• 18 Απριλίου 2024,

Κώστας Μορφίδης για μάσκες, έργα της ΔΕΥΑΚ και χρήματα του TAP

 Κώστας Μορφίδης για μάσκες, έργα της ΔΕΥΑΚ και χρήματα του TAP

Την επικαιρότητα κλήθηκε να σχολιάσει στην Πρωινή ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης. Μίλησε για τις μάσκες στα σχολεία, τα έργα της ΔΕΥΑΚ που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τα χρήματα του ΤΑΡ (αλλά και του κράτους) για το έργο ύδρευσης της ΔΕ Φιλίππων.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι κίνημα κατά της μάσκας στα σχολεία νομίζουμε ότι ηττήθηκε πανηγυρικά. Οι μαθητές όλοι έβαλαν μάσκα.

Απ: Αυτό είναι κάτι δεδομένο. Νομίζω ότι ήταν μια υπερβολή και αν θέλετε και μια διάθεση κάποιων ανθρώπων να αντιδράσουν σε αυτό που συμβαίνει. Άνθρωποι οι οποίοι πείθονται κυρίως από θεωρίες συνομωσίας που λένε ότι δεν υπάρχει ο ιός άρα λοιπόν γιατί να παίρνουμε τα μέτρα κτλ.Είναι μια παραφιλολογία η οποία έχει αναπτυχθεί η οποία όμως είναι στη βάση της επικίνδυνη και νομίζω ότι καλώς ηττήθηκε και θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε συμβατοί με αυτά που λέει πολύ σωστά  η επιστημονική κοινότητα.

Ερ: Από ένα σημείο και μετά αρχίζουν οι διαφωνίες. Ήρθαν μάσκες για μαθητές μεγέθους extra large.

Απ: Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Τα κάνει όλα τόσο καλά και τόσο περίφημα που δεν μπορεί να κάνει ούτε την προμήθεια των μασκών για τα σχολεία. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα. Εμείς είχαμε προσπαθήσει πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια τα σχολεία να ανοίγουνε κανονικά. Με τα βιβλία να διανέμονται από την πρώτη μέρα, όλοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ή αν θέλετε το μεγαλύτερο μέρος στους καθηγητές και δάσκαλους να είναι παρόντες και να μην υπάρχουν κενά.  Πιστεύαμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα το αλλάξει καμία κυβέρνηση δηλαδή ήταν κάτι πολύ καλό και αν πατούσαν σε αυτά που είχαμε κάνει θα μπορούσανε ακόμη και να το βελτιώσουνε.  Βλέπουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο αυτό το πράγμα έχει διαλυθεί τελείως. Δεν είναι μόνο οι μάσκες και τα παγουρίνο. Είναι και όλο αυτό το πράγμα με τις εγκυκλίους που ερχόταν ακόμη και  μετά τον αγιασμό  για το πώς θα λειτουργήσουνε τα σχολεία, είναι και ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά καθηγητών, αναπληρωτών, καμία πρόσληψη μονίμων καθηγητών όπως θα έπρεπε να είχε γίνει. Βγαίνει ο Πρωθυπουργός και μιλάει για 15.000 προσλήψεις.

Ερ: Για τις μάσκες την ευθύνη την έχει η ΚΕΔΕ.

Απ: Και αυτός ο οργανισμός έχει σχέση με το κράτος. Θα μπορούσε να υπάρχει και ένα χαρτί με το τι προδιαγραφές έχουν αυτές οι μάσκες που πάνε στα σχολεία. Δεν ξέρουμε αυτές οι μάσκες πόση πυκνότητα έχουν, τι αποτέλεσμα έχουν, ότι είναι εντάξει για αυτή τη δουλειά.

Ερ: Έχετε να πείτε κάτι για τα έργα της ΔΕΥΑΚ . Για τα 17  εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

Απ:  Αυτό το έργο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρχε ο «Φιλόδημος» το οποίο ήταν ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα. Πέρσι το Μάιο στο «Φιλόδημος» υπήρχε μια δράση η οποία ήταν για μεγάλα έργα ύδρευσης.

Μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων προϋπολογισμού. Σε αυτό το πρόγραμμα είχε κάνει αίτηση ο Δήμος Καβάλας και νομίζω ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην χρηματοδοτηθεί γιατί ως έργο ήταν απαραίτητο και τα στοιχεία που είχε συνηγορούσαν πάρα πολύ ώστε να εγκριθεί αυτό το έργο. Έγιναν οι εκλογές και είπαμε ότι θα συνεχίσει το κράτος ως όφειλε. Αντ’  αυτού ο «Φιλόδημος» άλλαξε και έγινε «Αντώνης Τρίτσης» με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσει, παλινωδίες από την πλευρά του υπουργείου εσωτερικών και να φτάσουμε 16 μήνες από τότε που έγινε η αίτηση μετά να δίνετε η έγκριση  για αυτό  το έργο. Νομίζω ότι καθυστέρησε υπερβολικά και εκεί θα έπρεπε να απολογηθούνε κάποιοι για την καθυστέρηση και όχι να πανηγυρίζουν  για ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και να βρίσκεται τώρα στη φάση της υλοποίησης. Ακόμη- ακόμη δεν ξέρουμε και θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έγιναν αυτά τα εκατομμύρια που είχαν διασφαλιστεί από την πλευρά του ΤΑΠ και του κράτους για να γίνει το έργο της υδροδότησης της Δημοτικής Κοινότητας Φιλίππων. Ηταν έτοιμο, υπήρχε η μελέτη, θα υλοποιούταν αμέσως.

Ερ: Αποδείχθηκε μήπως ότι οι μελέτες δεν ήταν έτοιμες;

Απ: Το ξέρω. Εκεί είναι το θέμα. Τι έχουν γίνει όμως αυτά τα λεφτά; Τα λεφτά μπήκαν σ` ένα λογαριασμό τότε.  Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να μας απαντήσει τι έγιναν αυτά τα λεφτά για αυτό το έργο.  Γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα; Πάνε πάνω από δυο χρόνια από τότε που υπήρξε η έγκριση.

Ερ: Τι γίνεται με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει μια εσωστρέφεια στον 1 χρόνο της αντιπολίτευσης.

Απ: Νομίζω ότι μετά τις αλλαγές οι οποίες έγιναν και στον γραμματέα του κόμματος αλλά  και στα τμήματα και στους τομεάρχες, αυτά όλα  τα προβλήματα έχουν σταματήσει.  Πάντα είχαμε διαφορετικές απόψεις στο κόμμα και αυτό έδινε πάντα την εντύπωση ότι υπάρχει μια φαγωμάρα το οποίο όμως ποτέ δεν αποδείχθηκε. Σε αυτά τα χρόνια ποτέ δεν υπήρξε μια τόσο μεγάλη κόντρα που να οδηγήσει σε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Δημιουργεί όμως μια εσωστρέφεια και αυτό συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να σταματήσει γιατί η δουλειά ενός κόμματος είναι να ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών και όχι με τις εσωτερικές διαφορές απόψεων. Αυτό τελείωσε. Από εδώ και πέρα ήδη ξεκίνησε μια πορεία αλλαγών και θα φανεί πιστεύω μέσα τις επόμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα.

Ερ: Εχουμε καμία εκδήλωση; Θα πάτε Θεσσαλονίκη;

Απ: Το Σαββατοκύριακο θα πάει  ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως και εμείς περιμένουμε να ακούσουμε, ποιες θα είναι οι  εξαγγελίες που λογικά θα είναι στη βάση του «Μένουμε όρθιοι 3» δηλαδή συνέχιση του οικονομικού προγράμματος που καταθέσαμε στην αρχή της πανδημίας. Από εκεί και πέρα δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις.  Δεν μπορούμε να κάνουμε  κάτι τέτοιο. Μάλλον θα πάμε πάλι σε διαδικτυακές εκδηλώσεις και θα δούμε.

Διαβάστε επίσης