• 25 Απριλίου 2024,

Κριτική στη συνένωση αλλά το ΔΠΘ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να συνεργαστεί με το ΤΕΙ

 Κριτική στη συνένωση αλλά το ΔΠΘ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να συνεργαστεί με το ΤΕΙ

Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία ακόμη φορά το γνωστό σχέδιο συνένωσης ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί αρκετές ίδιες ανακοινώσεις, τόσο από τους επικεφαλής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όσο κι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Παιδείας. Γενικά ανακοινώνονται τα ίδια και τα ίδια ενώ η ουσία της υπόθεσης αργεί. Πλέον η διαβούλευση, το νομοσχέδιο κτλ μετατέθηκαν για να συζητηθούν και να ψηφιστούν τέλος Γενάρη. Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ασφαλές μιας και ζούμε στην Ελλάδα. Η δε ΝΔ είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη συνένωση ενώ προχθές τη συζήτησαν ο Χ. Μέτιος με τους βουλευτές της ΝΔ από την ΑΜΘ. Διαβάζουμε μάλιστα ότι στη συζήτηση κλήθηκε και συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΔΠΘ.

Το βασικό ερώτημα είναι εύλογο αλλά έχει απαντηθεί ήδη. Γιατί το ΤΕΙ Καβάλας δεν ενδιαφέρθηκε να συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο της Θράκης; (ΔΠΘ). Εδώ στην Καβάλα γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν απασχόλησε ποτέ το ΔΠΘ. Οπότε η Καβάλα ήταν αδύνατο να προσδοκά συνένωση με ένα Πανεπιστήμιο που δεν αντιδρά, που δεν θέλει το ΤΕΙ Καβάλας. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Λόγια πολιτικών που μικρή σχέση έχουν με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Καβάλας. Όπως για παράδειγμα το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή. Ο Απόστολος Λακασάς ασκεί κριτική για τη συνένωση των ΤΕΙ με το Διεθνές αλλά δεν φαίνεται να γνωρίζει την αρνητική στάση του ΔΠΘ στην κρίσιμη ώρα των συζητήσεων. Οι οποίες τελικά δεν έγιναν. Δεν έγιναν με ευθύνη του Πανεπιστημίου της Θράκης.

Ο κ. Λακασάς γράφει: Διεθνές Πανεπιστήμιο απέκτησαν οι Σέρρες, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Κατερίνη και η Δράμα. Η Θεσσαλονίκη, η έκτη πόλη του «νέου» Διεθνούς, είχε, αφού ήταν έδρα του «παλιού» Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Κουβάρι όντως, αλλά πώς να εξηγηθούν οι πολιτικές φαιδρότητες της κυβέρνησης, που διά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου πήρε το μυστρί και φτιάχνει νέα πανεπιστήμια στα «ερείπια» παλιών!

Η απόφαση στερείται ακαδημαϊκών ερεισμάτων, καθώς τρία ΤΕΙ (το Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης, το Κεντρικής Μακεδονίας και το Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) θα συνενωθούν χωρίς αξιολόγηση μαζί με το νυν «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος», το οποίο έως τώρα οργανώνει μόνο αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα. Καμία συνάφεια ή, αλλιώς, «ό,τι να ’ναι»…

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου αντιφάσκει όταν επιχειρεί να εξηγήσει τα σχέδιά του. Όπως λέει στην αιτιολογική έκθεση ν/σ για τη συνένωση πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην Κεντρική Ελλάδα, «παραμένει σήμερα ανοικτό το ζήτημα της πραγματικής αναβάθμισης των ΤΕΙ παρά τα μεγάλα βήματα που έκαναν πολλά από αυτά χάρη κυρίως στο προσωπικό τους». Και συνεχίζει: «Η λύση στα προβλήματα των ΤΕΙ και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έγκειται στην απλή μετατροπή των πρώτων σε πανεπιστήμια». Άρα, πώς νοείται η «πανεπιστημιοποίηση» των τριών ΤΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα; Μάλιστα, τα αντικείμενα των νέων σχεδιαζόμενων τμημάτων είναι μια παραλλαγή των παλιών• και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού είναι δεδομένο το διδακτικό προσωπικό.

«Πολλά ΤΕΙ είναι μικρά και χωρικά διασπαρμένα», συνεχίζει ο υπουργός. Και μετά απ’ αυτό αποφασίζει οι Σέρρες να αποκτήσουν δεύτερο πανεπιστήμιο, αφού το ΤΕΙ τους θα «πανεπιστημιοποιηθεί» ενώ ήδη διαθέτουν παράρτημα του ΑΠΘ. Όσο για τα ΤΕΙ σε Καβάλα και Δράμα, οι πόλεις «τους» είναι πιο κοντά στην Ξάνθη, όπου έχει έδρα η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Θράκης, από ό,τι στη Θεσσαλονίκη. Η μικροκομματική στόχευση είναι προφανής και δεν γεννάει απορίες. Αναρωτιέμαι μόνο, όταν ο κ. Γαβρόγλου συναντήσει τον Αριστείδη Μπαλτά και τη Σία Αναγνωστοπούλου (πανεπιστημιακοί και πρώην υπουργοί) και τους συναδέλφους του στο ΕΚΠΑ, με ποια επιχειρήματα ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας θα εξηγήσει ότι «πανεπιστημιοποίησε» τα… ΤΕΙ.

Διαβάστε επίσης