• 3 Ιουνίου 2024,

Κώστας Μπαντίκος: «Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας»

 Κώστας Μπαντίκος: «Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας»

Ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Μπαντίκος σχολίασε την επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη.

Στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Πρωινής παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη. Εξηγεί πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία των αγιασμών σε κάθε σχολείο το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου ζητώντας ουσιαστικά να προταχθεί η επίτευξη του σκοπού που είναι ο κεντρικός και βασικός.

Η προστασία δηλαδή της Δημόσιας Υγείας. Ο Κώστας Μπαντίκος μεταξύ άλλων είπε: «Πραγματικά είναι μια δύσκολη σχολική χρονιά. Το έχουμε αντιληφθεί όλοι.

Ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλω να σας πω ότι έχουν σταλθεί στις σχολικές μονάδες οι εγκύκλιοι που αναφέρουν επακριβώς την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

Στάλθηκαν επίσης οδηγίες ειδικές ακόμη και στις λεπτομέρειες προς κάθε εμπλεκόμενο.

Για τη χρήση της μάσκας υπενθυμίζω ότι είναι υποχρεωτική εντός της αιθούσης. Στα διαλείμματα δεν είναι υποχρεωτική με την έννοια ότι δεν θα έχουμε συνωστισμούς. Αυτό θα γίνεται με την εποπτεία που θα ασκούν οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί. Όπου έχουμε συνάθροιση, την οποία θα την αποφεύγουμε, θα πρέπει να την φοράμε.

Στα διαλείμματα δεν προβλέπεται η χρήση της. Για τους αγιασμούς όλο αυτό που προετοιμάζεται κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Αφετέρου η αρχή της εκπαίδευσης των παιδιών όπως κάθε χρόνο και παρά τις συνθήκες που υπάρχουν.

Οι ιερείς λόγω της γιορτής του Σταυρού θα αρχίσουν τους αγιασμούς μετά τις 11 το πρωί. Θα πάνε στα σχολεία μετά την θεία λειτουργία στους ναούς τους. Ο αγιασμός θα γίνει σε πρώτο επίπεδο στην αυλή.

Έξω δηλαδή. Παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και κάποιων μαθητών.

Αφού τελεστεί αυτός ο πρώτος αγιασμός θα εισέλθει ο ιερέας μέσα στις αίθουσες και θα περάσει απ’ όλες. Δεν προβλέπεται να υπάρχει μαζικότητα στο χώρο.

Στα νηπιαγωγεία επειδή υπάρχουν παιδιά που πάνε πρώτη φορά σχολείο, θέλουμε και θα γίνεται στις πρώτες μέρες για την εξοικείωση τους να συνοδεύονται από υγιή άτομο. Και πάλι όχι με απεριόριστο αριθμό ατόμων.

Θα υπάρξει φυσικά και μια διαδικασία προσαρμογής κάποιων ημερών. Την πρώτη μέρα επειδή ειπώθηκαν πολλά, έχουμε πολλά να κάνουμε. Δεν εννοώ μάθημα αφού τα παιδιά δεν θα έχουν πάρει τα βιβλία τους. Εννοώ να μιλήσουμε στα παιδιά μετά τον αγιασμό για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Η μάσκα, πως την χρησιμοποιούμε κτλ. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Είναι πρωτόγνωρα. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα που θα αναδειχθούν κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Κι όχι να σπαταλούμε το χρόνο μας σε διάφορες ιδέες που έχει ο καθένας. Σεβαστό και θεμιτό να τις έχει αλλά προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε επίσης