ΚΥΑ για συμφηφισμό απαιτήσεων επιχειρήσεων Καβάλας με βάση τον Αναπτυξιακό

 ΚΥΑ για συμφηφισμό απαιτήσεων επιχειρήσεων Καβάλας με βάση τον Αναπτυξιακό

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες του, και δη τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, πως εκδόθηκε η με αρ. Πρωτ. 34341/5991 ΚΥΑ για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των δικαιούχων με βάση το άρ. 21 του ν. 1767/1988 με τις υφιστάμενες ή μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην από 15 Ιουλίου 2020 ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής είχε τονίσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει η ψήφιση της επανεργοποίησης της οικονομικής ενίσχυσης μέσω της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους ποσοστού 4% (στη περιοχή  Γ’ του αναπτυξιακού νόμου 1767/1988, όπως αναθεωρήθηκε με τον ν. 1836/1989, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων της Καβάλας).

Έτσι, με το άρ. 87 του ν. 4706/2020 ψηφίστηκε ο συμψηφισμός των απαιτήσεων των δικαιούχων μέχρι 1.1.2016 με τις υφιστάμενες ή μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι αυτών, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως ανάσα για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την έκδοση της προαναφερθείσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτός ο συμψηφισμός μέσω του Ο.Α.Ε.Δ.

Δίνεται, λοιπόν, οριστικά λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς το μόνο που μένει είναι κατατεθεί αίτηση από τους δικαιούχους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται πως ανάγκη για την ύπαρξης αυτής της νομοθετικής ρύθμισης αποτέλεσε η επαίσχυντη υπ’ αριθμ. 13311/273/21.3.2016 Υπουργική Απόφαση Σταθάκη που κατήργησε την ως άνω οικονομική ενίσχυση, παρ’ όλο που ήταν γνωστό ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως το έτος 2015.

Έτσι, πρώτα με την υπ’ αριθμ. 306/2020 Απόφαση του ΣΤΕ, και έπειτα με τον προσωπικό αγώνα του Βουλευτή σε αγαστή συνεργασία με τον πρώην Υπουργό κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τον Βουλευτή Βόρειου Τομέα  Αθηνών κ. Δημήτριο Καιρίδη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπ. Υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο έγινε εφικτό να αρθεί αυτή η αδικία για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, όπως είχε δεσμευθεί και τον Ιούλιο, ο Βουλευτής ήδη έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν και τα οφειλόμενα ποσά για το χρονικό διάστημα 2016-2020.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με προδρόμους τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Καιρίδη, αγκαλιάστηκε απόν Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με χαροποίησε ιδιαίτερα που ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταφέραμε να αρθεί αυτή η αδικία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις επιχειρήσεις μας.

Βρισκόμενος σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες της περιοχής μας, ξέρω πως θεωρούσαν τα χρήματα αυτά χαμένα και αισθάνομαι ικανοποίηση που ο συντονισμένος μας αγώνας τους διέψευσε ευχάριστα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Θα συνεχίσω τις πρωτοβουλίες μου για την επιχειρηματικότητα της Π.Ε. Καβάλας, τηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς και τα Επιμελητήρια!».


Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης