• 19 Μαΐου 2024,

Κυκλοφόρησαν σε επανέκδοση οι «Πλωτές γυναίκες» του Διαμαντή Αξιώτη

 Κυκλοφόρησαν σε επανέκδοση οι «Πλωτές γυναίκες» του Διαμαντή Αξιώτη

 

Επανακυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στη δεύτερη έκδοσή του –αυτή τη φορά από την «ΚΑΠΑ Εκδοτική»- το βιβλίο του Διαμαντή Αξιώτη «Πλωτές γυναίκες» που είχε πρωτοεκδοθεί το 2002 από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα του Καβαλιώτη συγγραφέα που ακολούθησε του «Το ελάχιστον της ζωής του» (1999, «Κέδρος») και προηγήθηκε των «Μοιρασμένα χιλιόμετρα» ( 2004, «Κέδρος») και «Λάθος λύκο» (2010, «Κέδρος»).

Ο Διαμαντής Αξιώτης ευτύχισε να δει τον τελευταίο χρόνο να εκδίδονται τρία βιβλία του. Ένα καινούριο και δύο παλιότερα σε επανέκδοση. Πρόκειται για τη καινούρια συλλογή διηγημάτων του «Με χίλιους τρόμους γενναίος» από τις εκδόσεις «Κίχλη» και οι επανεκδόσεις αφορούν στο «Το μισό των Κενταύρων» («Παρατηρητής», 1990 – «Επίκεντρο», 2016) και τώρα οι «Πλωτές γυναίκες».

Οι «Πλωτές γυναίκες» έχουν σαν χώρο εξέλιξης και δράσης την Καβάλα των προηγούμενων χρόνων και μπλέκουν όχι μόνον με την μικροϊστορία της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Η δράση ξεκινάει από το βασιλικό αντικίνημα κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 13ης Δεκεμβρίου του 1967 όταν η βασιλική οικογένεια μεταβαίνει στην Καβάλα και εξελίσσεται με αλλεπάλληλα μυθοπλαστικά φλας μπακ που δίνουν ενδιαφέρον στον αναγνώστη.

Σχετικά με την υπόθεση διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Όμορφες, αγέρωχες, σχεδόν βασιλικές, σχεδιάζουν ένα κοσμοπολίτικο μέλλον με το βλέμμα στραμμένο προς το αμφιβόλου αίγλης παρελθόν τους.

Παραμένουν ακίνητες ανάμεσα στην πικρή μυρωδιά της επεξεργασίας του καπνού που σκεπάζει τις βακχικές γιορτές εξαίσιων γυναικών και ισχυρών αρχόντων ενός τόπου που ακμάζει πλωτός και φωτεινός. Σπαταλούν αλόγιστα τον χρόνο, μέχρις ότου η ζωή τους τμηθεί από το απρόοπτο· εκείνη τη στροφή που επιφυλάσσει η μοίρα ή σκηνοθετεί η απόγνωση».

 

Ο Διαμαντής Αξιώτης γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου και ζει. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Υπήρξε υπεύθυνος, επί σειρά ετών, λογοτεχνικών περιοδικών, καθώς επίσης και ραδιοφωνικών εκπομπών. Κείμενά του έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο. Επίσης κείμενό του συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη των κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα αναγνωστικά της Β’ Γυμνασίου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Διαβάστε επίσης