Dark Mode Light Mode

Κώστας Γιτίσογλου για τη σημαντικότητα των στειρώσεων αδέσποτων ζώων

Η Πρωινή κι άλλη φορά συζήτησε με τον συμπολίτη κ. Κώστα Γιτίσογλου για τα πάντα επίκαιρα θέματα των αδέσποτων ζώων. Αφορμή μιας νέας συνέντευξης η επιπλέον δραστηριότητα της εταιρίας του κ. Γιτίσογλου, της τοπικής εταιρίας «Pet Friend». Συνεργάζεται με φορέα του κράτους, αναλαμβάνει και τη διάσωση- μεταφορά άγριων ζώων και πουλιών.

Η συνέντευξη

Ερ: Δυναμώνει η δραστηριότητα της εταιρείας: Έχουμε δει να ασχολείστε με πουλιά, μεγάλους αετούς και φροντίζετε να διασωθούν θαλάσσιες χελώνες. 

Απ: Αυτή η δραστηριότητα με τα ζώα άγριας πανίδας της περιοχής έχει ξεκινήσει εδώ και 3,5 χρόνια. Υπάρχει μια συνεργασία με το φορέα διαχείρισης του δημοσίου. Του φορέα που έχει την αρμοδιότητα των άγριων ζώων. Εμείς έχουμε αναλάβει την περισυλλογή, τη διάσωση και τη μεταφορά των ζώων αυτών στα κέντρα περίθαλψης του φορέα.

Ερ: Το πρόσφατα περιστατικά που ήταν και τι αφορούσαν;

Απ: Αφορούσαν τραυματισμούς σε διάφορα πουλιά. Κυρίως λευκούς πελαργούς. Είναι η περίοδος που προσπαθούνε να φύγουν για το μεγάλο ταξίδι τους. Τα νεότερα δεν τα καταφέρνουν και συνήθως τραυματίζονται. Πέφτουν πάνω στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Πέφτουν στα κάγκελα στις αυλές των κατοικιών.

Ερ: Η θαλάσσια χελώνα που είδαμε στη Θάσο, τι περιστατικό ήταν;

Απ: Ήταν ένα περιστατικό πρωτοφανές. Τραυματισμού θαλάσσιας χελώνας για την περιοχή μας. Έγινε στη Θάσο και δεν έχουμε πολλές πληροφορίες ή λεπτομέρειες. Αυτό είναι το μειονέκτημα. Κατά τη διάρκεια της περισυλλογής που έγινε, δεν κρατήθηκαν οι σωστές πληροφορίες. Βρέθηκε τραυματισμένη στο κεφάλι, πιθανόν από κάποια αλιευτική δραστηριότητα ή σκάφος. 

Ερ: Αυτοί που παραλαμβάνουν τα τραυματισμένα ζώα, πουλιά είναι κρατικός φορέας;

Απ: Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι κρατικός φορέας των μονάδων της Δαδιάς, της Αλεξανδρούπολης, του Πόρτο Λάγος, της Βιστωνίδας. 

Ερ: Η εταιρεία που κάνατε έχει την έδρα της στην Καβάλα αλλά όπως μας τα λέτε απλώνεται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

Απ: Ναι, ακριβώς. Όσον αφορά στη συνεργασία με τον ΟΦΥΚΕΠΑ είμαστε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η ακτίνα δραστηριότητας είναι από την Προσοτσάνη μέχρι τη Δαδιά. 

Ερ: Ο κόσμος ξέρει την εταιρεία Pet Friend Kavala; 

Απ:  Ο κόσμος μας γνωρίζει προσωπικά. Κυρίως από το παρελθόν με τα αδέσποτα, τόσα χρόνια και φυσικά μέσα από τα  πληθώρα περιστατικών που υπάρχουν.

Ερ: Τι γίνεται με τα συνηθισμένα θέματα; Με τα αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή της Καβάλας. Έχει αλλάξει κάτι;

Απ: Γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο. Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη σε σχέση με την εταιρεία που διαθέτω, σε κάποια θέματα. Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε συνεργασία με συγκεκριμένους ιδιώτες. Προσπαθεί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Δήμου να το διαχειριστεί. Είναι και το τι δημιουργούμε και εμείς. Όσο και να προσπαθούν όλοι να το λύσουν, αν δεν καταλάβει ο κόσμος πόσο σημαντική είναι η στείρωση… Να το αντιληφθούν και οι κτηνοτρόφοι φυσικά και οι ιδιώτες. Διαφορετικά θα είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας 24 χρόνια. 24 χρόνια ασχολούμαι με τα αδέσποτα. Δεν μπορεί δηλαδή εμείς να γνωρίζουμε ένα, δυο, τρία σταθερά βήματα που πρέπει να γίνουν για να κλείσει η πληγή και αυτοί που έχουνε και το καρπούζι και το μαχαίρι να μην μπορούν να επιβάλουν τη στείρωση εκεί που πρέπει. 100 Αντιδήμαρχοι όλοι αποτυχημένοι θα είναι. Για ποιο λόγο; Γιατί δεν πιέζουν εκεί που πρέπει, να στειρωθούν τα ζώα. Βλέπετε ότι όλα είναι μεγαλόσωμα. Δεν είναι μόνο θέμα των Αντιδημάρχων. Είναι θέμα και της κεντρικής διοίκησης. Πρέπει να πιεσθούν οι ιδιοκτήτες των αδέσποτων ζώων να κάνουν στείρωση. Διαφορετικά εδώ είμαστε σε 50 χρόνια και θα λέμε πάλι τα ίδια.

Προηγούμενο άρθρο

Αυτόν τον νέο εξοπλισμό αποκτά το Νοσοκομείο- Αναλυτικά η απόφαση Τοψίδη

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026