισήμανα, χρειαζόμαστε ένα νέο, ισχυρό Κοινωνικό Συμβόλαιο ανάμεσα στους θεσμούς, τους φορείς και τους πολίτες, με πρωτεργάτη τον Δήμο Καβάλας. Ένα συμβόλαιο που θα μας δεσμεύει όλους να ανοίξουμε την Καβάλα στον κόσμο, στις νέες ευκαιρίες, αλλά συγχρόνως θα εξασφαλίζει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ!

 

Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις δεν μας αφορούν και δεν ωφελούν σε τίποτα τον τόπο μας.

 

Αν δεσμευτούμε όλοι να βγάλουμε την Καβάλα από τη μιζέρια και να την οδηγήσουμε εκεί που της αξίζει,

αν συμφωνήσουμε επιτέλους πώς κινούμαστε και τι στόχους βάζουμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας,

αν δεσμευτούμε να δώσουμε επιτέλους βάση στο μακροπρόθεσμο όφελος και όχι στο βραχυπρόθεσμο,

τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα.

 

Το 2014 ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις του τόπου, πέρα και πάνω από κόμματα, προσωπικές στρατηγικές και μικροκομματικά οφέλη.

 

Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια μετά, οι συνθήκες είναι πολύ ώριμες ώστε να αναλάβουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το μέλλον του τόπου μας.

 

Καλή χρονιά, υγεία, δύναμη και χαμόγελο σε όλους!»

Προηγούμενο άρθρο

Το Σωματείο του ΑΟΚ (Βόλεϊ) στον Αθλητικό Δικαστή για ανάρμοστη συμπεριφορά του Έφορου του στον αγώνα με τη ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Επόμενο άρθρο

Ερώτηση Παναγιωτόπουλου σχετικά με το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης