• 29 Απριλίου 2024,

Κώστας Αντωνιάδης: «Χάσαμε τον ύπνο μας με τα ρέματα!»

 Κώστας Αντωνιάδης: «Χάσαμε τον ύπνο μας με τα ρέματα!»

Το πρωί της Παρασκευής ο Κώστας Αντωνιάδης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής που εξήγγειλε την προηγούμενη μέρα ο κ. Χρήστος Μέτιος. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αγωνία του για τη λειτουργία των ρεμάτων του Νομού σε περίπτωση βροχών και δη έντονων.

Η συνέντευξη

Ερ: Πείτε μας τη δική σας άποψη για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Απ: Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιχορήγηση που δίνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ποσό που δίνουμε φτάνει συνολικά μέχρι  τα 90 εκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο ποσό και έχει τρία θετικά στοιχεία σε σχέση με τα προγράμματα που εξήγγειλαν οι άλλες περιφέρειες. Το πρώτο θετικό είναι ότι δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους. Τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό κατά την άποψη μου είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Απλοποιεί την διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία των πληρωμών, δηλαδή θέλει μόνο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σαν πρώτη βασική προϋπόθεση και η δεύτερη οι επιχειρήσεις να μην έχουν απολύσει εργαζομένους κατά τη  διάρκεια της πανδημίας.  Τρίτη προϋπόθεση η οποία είναι πολύ σημαντική  και το  έχω  πληροφορηθεί,   ότι πολλές περιφέρειες προσπαθούν να βρουν τον τρόπο  να συγχρονιστούν και με τη δική μας την  εξαγγελία, ότι δεν θέτει τις επιχειρήσεις   το ασφυκτικό  χρονοδιάγραμμα  των 20 ημερών που ισχύει στις άλλες περιφέρειες, προκειμένου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους  αλλά θέτει ένα όριο περίπου 4 μηνών, ώστε όσες επιχειρήσεις έχουν κάποια θέματα με την εφορία ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία να μπορέσουν να το τακτοποιήσουν οπότε στη συνέχεια να υποβάλουν την αίτηση τους.

Ερ: Οι πρώτοι που θα δείξουν ετοιμότητα και θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά αρχές Νοέμβρη που θα ανοίξει αυτό το πρόγραμμα, θα πάρουν γρήγορα τα χρήματα;

Απ:  Αυτά θα γίνουν μέσω του «ΔΕΣΜΟΥ» αλλά επειδή τα δικαιολογητικά είναι πολύ απλά, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και δεν έχουν απολύσει τους εργαζόμενους, αμέσως θα γίνεται το «ξεκαθάρισμα» ώστε αμέσως και ανάλογα σε ποια κατηγορία από τις 5 που έχει εξαγγείλει το πρόγραμμα, θα παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Ερ:  Σίγουρα θα γίνει μια μελέτη και ίσως βγουν προβλήματα, ίσως βρουν κάποια λάθη, επιδέχεται βελτιώσεων, αλλαγών και διορθώσεων αυτό που ανακοινώθηκε για να γίνει καλύτερο και προς την ίδια κατεύθυνση;

Απ: Φαντάζομαι  ότι σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν κάποια θέματα ή κάποια επαγγέλματα τα οποία δεν μπαίνουν μέσα στην επιχορήγηση αν και νομίζω ότι σχεδόν όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μπαίνουν σε αυτήν την επιχορήγηση.  Από εκεί και πέρα φυσικά θα συνεδριάσει η διαχειριστική αρχή και αν υπάρξουνε κάποια προβλήματα θα σταλεί το αντίστοιχο έγγραφο στο υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων ώστε να υπάρξει τροποποίηση του προγράμματος.

Ερ: Δεχτήκατε κριτική από την αντιπολίτευση ότι αργήσατε να αντιδράσετε κτλ.

Απ: Αυτό είναι φτηνός λαϊκισμός.Βλέπετε ότι το πρόγραμμα μας είναι απλοποιημένο όπως σας είπα  και κάποιες άλλες περιφέρειες επικοινωνήσανε με τη διαχειριστική μας υπηρεσία για να δούνε πως καταφέραμε και βάλαμε, ότι δεν υπάρχει αυτό το χρονικό ασφυκτικό όριο και ότι υπάρχει τέτοια απλοποίηση των διαδικασιών. Σε πολλές περιφέρειες  υπάρχουν και  αντίστοιχες επιστολές διαμαρτυρίας από τα Επιμελητήρια και από τους Εμπορικούς Συλλόγους , τα δικαιολογητικά είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα πάρα πολλές επιχειρήσεις να μένουν απέξω.

Ερ:  Μήπως τα χρήματα είναι λίγα; Μια επιχείρηση που έχει 5 εργαζόμενους θα πάρει 3.500 ευρώ αφού βρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Ξέρουμε ότι οι επιχειρήσεις πάσχουν σε αυτόν το τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Απ:  Σίγουρα ο καθένας από τη δική του πλευρά θέλει το κάτι παραπάνω.  Αυτό που μπορώ να κρατήσω είναι ότι σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες και σε σχέση πάντα και  με τον πληθυσμό, υπάρχει και ένας πίνακας, η περιφέρεια μας δίνει  τα περισσότερα χρήματα. Διανέμει 90 εκατομμύρια σε 600. 000 κατοίκους.  Δεύτερο ότι αυτό το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις της περιφέρειας μας. Συμπεριλαμβάνει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τη διαχειριστική μας αρχή 25 με 30 χιλιάδες επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα τα χρήματα αν ήταν 2.500 ή 3.000 ευρώ, αν ήταν  4.000 ή 5.000 ευρώ είναι λογικό όλοι να ζητάμε και να διεκδικούμε περισσότερο. Αυτό είναι μια ανάσα. Δεν μπορούμε  σίγουρα να καλύψουμε τη μεγάλη «χασούρα»  που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις και θα συνεχίσει και το χειμώνα που μας έρχεται,  η πανδημία δεν έφυγε και πάρα πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα. Δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα μέσα στο 2021. Μπορεί να έχουμε συνέχεια.  Οποιεσδήποτε ατέλειες υπήρξαν ή θα υπάρξουν θα  μπορέσουμε κάποια στιγμή  να τις επεξεργαστούμε.

Ερ:  Έρχονται βροχές την ερχόμενη εβδομάδα. Πως πάνε τα έργα με τα ρέματα, πως πάνε τα έργα τα αντιπλημμυρικά που έχετε αναλάβει;

Απ:  Σύμφωνα με τους ειδικούς η ζέστη που έχουμε και οι υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή , σημαίνει  ότι κάποια στιγμή θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις. Να πω ότι χάσαμε τον ύπνο μας από τη μέρα που πέρασαν οι αρμοδιότητες με τα ρέματα σε μας, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι. Στο εξάμηνο που μπορέσαμε και είχαμε το χρόνο, κάναμε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Μπήκανε κάποια μηχανήματα και καθαρίζουν κάποια σημαντικά και καίρια ρέματα σε διάφορα χωριά και σε διάφορες κωμοπόλεις. Δεν μπορούν να καθαριστούν όλα τα ρέματα, όλων των χωριών και  των κοινοτήτων του νομού Καβάλας. Είναι πάρα πολλά και όλα σχεδόν τα ρέματα είχαν να καθαριστούν δεκαετίες. Συν ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας χτίσανε μέσα σε ρέματα, μέσα σε χείμαρρους κάτω υπό την ανοχή της πολιτείας, γιατί και η πολιτεία στη συνέχεια δέχεται και νομιμοποιεί όλα αυτά τα αυθαίρετα με αποτέλεσμα όντως οι καταστάσεις να μην είναι εύκολες.  Να ξέρετε πάντως ότι αυτή τη στιγμή ότι συνεχίζονται  να καθαρίζονται ρέματα και στο Ηπειρωτικό  τμήμα του νομού της Καβάλας αλλά και στο νησί της Θάσου. Ιδίως στον Πρίνο ξεκίνησαν να καθαρίζουν το κεντρικό χείμαρρο. 

 

 

Διαβάστε επίσης