Ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας (Νομίατρος) κ. Χρήστος Παπαδόπουλος μίλησε στο ράδιο Πρωινή. Σχολίασε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Την εξέλιξη της πανδημίας γενικά και ειδικά- τοπικά, τα εμβόλια και δη αυτά της AstraZeneca.
Μίλησε επίσης για το προσωπικό της υπηρεσίας, το οποίο μειώνεται. Πιο πρόσφατη μείωση μέσω της συνταξιοδότησης του κ. Δημήτρη Χίζαρη.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως είμαστε από πλευράς κορωνοϊού; Είμαστε μάλλον πολύ καλύτερα σε σχέση πριν από ένα μήνα.
Απ: Ναι είμαστε καλύτερα όντως αλλά δεν είμαστε καλά. Θα σας πως ένα απλό παράδειγμα. Εγώ μιλάω πάντα με δεδομένα, βλέπω τα δεδομένα. Αυτή η εικόνα που έχω από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ότι τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο τοπ 20 παγκοσμίως στους θανάτους και στο τοπ 3 στην Ευρώπη, πίσω δηλαδή από τα Σκόπια και την Τσεχία. Άρα λοιπόν πώς να πούμε, ότι είμαστε καλά; Ήμασταν καλύτερα απ` ότι ήμασταν αλλά δεν είμαστε καλά. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε μόνο στα εμβόλια για να πούμε ότι τώρα είμαστε εντάξει. Είμαστε πίσω και στα εμβόλια, παρότι προχωράνε αρκετά γρήγορα αυτή την περίοδο.
Ερ: Αν το ίδιο θέμα το σχολιάζατε από την Καβαλιώτικη του πλευρά, τι θα λέγατε;
Απ: Ότι η Καβάλα ήταν πολύ άσχημα τους προηγούμενους μήνες και το βλέπαμε αυτό σε σχέση με την Περιφέρεια μας. Ήμασταν από τους χειρότερους νομούς στην Ελλάδα αλλά τώρα το πράγμα εξισορροπήθηκε. Φτάσαμε στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους νομούς. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη χώρα. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι νομοί στη χώρα, κάποιες περιφερειακές ενότητες που είναι άσχημα ακόμη. Τώρα εμείς δεν είμαστε σε αυτές.
Ερ: Κάνετε και εσείς ελέγχους στην εστίαση για τις αποστάσεις και για άλλα πράγματα. Ακούμε ότι δεν βρίσκετε κάτι, τηρούνται τα μέτρα στις καφετέριες, μπα κτλ.
Απ: Καταρχήν αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κίνηση. Δεν έχουν την πληρότητα που θα θέλανε να έχουν άρα δεν έχουμε τόσο κόσμο για να πούμε ότι δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού και κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού. Τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Δεν είναι όμως οι αποστάσεις των τραπεζιών, είναι οι αποστάσεις των ανθρώπων. Αυτό μας ενδιαφέρει. Θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται, και η μάσκα και η απόσταση και κυρίως η απόσταση. Για μένα είναι πιο σημαντική από τη μάσκα. Εάν πέσουμε στο λάθος να αρχίσουμε πάλι να μαζευόμαστε, να κάνουμε ομαδικές συγκεντρώσεις, συναθροίσεις με άλλους και να έχουμε πολυπληθής καταστάσεις, εκεί να ξέρετε ότι θα την πατήσουμε άσχημα.
Ερ: Στα σχολεία τι γίνεται; Και εκεί έχουμε λιγότερες αποφάσεις αναστολής διά ζώσης μαθήματος στο νομό Καβάλας.
Απ: Έχω πει πολλές φορές ότι τα σχολεία αντικατοπτρίζουν την εικόνα την επιδημιολογική στην κοινότητα. Όντως βλέπουμε με την εικόνα του ΕΟΔΥ ότι και στα σχολεία τα πράγματα πάνε καλύτερα. Είχαμε πάλι δυο τμήματα, ένα σε Δημοτικό και ένα ακόμη σε Λύκειο. Είναι λιγότερα όπως είπατε και εσείς στις προηγούμενες ημέρες αλλά ακόμη όμως υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.
Ερ: Ένας άνθρωπος που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca αλλά ακούει και φοβάται να κάνει τη δεύτερη, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
Απ: Αυτός που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, ας κάνει άφοβα τη δεύτερη. Το ζήτημα είναι ποιος πρέπει να κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca. Εκεί είναι το ερώτημα το μεγάλο. Θα έλεγα εγώ ότι ο κίνδυνός είναι ο οποίος είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο του κορωνοϊού, αλλά σε γυναίκες 30-40 ετών εγώ δεν θα συνιστούσα να κάνουν αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρότι η Εθνική Επιτροπή χθες (προχθές) είπε άλλα. Εκτιμώ ότι η Εθνική επιτροπή, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο τολμηρή. Να παίρνει πιο γενναίες αποφάσεις από τα να περιμένει και να περιμένει. Από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστεί μια γυναίκα 30 ή 40 ετών, με ένα εμβόλιο ημέρας, καλύτερα να πάει να κάνει αυτό.
Ερ: Διαβάσαμε για τη συνταξιοδότηση του συναδέλφου σας του κ. Χίζαρη. Οι υπάλληλοι και έμπειροι μάλιστα συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν αφήνοντας τη διεύθυνση υγείας σε τι κατάσταση από πλευράς προσωπικού;
Απ: Ήταν που ήταν χάλια, αρχίζουν και φεύγουν. Έφυγε ένας συνάδελφος με μετάταξη, έφυγε ο κ. Χίζαρης μετά από πολλά χρόνια παρουσίας και προσφοράς στη διεύθυνση υγείας και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια για την προσφορά του στη διεύθυνση, φεύγουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. Αυτό είναι το ζήτημα. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα μπορούμε πλέον και να λειτουργήσουμε. Όταν δεν γίνονται διορισμοί θα πρέπει αυτοί που φεύγουν να αναπληρώνονται. Εδώ και χρόνια δεν γίνονται διορισμοί. Μέχρι πότε θα πάει αυτό;